κυριακή, απρ 23, 2017 | zaphod
Disclaimer: Δεν έχω ιδέα τι στον πούτσο γίνεται στην Βενεζουέλα. Ξέρω μόνο τα βασικά για την περιοχή και την ιστορία της, βασικά που έτσι και αλλιώς το 82,7% απο σας τα αγνοεί παντελώς(1), οπότε και πάλι ειμαι οκ.
Άρξασθαι
Με το disclaimer ως δεδομένο μπορούμε να πούμε τα εξής:
* Όταν η αστυνομία βαράει τον κόσμο, ο Ζάφοντ είναι με τον κόσμο και όχι με την αστυνομία. Ακόμα και όταν ο κόσμος τυχαίνει να είναι τίποτα “παραιτηθείτε” τύποι σαν τον ψυχοπαθή Ισκαρ πωςτονλένε ή τον ηλίθιο Τζήμερο (οι λέξεις “ηλίθιος” και “Τζήμερος” στην ίδια φράση μάλλον συνιστούν πλεονασμό, σαν να λέμε ψηλός δίμετρος και τέτοια). Ταύτα και μένω και δεν το συζητάμε.
* Οι Μπολιβαριανοί τύποι του Τζάβες, του Μοράλες, του Μαδούρο και τα λοιπά και τα λοιπά κοπάνησαν τότε μια γερή κλωτσιά στα αρχίδια της υπερδύναμης αξιώνοντας οι απίθανοι να κάνουν οι ίδιοι κουμάντο στις χώρες τους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όντως η ποιότητα ζωής στις χώρες αυτές ανέβηκε. Κατακόρυφα. Όντως υπήρχαν αντιδράσεις διότι πάντα όταν οι φτωχοί τρώνε λίγο παραπάνω οι πλούσιοι στενοχωρούνται λίγο περισσότερο. Οι αντιδράσεις ενάντια στον Μαδούρο δεν είναι ούτε πρωτόγνωρες, ούτε οι μοναδικές, ενάντια στον Τσάβες είχε γίνει και πραξικόπημα αν θυμόμαστε καλά. Το ζήτημα ήταν και είναι (και πάντα θα είναι) αν ο κόσμος είναι με την κυβέρνηση ή όχι, πράγμα που προφανώς οι διαδηλώσεις δεν μπορούν να αποδείξουν ούτε αυτές υπερ της κυβέρνησης ούτε κατά, εκτός πια και αν κατέβει όλη η χώρα στους δρόμους, όπως είχε γινει παλαιότερα με μας εδώ. Αλλά τότε κανένας από τους σημερινούς υπερασπιστές της δημοκρατίας και άλλα εσπεριδοειδή δεν πήρε το μέρος του κόσμου. Νομίζω;
* Πέρα από αυτό αν μια κυβέρνηση κλονίζεται και το λαϊκό αίσθημα και τα λοιπά μπορεί πάντα να προκηρύξει εκλογές, διότι ίσως (όπως και στην περίπτωση των εδώ “παραιτηθείτε”) η όλη ιστορία να είναι μια τεράστια κλαπαρχιδιά (2), ίσως όμως η κυβέρνηση να εχει χάσει όντως την λαϊκή στήριξη και το όλο θέμα να είναι πλέον απλά ζήτημα απολυταρχικής επιβολής μιας κλίκας που δεν θέλει να χάσει την εξουσία.
Να εξηγούμεθα λοιπόν με μια μίνι αναδρομή και θα φτάσουμε και στο Μαδουριστάν, αλά και στο Μαυριστάν.
– Κάθε σύγκριση των χωρών της Λατινικής Αμερικής (banana republic) με τις δυτικές δημοκρατίες είναι άτοπη. Όχι τόσο άτοπη όσο η σύγκριση με το Αφγανιστάν ας πούμε, αλλά και πάλι άτοπη. Όχι τόσο για λόγους θεσμών (οι οποίοι ειναι πάνω κάτω οι ίδιοι) όσο για λόγους πολιτισμικού, πολιτιστικού και παραδοσιακού background αλλά και πλουτοπαραγωγικών πηγών μιας και η Ευρώπη μετά από τόσο “στέγνωμα” αιώνων είναι μάλλον φτωχή σε πρώτες ύλες και κοιτά να εκμεταλλεύεται τις τρίτες χώρες.
