Έφτασε η εποχή που αρχίζουμε σταδιακά να αφαιρούμε τα βαριά ρούχα και να εκθέτουμε ολοένα περισσότερο το σώμα μας στον ήλιο, και μαζί της έφτασαν οι προβληματισμοί για τις ατέλειες που ενοχλούν και θα θέλαμε να διορθώσουμε.
Η αισθητική χειρουργική έχει πολλές και προσβάσιμες λύσεις για κάθε πρόβλημα, άλλες από τις οποίες είναι μόνιμες και άλλες προσωρινές. Είτε ενοχλεί το θαμπό δέρμα του χειμώνα είτε η χαλάρωση στα μπράτσα, η κυτταρίτιδα ή τα «ψωμάκια», ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να βοηθήσει.
Οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολλές και τα αποτελέσματά τους ποικίλουν. Η επιλογή πραγματοποιείται μετά από εκτενή έλεγχο των περιοχών από τον ειδικό και ενημέρωση του/της ενδιαφερόμενου/-ης για τον τρόπο και τον χρόνο της εφαρμογής, ώστε να αποφασίστεί απο κοινού η μέθοδος που θα ακολουθηθεί.
Όπως εξηγεί η Δρ. HYPERLINK “http://www.seferi-plastics.gr” Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, πλαστική χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS), η μεγαλύτερη έμφαση από τους ενδιαφερόμενους δίνεται στο πρόσωπο, τον λαιμό, τα χέρια και, στη συνέχεια, στις ατέλειες του κορμού.
Για το πρόσωπο, οι εξειδικευμένοι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους μηχανήματα νέας γενιάς (laser, RF, light κ.λπ.) που αφαιρούν νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα, «λειαίνουν» τις βαθιές ρυτίδες, «σβήνουν» τις επιφανειακές, κάνουν σύσφιξη στους ιστούς, «αφαιρούν» τις σκουρόχρωμες κηλίδες και αναζωογονούν το δέρμα. Είναι θεραπείες μικρής διάρκειας, ανώδυνες και με μακροχρόνια αποτελέσματα.
Συνδυαστικά με αυτές ή και μεμονωμένα μπορούν να γίνουν ενέσιμες θεραπείες με υλικά μεσοθεραπείας (ιχνοστοιχεία και πολυβιταμίνες) και τοξίνη για τις ρυτίδες έκφρασης και τη χαλάρωση στο μέτωπο, στα μάτια, το περίγραμμα του προσώπου και το λαιμό. Οι θεραπείες αυτές γίνονται εύκολα και ακίνδυνα με ειδικές, πολύ λεπτές βελόνες, δίχως να προκαλούν ιδιαίτερο πόνο και χωρίς σημάδια και ταλαιπωρία. «Μετά την έγχυση και όσο περνούν οι μέρες, οι ρυτίδες έκφρασης εξαφανίζονται και το πρόσωπο αποκτά όψη λαμπερή και φρέσκια» λέει η Δρ. Σεφέρη-Δανιήλ.
Υπάρχουν επίσης ενέσιμες θεραπείες με υαλουρονικό για «γέμισμα» των ρυτίδων, όγκο στα ζυγωματικά, γέμισμα των «άδειων» περιοχών που δημιουργούνται από την υποχώρηση του λιπώδους ιστού και σμίλευση του περιγράμματος του προσώπου.
Ένας ειδικός τύπος υαλουρονικού χρησιμοποιείται για τη βελτίωση του σχήματος της μύτης, αλλά και για την προσωρινή αποκατάσταση των μαύρων κύκλων στα μάτια και του κενού των κάτω βλεφάρων.
Ειδικά υλικά χρησιμοποιούνται και για το λαιμό, το ντεκολτέ και την ραχιαία επιφάνεια των χεριών. Πρόκειται για θεραπείες που αντιμετωπίζουν την πρόωρη γήρανση των χεριών, αποκαθιστώντας την καλή υφή του δέρματος σε αυτά και χαρίζοντάς τους νεανική όψη.
Πολύ συχνά γίνεται το «γέμισμα» των περιοχών με χρήση λίπους και των βλαστοκυττάρων που περιέχει από το ίδιο το σώμα του ασθενούς. «Η μέθοδος αυτή επιτρέπει να επιλυθούν ταυτόχρονα δύο προβλήματα, αφού μπορεί για παράδειγμα να αφαιρεθεί μία λιποαποθήκη από τα γόνατα, την κοιλιά ή τα “ψωμάκια” και ο λιπώδης ιστός να τοποθετηθεί μετά από επεξεργασία στο πρόσωπο, στο στήθος, στο γλουτό ή σε οποιαδήποτε περιοχή θέλουμε να αναδείξουμε και να σμιλεύσουμε» τονίζει η Δρ. Σεφέρη-Δανιήλ.
