(
και επίσης να θυμηθούμε πως το επιχείρημα δεν είναι καν πρωτότυπο μιας και είχε επιστρατευτεί με εξαιρετικό χιούμορ και στην Βρετανική περίπτωση:
Διαβάστε το, πάω στοίχημα πως θα σας αρέσει. Είναι ιδανικό για επιχειρηματολογία καφενείου, λόγους του Μητσοτάκη ή ανάλυση στρατηγικής του Ποταμιού. Κοινώς είναι παντελώς λάθος, τα συμπεράσματα μοιάζουν λογικά αλλά είτε είναι λάθος συμπεράσματα, είτε απλοϊκά, είτε απλά αγνοούν την πραγματικότητα.
γ. Μόνο κάποιος ανίδεος από πολιτική θα πίστευε πως υπερδυνάμεις (σε σχέση με μας) όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αγγλία θα μας έδιναν τζάμπα χρήμα, έτσι για την ψυχή της μάνας τους. Ποιος ρε οι Άγγλοι; Αυτοί δεν δίνουν ούτε της μάνας τους αν δεν έχει νιτερέσο (α ρε Τσιφόρε, αθάνατε!).
– Ποιος πολιτικός χώρος ρε σεις ακόμα και τώρα πολύ θα ήθελε να είμαστε μια θεοκρατία με εικόνες στα δημόσια κτίρια (που δεν “θα τις κατεβάσουν” οι κομμουνισταί), επίσημη θρησκεία, θρησκευτικά στο σχολείο, παπαδαριό στην πολιτική και ταλιμπάν και ταλιμπάν; Μήπως η φίλτατη ΝΔ του φίλτατου Κυριάκου που ο ίδιος αρθρογράφος λιβανίζει και θεωρεί σωτήρα;
5. Ταξίδια: “Κάποιος άλλος θα ανάφερε τα ταξίδια, ότι μπορείς να πας στη Βαρκελώνη με τον ίδιο τρόπο που πας στη Θεσσαλονίκη, χωρίς συνάλλαγμα, χωρίς τελωνείο, χωρίς καν διαβατήριο.” Ε και λοιπόν; Βγάλε διαβατήριο ρε τεμπέλαρε. Πάει κάποιος πολλά ταξίδια στο εξωτερικό όταν έχει λεφτά να το κάνει, όχι όταν δεν χρειάζεται διαβατήριο, και μεις παραμένουμε οι φτωχοί συγγενείς σε σχέση με τους περισσότερους Ευρωπαίους. Πλέον θες να πας από μια πόλη Α σε μια πόλη Β και με τις δεδομένες συνθήκες (μείωση μισθών, διόδια, τιμή βενζίνης) το σκέπτεσαι διπλά και τρίδιπλα, οι εκδρομές στο Γκστάαντ μας μάραναν.6. Φοιτητισμός και άλλα: “Άλλος θα επισήμαινε τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και να σπουδάσουν για κάποιους μήνες σε άλλες χώρες, άλλος θα ανάφερε τους κοινούς κανόνες πιστοποίησης και ελέγχου για όλες τις χώρες, την κοινή αγορά εργασίας.” Τα πιο πολλά από αυτά είτε είναι επουσιώδη είτε τα είχαμε και πριν την ΕΕ και την Ευρωζώνη, εκτός και αν νομίζετε πως η Αγγλία που είναι τίγκα στο ….ελληναριό έχει σαν νόμισμα το ευρώ. Παρόλα αυτά το παρόν επιχείρημα είναι από τα καλά της λίστας. Α, κανόνες (διεθνείς) πιστοποίησης και τα λοιπά έχουμε και εκτός ΕΕ, εκτός και αν νομίζετε πως το ISO είναι κάποια αποκλειστικά ευρωπαϊκή πατέντα.