– Πέρα από τις τοπικές ιστορίες με τους ντόπιους ντόπιους, τους απόγονους αποίκων, τους απόγονους αποικιοκρατών, δούλων και δουλέμπορων και τα λοιπά, η Λατινική Αμερική για χρόνια ήταν η “αυλίτσα” των αμερικάνων. Αν εμείς είχαμε ποδηγετούμενη πολιτική από τον εμφύλιο (τουλάχιστον) και δώθε, αυτοί είχαν ποδηγετούμενη πολιτική εις την νιοστή και αν νομίζουμε πως “πεινάμε” λόγω Μνημονίου (που εν πολλοίς διέλυσε ΑΕΠ, κοινωνικό ιστό, κοινωνικές συμβάσεις και ένα κάρο άλλα πράγματα, όπως πχ την μνήμη μερικών), δεν έχουμε δει τα πολύ χειρότερα που γινόντουσαν και γίνονται κια πέρα.
– To ότι μερικοί τύποι σαν τον Τσάβες και τον Μοράλες κατάφεραν (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να φάνε τους ντόπιους αντιπρόσωπους των αμερικάνων, να κάνουν κουμάντα και να γίνουν κυβέρνηση σίγουρα δεν άρεσε σε μερικούς, κυρίως σε όσους κονόμαγαν από την μέχρι πρότινος κατάσταση. Τον Τσάβες ούτε και θυμάμαι πόσες φορές πήγαν να τον ρίξουν με πλάγιους ή με άμεσους τρόπους (πραξικόπημα), ούτε και πόσες εκλογές κέρδισε με ποσοστά (60%) που οι εδώ “δημοκράτες” δεν βλέπουν ούτε με κιάλι.
– Γιατί κέρδιζε ο Τσάβεζ και γιατί ακόμα ο Μαδούρο πολιτεύεται με την φωτογραφία του από πίσω; Μα γιατί απλούστατα βελτίωσε κατά κόρον την ζωή του μέσου πολίτη της χώρας. Όπως έκανε και ο Κάστρο στην Κούβα άλλωστε, όσο και αν αυτό για προφανείς λόγους δεν αγγίζει την νέα γενιά η οποία δεν έχει εικόνες από την προ Κάστρο εποχή και πολύ φυσιολογικά γκρινιάζει για αυτά που βλέπει και όχι για τις ιστορίες των γερόντων. Απροπό: μερικοί δεν δείχνουν να καταλαβαίνουν πως η φράση “βελτίωσαν τη ζωή του κόσμου” δεν σημαίνει με κανένα τρόπο πως μετέτρεψαν την χώρα σε επίγειο παράδεισο.
– Μα θα μου πεις πως τώρα στην Βενεζουέλα υπάρχει πείνα. Δεν ξέρω αν υπάρχει πείνα, όπως δεν ξέρω και αν υπάρχει πείνα (πως το ορίζεις; πεινάμε όλοι;) στην Ελλάδα ας πουμε. Σίγουρα όμως, όπως και στην Ελλάδα, υπάρχει κρίση (για το προηγούμενο πχ της πεινας: προφανώς στην Ελλάδα το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται πέριξ ή μέσα στην ακραία φτώχεια έχει πολλαπλασιαστεί, ότι και αν λέει η κυβερνητική προπαγάνδα αλλά δεν έχουμε και δεν είχαμε την κριση πείνας που είχε η Αιθιοπία πχ) και ως μια “μπανανία του πετρελαίου” (καλό ε;) η Βενεζουέλα εξαρτάται απόλυτα από την τιμή ενός προϊόντος στην πιάτσα και είναι κοινό μυστικό πως η τιμή του πετρελαίου δεν είναι και στα πάνω της.
– Το ότι οι πολιτικές που υπερασπίζεται ο Μαδούρο ήταν αυτές του Τσάβες δεν κάνει τον Μαδούρο ικανό και στην υλοποίηση/διαχείριση καθ΄οτι δεν κυβερνάνε ιδεολογίες αλλά άνθρωποι. Πέρα από την ιδεολογία υπάρχει και η αποτελεσματικότητα και δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην τα κάνει ο Μαδούρο σκατά, εδώ άλλοι και άλλοι κατά καιρούς τα κάνανε πολύ χειρότερα και οι καλές (;) προθέσεις ποτέ δεν ήταν αρκετές (διαβάζουμε).
Πέρα από αυτές τις γενικότητες επαναλαμβάνω πως όταν η αστυνομία βαράει τον κόσμο ο Ζάφοντ δεν πρόκειται να πάρει το μέρος της αστυνομίας, της εξουσίας ρε αδερφέ. Αλλά.
Αλλά.