Μπορούν επίσης να γίνουν στο ιατρείο θεραπείες βαθιάς ενυδάτωσης και αποτοξίνωσης του δέρματος, με τον/την ενδιαφερόμενο/-η να επιστρέφει ύστερα κανονικά στην καθημερινότητά του/της.
Τέλος, συχνή είναι και η χρήση απορροφήσιμων νημάτων που κάνουν «λίφτινγκ χωρίς νυστέρι». Αν και η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την καταπολέμηση του γερασμένου και «κρεμασμένου» δέρματος με μη επεμβατικό και φυσικό τρόπο, ουσιαστική πρόοδος υπήρξε σχετικά πρόσφατα, με τα νέου τύπου νήματα που έχουν αποτελέσματα που διαρκούν για 1 έως 2 χρόνια.
Στο ιατρείο γίνονται ακόμα πολλές θεραπείες για σύσφιξη, λιποδιάλυση, κυτταρίτιδα και ραγάδες.
Μηχανήματα με laser και ραδιοσυχνότητες βοηθούν την σύσφιξη και βελτιώνουν τις ραγάδες, ενέσιμες μεσοθεραπείες και νήματα τονώνουν τους ιστούς, τοπική λιποδιάλυση με laser χωρίς χειρουργείο και ράμματα καταστρέφει τα λιποκύτταρα στις προβληματικές περιοχές, ενώ η κρυολυπόλιση είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται για το τοπικό πάχος.
Για την ενίσχυση και σύσφιξη των πτωτικών περιοχών (γλουτών, έσω επιφάνεια μηρών, βραχιόνων) χρησιμοποιούνται νήματα, ενώ σε περίπτωσεις όπως η γυναικομαστία στους άνδρες και οι μεγαλύτερες, περισσότερες και πιο ανθεκτικές λιποαποθήκες χρησιμοποιείται λιποαναρρόφηση-λιπογλυπτική με laser. Η διαδικασία αυτή γίνεται με επεμβατικό τρόπο, με τοπική αναισθησία ή και μέθη.
«Το laser προσφέρει επίσης σύσφιξη των ιστών και βελτιώνει την όψη της κυτταρίτιδας, με το αποτέλεσμα να είναι άμεσα ορατό αλλά να βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου» λέει η ειδικός.
Η θεραπεία γίνεται μέσω μιας μικρής οπής, μεγέθους ενός χιλιοστού, απ’ όπου εισάγεται μία πολύ λεπτή βελόνα-κάνουλα. Το Nd Yag laser καίει και υγροποιεί τα λιποκύτταρα, τα οποία στη συνέχεια απομακρύνονται από το σώμα. Ακόμα και μία ημέρα έπειτα από τη θεραπεία το άτομο μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, αλλά για περίπου δύο εβδομάδες θα φορά ελαστικό επίδεσμο, κορσέ ή ζώνη (ανάλογα με την περιοχή όπου έγινε laser).
Μία άλλη μέθοδος είναι η Cavilipo, που συνδυάζει την μεσοθεραπεία-λιποδιάλυση με την θεραπεία cavitation RF. Ο ιατρός εισάγει στην προβληματική περιοχή λιποδιαλυτικά συστατικά και ύστερα διαχέει στο σώμα ραδιοσυχνότητες και υπερήχους, που ρευστοποιούν τα κατεστραμμένα λιποκύτταρα ώστε να αποβληθούν από τον οργανισμό τις επόμενες ημέρες. Η συνδυαστική θεραπεία προσφέρει σύσφιξη, απώλεια τοπικού πάχους και βελτίωση της όψης της κυτταρίτιδας.
Τέλος, σε επίπεδο αισθητικών επεμβάσεων, η αυξητική στήθους αποτελεί αναμφίβολα μία από τις πιο δημοφιλείς και συχνές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής, ειδικά ενόψει καλοκαιριού.
«Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται να διενεργηθούν ταυτόχρονα δύο επεμβάσεις (αυξητική και ανόρθωση στήθους) για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η επέμβαση γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία και, αν διενεργηθεί σωστά και προγραμματισμένα, μπορεί να μειώσει αισθητά τον χρόνο ανάρρωσης, ενώ η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών συμβάλλει σημαντικά στην αποφυγή επιπλοκών» καταλήγει η Δρ. Σεφέρη-Δανιήλ.