newsit | 29.03.2017 | 16:07
Τις προτεραιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων παρουσίασε ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Ενεργειακής Οικονομίας.
«Αταλάντευτος στόχος μας», τόνισε ο Υπουργός, «είναι η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων, με συνέπεια, διαφάνεια και σοβαρότητα, έχοντας πάντα ως πρόταγμα την πλήρη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία του περιβάλλοντος».
Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζονται:
-Η εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου, ώστε να καλυφθούν τα κενά του υφιστάμενου, σε στενή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους συναφείς θεσμικούς φορείς.
-Η οργάνωση, προώθηση και θεσμική αναβάθμιση της ΕΔΕΥ Α.Ε. ώστε να αναλάβει την παρακολούθηση όλων των σχετικών με τους υδρογονάνθρακες διαδικασιών (διαχείριση του αρχείου υδρογονανθράκων, προκηρύξεις διαγωνισμών, παρακολούθηση των φάσεων ερευνών και εκμετάλλευσης).
-Η συμπλήρωση της νομοθεσίας και για τη λειτουργία του Ταμείου Γενεών, στο οποίο θα κατευθύνονται τα έσοδα από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
– Η σταδιακή επαναπροκήρυξη κι άλλων θαλάσσιων οικοπέδων, όταν ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των διαθέσιμων τεχνικών στοιχείων.
Σήμερα, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες τριών ανεξάρτητων μεταξύ τους διεθνών διαγωνισμών, με ωριμότερη την περίπτωση του πετρελαϊκού κοιτάσματος στο Κατάκολο, όπου έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτησή του και στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη της εκμετάλλευσής του.
Ακολουθούν, η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, όπου είναι σε εξέλιξη τα πρώτα στάδια των ερευνών. Έπονται οι χερσαίες περιοχές Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησος, όπου έχει ολοκληρωθεί ο συμβατικός έλεγχος και αναμένεται ο νομικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Ο κ. Σταθάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Σύμβαση Μίσθωσης που μονογραφήθηκε πρόσφατα και με την οποία δίνεται το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ για τη θαλάσσια περιοχή 2, Δυτικά της Κέρκυρας.
Αφού επισήμανε ότι πρόκειται για Σύμβαση-μοντέλο, καθώς σε αυτήν θα βασισθεί ο νέος κύκλος συμβάσεων που θα ακολουθήσουν, υπογράμμισε ότι η εμπλοκή δύο ευρωπαϊκών εταιριών προσδίδει πλέον στον τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα διεθνή διάσταση, καθώς ανοίγει το δρόμο και σε άλλες αξιόπιστες εταιρείες, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό και αποδεικνύει την επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα.
Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ ξεκινούν άμεσα οι συζητήσεις με την ΕΛΠΕ, που έχει αναδειχθεί ήδη επιλεγείς αιτών για τη θαλάσσια περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ώστε να υπογραφεί με τη συγκεκριμένη εταιρία ανάλογη Σύμβαση Μίσθωσης.
Το ΥΠΕΝ θεωρεί αναπόσπαστα την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων με την προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών οικοσυστημάτων. Στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος η Ελλάδα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία είναι από τις πιο αυστηρές σε παγκόσμιο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ειδική διαδικασία προστασίας του περιβάλλοντος πριν και μετά την έναρξη των εκμεταλλεύσεων. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων διενεργείται στο αρχικό στάδιο της διερεύνησης κοιτασμάτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η εξορυκτική δραστηριότητα καθεαυτή και τα επιμέρους έργα υποδομών, δεν επιφέρουν αλλαγές στο τοπικό οικοσύστημα. Ακόμη, με το νόμο 4409 του 2017 ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/30 για την παράκτια ασφάλεια. Αντικείμενο της νομοθεσίας είναι η διενέργεια Μελέτης Μεγάλων Κινδύνων, για την πρόληψη και αποφυγή ατυχημάτων.
intext_content_tag_end
/1217598/Newsit_336x280_Article_Ros_1
Newsit_336x280_Ros_1
tags
Tags: ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ,ΕΡΕΥΝΕΣ,ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ,ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