Αλλά ρε πούστη και γαμώ το Χριστό σας μερικοί εκεί έξω, σαν πολύ όψιμα δεν θυμηθήκατε πως η αστυνομική (και η παρακρατική) βία ειναι κάτι το “κακό”; Πέρασε τόσος καιρός από την εποχή που μερικοί ζήταγαν επέμβαση του στρατού (εδώ, στην Ελλάδα, όχι σε καμια “μπανανία” στου διαόλου το κατάστημα) για να καταστείλει τις διαδηλώσεις και το ξεχάσαμε; Ξεχάσαμε τις δηλώσεις του Μητσοτάκη senior πχ που έλεγε “ε, ας έχουμε και νεκρούς κε Παπαχελά” προκειμένου να “υπερασπίσουμε το Σύνταγμα”, την “εκλεγμένη κυβέρνηση” και τα λοιπά; Ξεχνάμε τους “αγανακτισμένους πολίτες” που βάραγαν διαδηλωτές στα κουφωτά; Ξεχνάμε την “ζημιά στον τουρισμό” που έκαναν οι διαδηλώσεις; Πως την είδατε και ξαφνικά η κρατική βία σας φαίνεται ξινή; Που πήγε το “νόμιμο μονοπώλιο της κρατικής βίας” και άλλες πίπες που έλεγε ο κάθε Φαϋλος; Τους παρακρατικούς (κυρίως της ΧΑ) που συνεργάζονταν, και πιθανότατα συνεργάζονται ακόμα, με την αστυνομία τους ξεχάσαμε, δεν έγιναν ποτέ, ήταν διαδόσεις του κίτρινου τύπου.
Η έμπνευση
Θα μου πείτε γιατί τα όλα γράφεις αυτά, και που κολάμε εμείς με την Βενεζουέλα; Ειναι νομίζω φως φανάρι πως την φάση του blog μετά από μια δεκαετία και βάλε αρχίζω και την ψιλοβαριέμαι. Δεν είμαι δημοσιογράφος για να σχολιάζω τα της επικαιρότητας πετώντας ακυράντζες όπως ο “φίλος μου” ο Πάσχος και τα επί των γενικών αρχών τα έχω γράψει και ξαναγράψει 32 φορές σε 3-4 διαφορετικά blogs, στο facebook (μεχρι να μου το κλεισουνε) και στο τουίτα, τι άλλο να γράψω πια και πόσες φορές να πω πως οι σχολικές παρελάσεις ειναι για τον πούτσο ή ότι πρέπει να γίνει χωρισμός εκκλησίας κράτους;
Οπότε για να γράψω, και μάλιστα και σεντόνι για να θυμηθώ τους παλιοί καιροί, πρέπει να βρεθεί και κάποιος να με μπριζώσει, να τύχει να πετύχω κάτι που να βγάζει μάτι ρε αδερφέ.
Έτσι λοιπόν με μπρίζωσε, ο τρισμέγιστος καραγκιόζης και πανάσχετος “δημοσιογράφος” Μαυρίδης εδώ, ο οποίος ξεχνάει τα πάντα όλα και βλέπει μόνο τους “κομμμουνιστές” που κοπανάνε κόσμο. Τα (καπιταλιστικά) failed states ή σχεδόν failed states της Αϊτής, της Χιλής, της Λιβύης, της Ονδούρας, της Σομαλίας, του Αφγανιστάν, της Ουκρανίας, του Ιρακ κτλ δεν τα είδε ποτέ. Ποτέ δεν σκέφτηκε ο Μαυρίδης πως (κοίτα να δεις ρε) και οι καπιταλιστές τυχαίνει να βαράνε κόσμο. Ποτέ δεν στηλίτευσε κάποια κρατική βία αλλού ως “καπιταλιστική” και επιφυλάσσομαι σφόδρα αν στηλίτευσε κάποια κρατική βία αλλού σκέτο.
Γιατί πιάνω τον Μαυρίδη; Ούτε κανα σοβαρό μέτρο γνώσης και πολιτικής σκέψης είναι, ούτε κανας γκουρού τύπου opinion leader. Ένας ημίχαζος δεξιός είναι που νομίζει πως είναι φιλελεύθερος επειδή έτσι του είπανε πως ειναι τρέντι να ονομάζονται οι δεξιοί στην Ελλάδα. Και όμως η ασχετίλα του Μαυρίδη είναι το mainstream της πολιτικής σκέψης στην Ελλάδα. Παραχάραξη της πραγματικότητας, ιστορική αμνησία, fake news και αστικοί μύθοι, δαιμονοποίηση του “άλλου” και κυρίως το να βγάλουμε από την μύγα ξύγκι προκειμένου να φανούμε εμείς σωστοί. Οπότε με τούτα και με κείνα το debunking ακόμα και ενός βλαμμένου σαν τον Μαυρίδη (3) έχει την αξία του και αξίζει τον κόπο και τις χαμένες θερμίδες.
Καταμέτρηση λοιπόν παπαρολογίας στα γρήγορα για ένα και μόνο άρθρο:
1. “Στην χώρα του Μαδούρο οι κομμουνιστές ψάχνουν να βρουν τους παραστρατημένους πολίτες που έχασαν τον δρόμο τους και στράφηκαν κατά της επανάστασης, προκειμένου να τους απαλλάξουν από την αποστολή τους”.
α. Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν παρακρατικοί και αν υπάρχουν δεν ξέρουμε αν είναι κομμουνιστές. Εδώ ο Μαυρίδης δεν έχει ακόμα καταλάβει τους ντόπιους παρακρατικούς έγινε εξπέρ στους Βενεζουαλίστας.
β. Το καθεστώς στην Βενεζουέλα δεν είναι κομμουνιστικό. Απλά ότι δεν είναι ΝΔ στον Μαυρίδη κάνει κομμουνισμό. Πως το έλεγε ο Όργουελ; Αρκεί να ξέρεις ότι “δεν είναι δικοί σου” και φτάνει. Του Γκολντστάιν είναι οι Μαδουρικοί Θανάση….
γ. Ούτε χούντα είναι διότι αυτές δεν βγαίνουν με εκλογές ή αν βγουν κοιτάνε να παγιώσουν την εξουσία τους με κανα πραξικόπημα και παρόλο που ο Μαυρίδης δεν το θυμάται ο Μαδούρο βγήκε με εκλογές και δεν έχει στο πρόγραμμα να μην ξανακάνει εκλογές. Οι διεθνείς παρατηρητές δε όλων των εκλογών στην Βενεζουέλα δεν είχαν βρει ποτέ κάτι μεμπτό (καλα θα μου πεις πως εδώ χωράει πολύ νερό και προς τις δύο διευθύνσεις και δεν θα διαφωνήσω, αλλά καλό είναι να μιλάμε με στοιχεία ε;).
δ. Αν πάντως υπήρχε χούντα και αν υπήρχαν οργανωμένοι παρακρατικοί φρονώ πως δεν θα είχαμε “μόνο” 3 νεκρούς αλλά καμια τρακοσαριά αν οι διαδηλώσεις είναι τόσο μαζικές όσο φαίνονται, διότι απλούστατα εκεί δεν είναι εδώ. Όταν στην Βενεζουέλα έχεις ένα νεκρό από δολοφονία κάθε 21 λεπτά (κλατς), ε φαντάζομαι πως σε πολιτικές τριβές το body count θα ανεβαίνει κάπως πιο απότομα. (Και θα έβγαινε ο Βενεζουελέζος Άδωνης (ίσως και Μαυρίδης) και θα έλεγε πως δεν υπήρχαν νεκροί “μέσα” στις διαδηλώσεις όπως “δεν υπήρχαν νεκροί μέσα στο Πολυτεχνείο” χεχεχε)
ε. Υπενθυμίζω πως ο Μαδούρο κυβερνά ως εκλεγμένος πρόεδρος. Από εκλογές. Και έχει και πρόγραμμα να κάνει εκλογές στην τακτή ημερομηνία από το Σύνταγμα της χώρας του. Σπάνιο για χούντα θα έλεγα, αλλά η αμετροέπεια ποτέ δεν μας έλειψε, ε;
2. “Στην Αθήνα οι θαυμαστές του καθεστώτος των δολοφόνων δεν έχουν τολμήσει ούτε μία δήλωση συμπάθειας στους νεκρούς…” Κάνω δήλωση εγώ, εντάξει τώρα; Όπως έκανα και για τους νεκρούς στην Ουκρανία, αλλά για καμία Ουκρανία δεν θα γράψει ποτέ για καθεστώς δολοφόνων κανένας Μαυρίδης, διότι οι ναζί εκεί είναι φίλοι μας. Το να λες καθεστώς δολοφόνων μια δημοκρατικότητα εκλεγμένη κυβέρνηση κάνει λίγο χου, αλλά από την άλλη μην τα θέλουμε και όλα δικά μας. Α, ο νεανίας Γρηγορόπουλος που φονεύθηκε από ένστολο υπάλληλο καθεστώτος εν ώρα υπηρεσίας μας λέει κάτι; Ήταν μήπως η τότε κυβέρνηση καθεστώς δολοφόνων; Για να ξέρω, γιατί κάποιοι το υπερασπίζονταν δηλαδή.
Α, πρόβλημα χωροχρόνου: Αν εγώ πω μπράβο για τον Χ το 2014 και ο Χ κάνει μαλακία το 2017 δεν είπα μπράβο το 2014 στην μαλακία του 2017 γιατί απλούστατα δεν είμαι μάντης. Όταν ο Βορίδης λχ ήταν γγ της ΕΠΕΝ μετά την χούντα ήξερε ακριβώς και που ήταν γγ και τι είχαν κάνει αυτοί στο παρελθόν, ενώ αν ο χ Συριζαίος δήλωσε θαυμαστής του Μαδούρο το 2012 είναι πολύ δύσκολο να αποδείξουμε πως ήξερε πως θα είχαμε νεκρούς στις διαδηλώσεις το 2017. Νομίζω δηλαδή. Τέλος πάντων ψάχνω (και δεν βρίσκω) τις δηλωσεις Μαυρίδη για την αποδοχή και το θαυμασμό του κου Βορίδη για το ντοκουμενταρισμένο και δεδομένα “καθεστώς δολοφόνων” που υποστήριζε ενεργά και ντοκουμενταρισμένα. Στην Ελλάδα, όχι στου διαόλου το κατάστημα.
3. “Θέλησαν να κάνουν την Ελλάδα Βενεζουέλα. Η Βενεζουέλα ήταν το πρότυπό τους.” Ψέμα και εργαλειοποίηση της πραγματικότητας. Μπορεί σε πολλούς τομείς η Βενεζουέλα μας ρίχνει στα αυτια αν και γενικά η κατάστασή της μόνο παράδειγμα προς μίμηση δεν την κάνει, τουλάχιστον για Ευρωπαϊκή χώρα. Απλά η Βενεζουέλα ήταν καλό παράδειγμα για το πόσο μπορεί να προοδεύσει μια πρώην μπανανία κόντρα μάλιστα στην υπερδύναμη. Είναι λοιπόν δύσκολο να κάνεις την Ελλάδα Βενεζουέλα της Ευρώπης, πολύ πιο δύσκολο απ΄όσο να την κάνεις Δανία του Νότου, κυρίως διότι η Ελλάδα δεν έχει πετρέλαια και φυτείες κόκας. Και αν γκρινιάζουν μερικοί ηλίθιοι για την εγκληματικότητα στην Ελλάδα (η οποία btw έχει μειωθεί), ε δεν έχουν ζήσει σε μπανανίες γι΄αυτό μιλάνε. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δραματική για τα Ευρωπαϊκά μέτρα και σταθμά και ουχί γενικώς.
4. “Δεν έχουμε δει ούτε μία δήλωση συμπάθειας για τους ανθρώπους που έπεσαν νεκροί, διεκδικώντας περισσότερη δημοκρατία.” Ψέμα και εργαλειοποίηση της πραγματικότητας. Δεν ζητάν περισσότερη δημοκρατία, ζητάνε να πέσει η κυβέρνηση για χ,ψ λόγους και αυτό ειναι δικαίωμα τους. Το ζητάγαν και παλιότερα (οι ίδιοι ή ίσως άλλοι) και παράλληλα ζητάγανε λιγότερη δημοκρατία, επιστροφή στο προ Τσαβες καθεστώς και τα λοιπά. Μην σας ξενίζει το λιγότερη δημοκρατία, είναι εντός του παιχνιδιού και όχι unfair. Και η ΝΔ λιγότερη δημοκρατία ζητάει, τι σκατά νομίζετε πως είναι η ενισχυμένη αναλογική; Όσο για τις δηλώσεις συμπάθειας, αναμείνατε λίγο και συνεχίστε το διάβασμα.
5. “Στην Ελλάδα που έχουν γίνει εκατοντάδες διαδηλώσεις συμπαράστασης σε οποιοδήποτε κίνημα αντίστασης στον πλανήτη, η θλιβερή κατάσταση στην Βενεζουέλα δεν προκαλεί ούτε καν μία δήλωση. Προφανώς το αίμα των πολιτών της Βενεζουέλας έχει άλλο χρώμα, δεν είναι κόκκινο…”
Η ίδια αρχιδιά των Δεξιών μια ζωή, να μας λένε αυτοί τι πρέπει να κάνουμε εμείς γιατί αυτών πονάει η μέση τους. Διαδηλώστε παιδιά. Και όλοι να κερδίσουμε ή όλοι να πεθάνετε.
