29.03.2017, 18:02 | ΕΦ.ΣΥΝ.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης των επιχειρηματικών χρεών θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο της 2ης αξιολόγησης που θα ψηφιστεί από τη Βουλή.
Χθες το σχέδιο νόμου μπήκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και η κατάθεσή του αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Πρόκειται για την πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια στα χρόνια της κρίσης ώστε να αντιμετωπιστούν με ενιαίες ρυθμίσεις τα χρέη εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες υπό τον όρο ότι πληρούν κριτήρια βιωσιμότητας.
Μεταξύ άλλων το νέο θεσμικό πλαίσιο:
• Παρέχει δυνατότητα ένταξης σε όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους περιλαμβανομένων και των ατομικών, οι οποίες χρωστούσαν στις 31/12/2016 πάνω από 20.000 ευρώ.
• Θέτει ως προϋπόθεση ένταξης να έχουν οι εταιρείες λειτουργικά κέρδη για τουλάχιστον μία χρήση στις τρεις τελευταίες.
• Δίνει δυνατότητα ρύθμισης των χρεών προς το Δημόσιο σε βάθος δεκαετίας (120 δόσεις) με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ και εξουσιοδοτεί τις εφορίες και τα Tαμεία να διαγράφουν οφειλές από τόκους και προσαυξήσεις.
• Προβλέπει έναρξη της διαδικασίας είτε από τον ίδιο τον οφειλέτη είτε από τους πιστωτές του, ενώ η έγκριση δίνεται από το 60% των πιστωτών που επιβάλλονται στη μειοψηφία.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος πάντως άδραξε την ευκαιρία και ξαναχτύπησε καμπανάκι για τα «κόκκινα» δάνεια.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Τράπεζας Πειραιώς υπογράμμισε ότι «η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι υψίστης σημασίας για την ευκαιρίες ανάπτυξης».
Ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει σ’ αυτή την κατεύθυνση η ΤτΕ και η πολιτεία (εξωδικαστικός, κώδικας δεοντολογίας, τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κ.λπ.) αλλά και στις εκκρεμότητες που αφορούν κυρίως τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Σήμερα, όπως είπε ο διοικητής, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, ενώ η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών είναι εκτεταμένη.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, είπε ο Γ. Στουρνάρας, αναμένεται να βελτιώσει την οικονομική ευρωστία των τραπεζών, απελευθερώνοντας πόρους που είναι δυνατόν να διοχετευτούν προς τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας και του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: