Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο
Σημαντικές αλλαγές στην ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στους πεζόδρομους και τις πλατείες του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, φέρνει ο νέος κανονισμός, ο οποίος εγκρίθηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κανονισμός δημοσιοποιήθηκε αναλυτικά την Τετάρτη από τη δημοτική Αρχή και έχει στόχο να βάλει τάξη στην άναρχη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
Μερικές από τις σημαντικές αλλαγές που προκύπτουν είναι οι εξής:
Όπως προκύπτει με το νέο κανονισμό, δίνεται ανοχή δυο ετών στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισματών, στον πεζόδρομο της Ηφαίστου καθώς προβλέπεται ότι «σε πεζόδρομους πλάτους έως 4,50 μ. δεν χορηγούνται χώροι ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Για τα ήδη λειτουργούντα καταστήματα δύναται για δύο έτη να παραχωρείται ότι παρεχωρείτο και σε μικρότερα πλάτη πεζοδρόμων.»
Αυτό σημαίνει ότι μετά από τα δυο χρόνια της μεταβατικής διάταξης θα απαγορευτεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην Ηφαίστου, καθώς ο πεζόδρομος είναι πλάτους μικρότερος των 4,5 μέτρων.
Στην Αγίου Νικολάου, απαγορεύεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων εντός των στοών, ενώ για την πλατεία Όλγας τίθεται ερωτηματικό για την διατήρηση των κατασκευών επί της πλατείας.
Όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο για το λόγο αυτό, θα συσταθεί άμεσα ειδική επιτροπή, η οποία θα κάνει εισήγηση προς το Σώμα για το ποιες κατασκευές θα επιτρέπονται και ποιες όχι στον κοινόχρηστο χώρο.
Αναλυτικά για τους κοινόχρηστους χώρους σύμφωνα με το νέο κανονισμό για τα τραπεζοκαθίσματα ισχύουν τα εξής:
1. Πλατεία Γεωργίου Α.
•Η παραχώρηση χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων γίνεται σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια.
•Μόνο κατ΄ εξαίρεση στη περίπτωση του Θεάτρου Απόλλων και του παράπλευρου διατηρητέου κτιρίου επί της πλατείας περιορίζεται ο χώρος ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τα συνοδευτικά εγκεκριμένα σχέδια ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση των πεζών .
2.Πλατεία Υψηλών Αλωνίων
Εφαρμόζεται η γενική αρχή τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων στην προβολή των επιμέρους καταστημάτων εκτός της παρακάτω περίπτωσης:
Λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου, της εκτεταμένης θέας στην πόλη αλλά και επειδή αποτελεί πάγια συνήθεια χρήσης των δημοτών κρίνεται ότι πρέπει να αξιοποιηθεί αναλόγως, το Ν.Δ. τμήμα της πλατείας (μπαλκόνι), επιφάνειας 848,29τ.μ.του οποίου δημοπρατούνται στα ακραία τμήματά του δύο χώροι επιφάνειας 310,48τ.μ. για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
3.Πλατεία Τριών Συμμάχων
• Επισημαίνεται ότι οι τέντες που τυχόν υφίστανται περιμετρικά των ειδικών αρχιτεκτονικών κατασκευών νομίμως θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για σκίαση και όχι για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
4. Πλατεία Ομονοίας
Επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων όπως αυτή ορίζεται στο επισυναπτόμενο εγκεκριμένο σχέδιο.
5.Πλατεία Εθνικής Αντίστασης ( Πλατεία Όλγας )
Για την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Πλατεία Όλγας) και για τον τρόπο ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων και την εικόνα αυτών, υπάρχει σχετική γνωμοδότηση της Ε.Π.Α.Ε. που έχει επικυρωθεί με την υπ΄ αριθμό 183/1997 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Με τα ανωτέρω ταυτίζεται πλήρως η ομάδα εργασίας, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη αποκατάστασης της εσωτερικής δεντροστοιχίας της πλατείας και την ταυτόχρονη απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών (στεγάστρων), για λόγους μνήμης, αισθητικής της πόλης, περιβαλλοντικούς (μείωση ρύπων – ανάπτυξη πρασίνου) και την δημιουργία συνείδησης όσον αφορά τον φυσικό και αστικό εξοπλισμό της πόλης, ως προϋπόθεση για την βελτίωση της αισθητικής της πόλης ενόψει της προγραμματισμένης συνολικής παρέμβασης αναβάθμισης των κοινοχρήστων χώρων του Ιστορικού Κέντρου.
6.Πλατεία Μαρκάτου ( Καποδιστρίου)
Τα τραπεζοκαθίσματα τοποθετούνται στις προβολές των καταστημάτων και σε επιφάνειες όπως αυτές αποτυπώνονται λεπτομερώς στα αντίστοιχα εγκεκριμένα σχέδια.
7.Πλατεία επί της οδού Βότση και Όθωνος Αμαλίας
• Τα τραπεζοκαθίσματα τοποθετούνται σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο.
8.Πλατεία Αγ. Γεωργίου (25ης Μαρτίου)
Επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων όπως στο σχέδιο φαίνεται.
ΣΤΟΕΣ
- Στις λειτουργικές στοές (όπου δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα διέλευσης πεζών απρόσκοπτα σε όλο το μήκος κάθε στοάς και των μεταξύ τους κάθετων οδών), δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κανένα σημείο επί αυτών, ούτε στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ των υποστυλωμάτων αυτών, (πχ στοές οδών Κορίνθου , Κανακάρη , Ερμού ,κλπ.) .
Στις μη λειτουργικές-αδιέξοδες στοές, όπου δηλαδή παρεμποδίζεται η ελεύθερη κίνηση των πεζών λόγω μη υλοποίησης της στοάς, δημιουργούνται απρόβλεπτες και ουσιαστικές επιπλοκές, αφενός στην κίνηση των πεζών και αφετέρου στην λειτουργία των επιχειρήσεων εντός των στοών στα ανωτέρω τμήματα και προκειμένου να βελτιωθεί ουσιαστικά η λειτουργικότητα αυτών των χώρων, επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων και σε συνέχεια των υποστυλωμάτων των Στοών εξασφαλίζοντας πάντα ελάχιστο πλάτος διέλευσης 1,50 μ. (βλ. σχετικό σκαρίφημα)
• Στις στοές της οδού Γερμανού λόγω περιορισμένης επισκεψιμότητας των χώρων, των ειδικών χαρακτηριστικών της περιοχής (χαμηλούς συντελεστές δόμησης κ.α.), επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε πλάτος 0,60μ. επί των προβολών των καταστημάτων και σε συνέχεια των υποστυλωμάτων των Στοών εφόσον εξασφαλίζεται λωρίδα διέλευσης πεζών πλάτους 1.50μ (βλέπε 7.1.2.2) , με ελεύθερες τις προσβάσεις των εκεί κατοικιών.
(βλέπε σχετικό σκαρίφημα)
πηγή: the best.gr | 19/4/2017