Εκεί ειναι ο δρόμος ρε γαμημένε, άμε διαδήλωσε. Ενάντια στους ναζί της Ουκρανίας τότες διαδήλωσε κανένας; Μπα, αλλά αυτό δεν το στηλιτεύει κανένας Μαυρίδης. Απεναντίας, όπως θα δείτε παρακάτω, παρακινούσε σε απραξία τότε, διότι οι ναζί δεν είναι “κομμουνιστές”. Στην ουσία, “έντεχνα” (@@) ο Μαυρίδης μας την λέει για:
α. για όλες τις διαδηλώσεις που πήραμε ποτέ μέρος για πράγματα που ο ίδιος θεωρεί πως “δεν μας αφορούσαν” και
β. για το ότι δεν διαδηλώνουμε εμείς τώρα για κάτι που αυτός θεωρεί πως μας αφορά. Το γιατί δεν ζώνεται ο ίδιος τα συρματοπλέγματα να πα να διαδηλώσει για κάτι, έτσι για να δει πως είναι ρε αδερφέ, θα μας μείνει αιώνια απορία.
Είναι η ίδια μαλακία που αναφέραμε παλιότερα για τις γκρίνιες για τους Αμερικάνους και τις επεμβάσεις τους αλλά από την ανάποδη. Διότι οι Αμερικάνοι φταίγανε πάντα επειδή βομβαρδίζανε εδώ και όχι εκεί μέχρι που βομβαρδίζανε εκεί οπότε φταίγανε που βομβαρδίζανε εκεί και όχι εδώ. Θυμίζω την γνωστή λογική κουκουρούκου, αρκετά διαδεδομένη στους αριστερούς κυρίως κύκλοι:
-Βαράνε την Σερβία, αλλά το φίλο τους τον Σαντάμ τον αφήνουν
-Καλά τον Σαντάμ, αλλά οι Ταλιμπάν είναι φίλοι τους και δεν τους πειράζουν
-Βαράτε τους Ταλιμπάν που είναι failed state αλλά τον δικτάτορα Καντάφι που είναι δικός σας δεν τον πειράζετε
-Ναι τον Καντάφι βρήκατε και ο Κιμ αλωνίζει
κτλ κτλ (σχετικό και ολοκληρωμένο χέσιμο για τις αντιδράσεις για τις αμερικάνικες επεμβάσεις αλλά και για το “γιατί δεν διαδηλώνετε για…” υπάρχει στο ποστ του 2011 για την Λιβύη εδώ. Α, επειδή είστε μερικοί εντελώς ντουγάνια: ο γράφων δεν είναι υπέρ των αμερικάνικων επεμβάσεων)
και μέχρι καταλάβουν μερικοί πως και με ποια κριτήρια βομβαρδίζουν οι Αμερικάνοι θα έχει πιθανότατα σβήσει ο ήλιος (4).
6. “Δεν τους άρεσε η Ελλάδα της Ευρώπης και θέλησαν την Ελλάδα της Βενεζουέλας”. Ρε πόση μαλακία έχει κανείς στο κεφάλι; Που σκατά προκύπτει αυτό; Επειδή δηλαδή ο Τσίπρας τότε δεν ήθελε το Μνημόνιο δεν ήθελε την Ελλάδα της Ευρώπης; Τι παπαριές σας πληρώνουν να γράφετε;
7. “Η προσπάθεια άλωσης των Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα είναι ο ίδιος ακριβώς με εκείνη που ακολουθήθηκε (και πέτυχε) στην Βενεζουέλα των Τσάβες και Μαδούρο”. Ψέμα και εργαλειοποίηση της πραγματικότητας. Τον Τσάβες πήγαν να τον ρίξουν τα ιδιωτικά και ελεύθερα κανάλια και αυτό είναι δεδομένο, έγινε, καταγράφηκε, πάμε παραπέρα. Σήμερα δεν ξέρω τι γίνεται, αλλά αν κρίνω από την άποψη του Μαυρίδη για εδώ, άσε κατάλαβα. Άλωση των ΜΜΕ σημαίνει να βάλεις τους φεουδάρχες των καναλιών να πληρώσουν τις συχνότητες που πατάνε παράνομα, να βγάλεις άδειες πρώτη φορά σαν κράτος και να πεις στις τράπεζες να σταματούν να χορηγούν αβέρτα κουβέρτα δάνεια με εγγύηση αέρα. Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την αναλυτική σας σκέψη, αν σταματήσετε να σκέφτεστε θα κάνετε ένα δώρο στον πλανήτη καθώς το μέσο iq μας θα ανέβει.