– Οι μεγάλες δυνάμεις ορίζουν τα συμφέροντα τους διασταλτικά γι αυτό εμπλέκονται συνεχώς σε διαμάχες, δυνητικές, πραγματικές ή μέσω proxy. Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν πολεμούν μεταξύ τους όχι επειδή οι λαοί τους έφτασαν σε ανώτερες ηθικές σφαίρες αλλά απλά επειδή δεν είναι πλέον μεγάλες δυνάμεις (στο παγκόσμιο παιχνίδι) και ορίζουν τα συμφέροντά τους περιοριστικά (κλεμμένο από εδώ). Αυτό βεβαίως προβλέπεται να αλλάξει ταχέως πάλι λόγω της Γερμανίας, αλλά ας μην βιαζόμαστε (4). Συμπέρασμα: με ΕΕ ή χωρίς ΕΕ σε έναν κόσμο με τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Κίνα να ειναι αυτές που είναι, είναι δύσκολο οι ευρωπαϊκές κεντρικές χώρες να ξανατραβηχτούν μεταξύ τους ή με άλλους χωρίς έναν “μεγάλο” από κοντά είτε έχουμε ΕΕ είτε όχι. Και να θυμόμαστε πως με το κόστος του πολέμου λόγω πυρηνικών να είναι πλέον αναμφισβήτητο και τον όρο “logical acceptable losses” να μην υφίσταται πια, το πράγμα χλωμεύει παραπάνω.
Οι αιτίες λοιπόν που οι Ευρωπαίοι δεν σφάζονται μεταξύ τους είναι : Οι ΗΠΑ, η ΕΣΣΔ, τα πυρηνικά και η ισοδυναμία τρόμου που επιφέρουν μέσω της MAD και τελικά η μικρή στρατιωτική ισχύς των χωρών αυτών σε σχέση με τους πραγματικά μεγάλους παίκτες(5). Ποια ΕΕ ρε; Η ΕΕ μπορεί να ξανακάνει την Γερμανία υπερδύναμη παγκόσμιου βεληνεκούς και να έχουμε ….τρίτο γύρο.
* Update 12/3: Μην ξεχνάμε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κυριότερο θέρετρο του οποίου ήταν η Ευρώπη και η (ευρωπαϊκή κυρίως) ΕΣΣΔ. Η Ευρώπη έγινε λαμπόγυαλο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αν δεν ήταν τα δισεκατομμύρια που έσπρωχναν αφειδώς οι αμερικάνοι για να στηρίξουν τα πράγματα είτε θα είχε γίνει προτεκτοράτο της ΕΣΣΔ είτε ένα μάτσο από failed states. Η πρώην αυτοκρατορική και κοσμοκράτειρα Αγγλία έχασε τις περισσότερες αυτοκρατορικές κτήσεις της και το στάτους μεγάλης δύναμης με το τέλος του Πολέμου και ήταν από τους νικητές και δεν είχε ποτέ εχθρικά στρατεύματα στο έδαφός της. Στην υπόλοιπη ήπειρο να δείτε τι έγινε. Ε πολύ δύσκολα μετά απο αυτό αποφασίζεις να ξαναπολεμήσεις για “ζωτικό χώρο” κάτι κοιλάδων και με το φόβο των πυρηνικών να είναι πάνω από το κεφάλι σου. * Τέλος Update.
ΟΚ λοιπόν τι προτείνεις εσύ;
Δεν είμαστε ο μοναδικός λαός με αίσθημα απογοήτευσης εναντι της ΕΕ, ούτε ξαφνικά οι λαοί της Ευρώπης τρελάθηκαν. Από την στιγμή που η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν εκλέγεται απευθείας από τον κόσμο (το Ευρωκοινοβούλιο που είναι άμεσα εκλέξιμο έχει καταντήσει διακοσμητικό σε σχέση με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το Eurogroup) ειναι λογικό σε κάποια φάση να επέλθει η αίσθηση στον μέσο πολίτη πως η νομοθεσία, το νόμισμα, η πολιτική, τα Μνημόνια κτλ προέρχονται από κάποιο αυτοκρατορικό κέντρο.
Κάποιος μένει κάπου όταν έχει συμφέρον να το κάνει, και το συμφέρον δεν ειναι μόνο οικονομικό, η οικονομία δεν είναι μέσα στον φαντασιακό ορισμό της ελληνικότητας, της γερμανικότητας, της ευρωπαϊκότητας (παρόλο που ρεαλιστικά είναι και παραείναι). Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης δεν φαίνεται να έχει στόχο να φύγει από τις ΗΠΑ αν και προφανώς τα δικά της οικονομικά πλεονάσματα τα απορροφούν πιο ελλειμματικές Πολιτείες.
