Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα τρέξει φέτος με ρυθμό 3,3% από 3% πέρυσι (ενώ θα επιταχύνει στο 3,6% το 2018) και ανησυχεί για τα αδύναμα θεμέλια της ανάκαμψης | EUROKINISI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
08.03.2017, 14:52 | efsyn
Η παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως να μην είναι τόσο ισχυρή για να αντέξει τον αυξανόμενο οικονομικό προστατευτισμό, τα υπερβολικά φουσκωμένα χρηματιστήρια, τις αποκλίνουσες πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και μια νομισματική αστάθεια, προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Στην ενδιάμεση έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία (Interim Economic Outlook) –που έδωσε χθες στη δημοσιότητα– ο ΟΟΣΑ προβλέπει μικρή άνοδο της παγκόσμιας ανάπτυξης τόσο για φέτος όσο και το 2018.
Με τον ρυθμό αυτό όμως η ανάκαμψη είναι αρκετά χαμηλή, ενώ υπάρχουν αρκετά που θα μπορούσαν να την εκτροχιάσουν.
Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα τρέξει φέτος με ρυθμό 3,3% από 3% πέρυσι, ενώ θα επιταχύνει στο 3,6% το 2018.
Παρότι αυτός ο μέτριος ρυθμός ανάπτυξης είναι καλοδεχούμενος, απέχει ακόμη αρκετά από τον ιστορικό μέσο όρο 4% που πέτυχε η παγκόσμια οικονομία στις δύο δεκαετίες πριν από την κρίση.
«Εχουμε επιτάχυνση, όμως με ανησυχούν τα αδύναμα θεμέλια της ανάκαμψης», προειδοποίησε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κάθριν Μαν στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου υπογραμμίζοντας ότι η αργή, νωθρή αύξηση της παραγωγικότητας και η οικονομική ανισότητα επιμένουν. «Βάλε αυτά τα δύο μαζί και είναι δύσκολο να δεις την ισχυρή κατανάλωση και τις επενδύσεις που απαιτούνται για να αρχίσουν τα πράγματα να κινούνται κανονικά», παρατήρησε.
Αν και δεν αναφέρονται ονομαστικά στην έκθεση του οργανισμού, κάποιες από τις ανησυχίες του συνδέονται άμεσα με τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων και οι απειλές του προέδρου Τραμπ για επιβολή δασμών που θεωρείται ότι θα τροφοδοτήσει προστατευτισμό και οικονομικό εθνικισμό.
Τον ΟΟΣΑ ανησυχεί όμως και η αποσύνδεση της αξίας των μετοχών και των άλλων αξιών από την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, γεγονός που όπως επισημαίνει θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αστάθεια χρηματιστήρια και κεφαλαιαγορές.
Τονίζει ακόμη ότι διογκούμενες διαφορές στην πορεία των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών μεγάλων οικονομιών του πλανήτη (FED των ΗΠΑ που τα αυξάνει και ΕΚΤ της ευρωζώνης που τα διατηρεί σε μηδενικά επίπεδα) αυξάνουν τους κινδύνους αστάθειας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Τρωτά σημεία υπάρχουν ακόμη σε κάποιες ανεπτυγμένες οικονομίες λόγω των ραγδαίων αυξήσεων στις τιμές των σπιτιών (Βρετανία, Γερμανία κ.λπ.) ενώ στους κινδύνους που απειλούν τις αναδυόμενες περιλαμβάνονται τα υψηλότερα χρέη των επιχειρήσεων και τα αυξανόμενα «κόκκινα» δάνεια και η ευπάθειά τους σε εξωτερικά οικονομικά σοκ.
Συστάσεις
Η πολιτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί από τις κυβερνήσεις σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ επιβάλλεται: α) να διαχειριστεί τους παραπάνω κινδύνους, β) να ενισχύσει την ανάπτυξη και γ) να διασφαλίσει ότι τα οφέλη αυτής θα τα καρπωθούν όλοι.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν ικανές δημοσιονομικές πρωτοβουλίες προκειμένου να τονώσουν τη ζήτηση και να στηρίξουν με τους φόρους και τις δαπάνες τους τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη.
Η διατηρήσιμη έξοδος της οικονομίας από την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης θα απαιτήσει ακόμη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, μεγαλύτερη πολιτική δέσμευση για την εφαρμογή πακέτων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ωθήσουν προς μια ανάπτυξη για όλους.
Και θα πρέπει να συνδυάσουν πολιτικές δεξιοτήτων, την απόσυρση των φραγμών από τον ανταγωνισμό και το εμπόριο και τη βελτίωση των εργασιακών πολιτικών με τρόπο που να αυξάνει συνολικά τα εισοδήματα και να διαμοιράζει τα κέρδη ευρέως.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η ειδησεογραφία της φτώχειας, φτωχή πολιτική
Ξορκίζει τον προστατευτισμό ο ΟΟΣΑ
Αποκαρδιωτικοί οι πρόδρομοι δείκτες για την πορεία της οικονομίας