8. “Αλλά σημασία γι’ αυτούς έχει ποιος άνθρωπος.” Ποιος μιλάει ρε. Ασε ρε να μας τα πει κανας άλλος.
Παρατήρησις: Για το παρόν ποστ δεν έκανα καμία έρευνα. Οπότε σας πάω στοίχημα και ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν: Θα φάω την πετσέτα μου και θα ζητήσω συγνώμη αν βρεθεί ένα άρθρο του Μαυρίδη που να στηλιτεύει με τον ίδιο τρόπο τους ναζί στην Ουκρανία, τον Βενιζέλο που έσπευσε να τους στηρίξει, τον Ομπάμα που κατάφερε ο … ειρηνιστής να έχει ρεκόρ επεμβάσεων για αμερικάνο πρόεδρο, τον Καραμανλή και τον Πολύδωρα, τον ΓΑΠ, τον Χρυσοχοϊδη τον Σαμαρά και τον Δένδια για το απρόκλητο ξύλο που έριξαν στον κόσμο ή για τις πλάτες στην ΧΑ. Αμα δεν βρεθεί όμως θα εμμένω στο ότι ο Μαυρίδης ειναι καραγκιόζης στο τετράγωνο και παπατζής του κερατά. Και σημασία γι αυτόν έχει “ποιος άνθρωπος” και -προφανώς- όχι ο άνθρωπος. Επί του πιεστηρίου: βλ (5).
9. ” Ή αυτοί ή εμείς είχε πει ο κ. Τσίπρας. Το ίδιος λέει και ο Μαδούρο. Η απόσταση που μας χωρίζει από την Βενεζουέλα της κόκκινης χούντας δεν είναι μακρινή…”
α. Ο Τσίπρας το είχε πει όταν τον απειλούσατε, αυτόν και όλους τους, με διώξεις, λαϊκά και ειδικά δικαστήρια, εκτελέσεις, εξορίες, κατσαρόλες και δεν ξέρω τι άλλο. Αμα δεν το θυμάται ο Μαυρίδης, δεν πειράζει, το θυμόμαστε εμείς. Και το είπε-τότε- πολύ σωστά. “Πάνε να μας τελειώσουν. Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Το ότι τελικά ο ίδιος μας…. τελειωσε δεν έχει να κάνει με την τότε πολιτική ανάγνωση του τότε πράγματος το οποίο γκάριζε στα 100 χιλιόμετρα.
β. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΖΗΣΕΙ ΧΟΥΝΤΑ ΡΕ ΓΑΜΗΜΕΝΕ και γι αυτό μιλάς έτσι ανερυθρίαστα. Που αν έκανε ο Συριζα αυτά που έκανε ο ΓΑΠ, ο Καραμανλής ή ο Σαμαράς και τα έβρισκες φυσιολογικότατα, θα μας είχες πρήξει τα αρχίδια και ξαφνικά σε πιάσανε οι ευαισθησίες σου. Που λες χούντα, όχι την διαφοροποίηση στην πολιτική, μιας και ο Σύριζα μια χαρά Μνημονιακότατος και κεντροδεξιότατος έγινε, ούτε την βία της εξουσίας, διότι οφθαλμοφανέστατα η καταστολή επί Σύριζα είναι κλάσμα της προηγούμενης, αλλά απλά το γεγονός πως δεν είστε εσείς και η κλικα σας στα κουμάντα. Αν είχαμε “κόκκινη” χούντα ρε ντουγάνι απλά δεν θα μπορούσαμε καν να σε διαβάσουμε, αλλά η ασχετίλα και η μαλακία σου δεν αρκούν για να καταλάβεις ούτε καν αυτό.
γ. Για πολύ καλά εξηγήσιμους λόγους, επαναλαμβάνω για νιοστή φορά πως η σύγκριση με τις Λατινικές χώρες είναι άτοπη, είτε στα καλά, είτε στα κακά. Δεν μπορούμε να γίνουμε ούτε η Βενεζουέλα της Ευρώπης, ουτε η Βραζιλία, ούτε η Αργεντινή. Μπορούμε, όπως και από άλλες χώρες, να πάρουμε κομμάτια της νομοθεσίας τους που πετυχαν και να τα δοκιμάσουμε και μέχρι εκεί.