Οι λόγοι που μας συμφέρει η ΕΕ είναι πάνω κάτω παρόμοιοι με τους λόγους που έχουμε μία χώρα και όχι 22, όπως την ανεξάρτητη Κρήτη, τα Ηνωμένα Μεσσηνιακά Εμιράτα, το Δεσποτάτο της Ηπείρου, τους Ταλιμπάν της Ηλείας και την Χωροδεσποτεία της Λάρισας. Το μόνο που δεν έχει εμπεδωθεί ακόμα πανευρωπαϊκώς είναι το “συναισθηματικό” δέσιμο μεταξύ των αλλοεθνών Ευρωπαίων (με εξαίρεση τους της Κ. Ευρώπης που όλοι ειναι πάνω κάτω….Γερμανοί) με αποτέλεσμα η λεγόμενη “ευρωπαϊκή” συνείδηση να παραμένει ζητούμενο(6).
-Η ΕΕ αν γίνει/ολοκληρωθεί ποτέ σωστά θα δημιουργήσει μια νέα μεγάλη δύναμη που θα μπορεί να κουμαντάρει πράγματα κατά το γούστο της. Αν είμαστε μέσα θα μας συμφέρει. Το ρίσκο βεβαίως να τα κάνει σκατά η ΕΕ παραμένει υπαρκτό (και η ΕΕ πολλών ταχυτήτων θα είναι η αρχή του τέλους της, φανταστείτε μια ΗΠΑ “πολλών ταχυτήτων”) αλλά το ρίσκο εξόδου είναι πολλαπλάσιο και θα μένει όσο η εγχώρια πολιτική ηγεσία απαξιά να φτιάξει ένα σχέδιο διαχείρισης της εξόδου αν και όταν έρθει.
– Με το ΝΑΤΟ να είναι αποκλειστικά αμυντική συμμαχία ενάντια σε τρίτους και να μην πολυασχολείται με εσωτερικές διενέξεις η ΕΕ είναι καλύτερη ασπίδα της χώρας απέναντι σε μια Τουρκία, η οποία ακόμα και όταν δεν είναι μεγαλοϊδεατίστικα τρελαμένη παραμένει ο πρώτος δυνητικός κίνδυνος για την εδαφική της ακεραιότητα.
– Η τάση βέλτιστης κοινωνικής οργάνωσης πλέον είναι σε οικονομίες/κοινωνίες μεγάλης, ηπειρωτικής κλίμακας είτε για λόγους στρατιωτικής ισχύος είτε για λόγους αποδοτικότητας της οικονομίας της ίδιας. Πλέον οι δυνητικές διαφορετικές εργασίες/υπηρεσίες/ειδικεύσεις είναι πολλαπλάσιες απ΄ότι στο παρελθον. Και μπορεί στο χωριό σου να μην βρίσκεις κάποιον να αγοράσει τις σκαλιστές κουράδες αλόγου που φτιάχνεις με τόσο μεράκι, αλλά θεωρητικά σε μια ήπειρο 200-300 εκατομμυρίων όλο και κάποιον πελάτη θα βρεις. =>
– Βγαίνοντας από έναν μηχανισμό ηπειρωτικής κλίμακας αυτομάτως χάνεις σε πρόοδο και στον επόμενο τόνο θα είσαι δύο κλικ πίσω από τους Γερμανούς, αν τώρα δεχθούμε πως είσαι ένα. Σε μερικά πράγματα καλό είναι να μην μπεις. Αμα μπεις καλό ειναι να μην βγεις, εκτός και αν δεν έχεις άλλη επιλογή.
– Η τάση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας είναι τέτοια που πλέον αδυνατεί μια χώρα να παράξει τα πάντα και δεν ξέρουμε αν αυτό έχει νόημα ή αν απλά σε περίπτωση εξόδου θα οργιάσει η μαύρη αγορά γιατί χωρίς ευρώ μπορώ, χωρίς ψυγείο όχι. Πιο απλά: τα καταναλωτικά μας πρότυπα έχουν προχωρήσει από την δεκαετία του ’60 ενώ η ντόπια παραγωγή καταναλωτικών αγαθών έχει υποχωρήσει και μια έξοδος από την ΕΕ θα έφερνε για ένα διάστημα ένα μινι κουλουβάχατο το οποίο δεν ξέρω αν του Έλληνα ο τράχηλος μπορεί να υπομείνει.
– ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ. Πείτε το και στον Λαφαζάνη, θα με υποχρεώσετε. Και μην πάμε σε δευτερογενή τομέα παραγωγής, την κάτσαμε. Και μπορεί να λέει ο κάθε Γλέζος πως είμαστε παγκοσμίως πρώτοι στην παραγωγή αγκινάρας πχ, αλλά η αγκινάρα δεν οδηγείται, δεν πιάνει wifi και σίγουρα δεν μπορείς να της περάσεις φρέζα για να οργώσεις.
– Βεβαίως και η ευκολία μετακίνησης, φοιτητισμού κτλ είναι από τα καλά της φάσης. Όταν κάποιος βλέπει πιο εύκολα τι γίνεται παραέξω από την πόρτα του παίρνει και ένα κοσμοπολίτικο αέρα και δεν γράφει/πιστεύει και τόσες χαζομάρες και στερεότυπα 😉
(2) Κουκουλόπουλος, 2012: “Οι επιλογές τις οποίες πληρώνει σήμερα η Ελλάδα είναι από τη μία το ότι στα μέσα της δεκαετίας του ’90, χωρίς να υπάρχει αντίθετη φωνή αποφασίσαμε να γίνουμε χώρα παροχής υπηρεσιών και από την άλλη να διοργανώσουμε την Ολυμπιάδα, χωρίς σοβαρή συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά αυτής της επιλογής. Κυρίως όμως φταίει η αμεριμνησία που μας εμπόδισε να καταλάβουμε ότι οι συνέπειες των πρακτικών μέχρι το 2000 δεν διπλασιάζονταν απλά, αλλά υψωνόταν στο τετράγωνο από την είσοδο της χώρας στο ευρώ και μετά, γιατί εξ αντικειμένου είναι για όλες τις χώρες του νότου και ειδικότερα για την Ελλάδα σκληρό το κοινό μας νόμισμα.”
(3) Ξαναδιάβασε το αποπάνω.
(4) Αίρεση στο παραπάνω είναι ότι αφού από την μία στο στρατιωτικό σκέλος δεν υπάρχει η υπεροπλία των Ευρωπαίων που υπήρχε παλαιότερα και από την άλλη το δυνητικό κόστος της χρήσης των πυρηνικών αποθαρρύνει την ένοπλη αντιπαράθεση θα μπορούσε να πει κανείς πως οι (γενικά ιδιαίτερα φιλοπόλεμοι) Ευρωπαίοι “παίζουν πόλεμο” μεταξύ τους με οικονομικούς όρους και μόνο. Το γενικό συμπέρασμα από το ’46 και δώθε είναι πως απευθείας πόλεμοι μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων δεν γίνονται.
(5) Μπορεί ο ιδιαίτερα φιλότιμος αναγνώστης να παρατηρήσει μια αμφισημία στο ζήτημα πως από την μία οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν ειναι μεγάλες και από την άλλη το κόστος ενός δυνητικού πολέμου θα είναι καταστροφικό λόγω των πυρηνικών υπερόπλων. Δεν υπάρχει λογικό σφάλμα. Μεγάλη δύναμη ορίζεται (προφανώς από …μένα) η δύναμη που ό,τι και να της κάνεις πάλι θα χάσεις σε παραταξιακή αναμέτρηση /ολοκληρωτικό πόλεμο και αυτή πιθανόν να εξέλθει αλώβητη ή σχεδόν αλώβητη από την διαδικασία αυτή. Τέτοιες είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και βλέπουμε (βλ εδώ, με το χάσμα μεταξύ της πρώτης τριάδας και των υπολοίπων να είναι πραγματικά τεράστιο, όπως και μεταξύ των ΗΠΑ και όλων των υπολοίπων ….αθροιστικά). Η Γερμανία και Γαλλία πχ είναι σχετικά μόνο μεγάλες δυνάμεις και μεταξύ τους υπάρχει μια ισορροπία ισχύος μεν, αλλά η ισχύς που μπορούν να προβάλουν ενάντια στην Ρωσία πχ είναι πολύ μικρότερη της. Η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που έχει αυξημένη στρατιωτική ισχύ είναι το Ηνωμένο Βασίλειο – σύντομα εκτός ΕΕ- αλλά και αυτή υπολείπεται σημαντικά των πραγματικά μεγάλων.
(6) Με τον ίδιο τρόπο που παρέμενε ζητούμενο η “ελληνική συνείδηση” μετά το 1821 και δεν μπορούσε να πείσει με τίποτα ο Καποδίστριας τους Μανιάτες (λχ) πως πρέπει να υπάγονται σε μια κεντρική εξουσία.