Διάλειμμα έμπνευσης:
Τελειώνω. Αμερικανοκινούμενοι ή όχι, μικροαστοί ή όχι, απλός λαός ή όχι, οι διαδηλωτές στην Βενεζουέλα έχουν τα άντερα να κατέβουν κόντρα στην καταστολή, στην αστυνομία, στους παρακρατικούς (;) και στην βία της εξουσίας. Με τους εκεί Μαυρίδηδες (φαντάζομαι) να αγωνιούν για “την βλάβη στον τουρισμό”, για “την αμαύρωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό”, να βαράνε κουδούνια για “την εικόνα της χώρας στις αγορές”, για τους “μπαχαλάκηδες” της αντιπολίτευσης που χτυπάνε τα μαγαζιά των νοικοκυραίων και για το πλιάτσικο που γίνεται στα προαναφερθέντα μαγαζιά.
(απροπό έχει πολύ πλάκα που όλοι βρίσκουν τα κοινωνικά αίτια στο πλιάτσικο αμα γίνεται στην Βενεζουέλα αλλά αναγνωρίζουν μόνο μπαχαλάκηδες και ζητάνε περισσότερη καταστολή αν το ίδιο πλιάτσικο γίνεται εδώ)
Ως τέτοιοι λοιπόν αξίζουν το σεβασμό μας, ειδικά καθώς όπως φαίνεται το πράγμα εκεί αρχίζει και παραζορίζει.
Ας επιστρέψουμε στα σπίρτα τα δικά μας. Θέλετε να πέσει η κυβέρνηση κύριοι; Ιδού η οδός, κάντε μας Βενεζουέλα εσείς. Καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν αντέχει στην παρούσα φάση σε μαζικές απεργίες διαρκείας (ας πούμε ενός μήνα) ή σε καθημερινές διαδηλώσεις 1.000.000 ατόμων. Κάθε μέρα. Όλη μέρα. Λυσσάξατε πως ο λαός δεν θέλει αυτήν την κυβέρνηση και το δέχομαι κατ΄οικονομία. Δεν βλέπω όμως να θέλει και εσάς ε; Που είναι η οργάνωση, οι διαδηλώσεις, το παλλαϊκό κίνημα που θα ανατρέψει τους κακούς κυβερνήτες; Με κλανιές βάφονται αυγά;
Εκτός και αν περιμένετε να πέσει η κυβέρνηση επειδή θα βρεθούνε 50 χρήσιμοι ηλίθιοι Μαυρίδηδες να γράψουνε μαλακίες ελπίζοντας κάποιοι άλλοι να διαδηλώσουν, να φάνε το ξύλο και τα χημικά για να ρίξουν την κυβέρνηση που δεν αρέσει στον Μαυρίδη και την θεωρεί χούντα πιθανότατα επειδή όλο και κάποια επιδότηση θα του έκοψε.
Εξόδιον: Το πρόβλημα με τους περισσότερους Έλληνες “φιλελεύθερους” που έχω κουβεντιάσει είναι η βαθύτατη αμορφωσιά και ασχετίλα τους σχετικά με οτιδήποτε δεν αναλύει επαρκώς ο ΣΚΑΙ. – α και το τελείως αμετροεπές βάφτισμα σε “χούντα” σε ότι διαφωνούν. Ο μέσος φιλελές γράφει εξαιρετικές εκθέσεις ιδεών αλλά δεν έχει ιδέα για το πως δουλεύει το πράγμα στο οποίο αναφέρεται (6).
Συν τοις άλλοις μας προέκυψε εσχάτως και η ανιστόρητη πεποίθηση πως ο φιλελεύθερος, ρεπουμπλικάνικα δημοκρατικός, καπιταλισμός είναι όχι μόνο το “τέλος της ιστορίας” αλλά και η αρχή της, πριν απο μας το χάος και όλα τα σχετικά. Καλά κρασιά δηλαδή και άντε εσύ μετά να κουβεντιάσεις.
(1) Εκτός και τα ελληνικά κανάλια θεωρούνται αντικειμενική ενημέρωση, (“Σούπερ γκάφα: O Eυαγγελάτος έπαιξε σκηνή απ’ την κωμική ταινία The Ιnterview ως αληθινή! “) γιατί, ας μην το κρύβουμε, ο μέσος Έλληνας δεν διαβάζει ιστορία, πολιτική, ή έστω καμια εφημερίδα της προκοπής, αλλά σίγουρα βλέπει τηλεόραση, η οποία είναι γεμάτη με ξερόλες παντογνωσιολόγους των οποίων την υπερμετρη, αγνή, άδολη και εμπεριστατωμένη σοφία παπαγαλίζει μετά μανίας. Επίσης διαβάζει liberal.gr, και το diadoste.malakas.gr. και θεωρεί (όπως και οι αρθρογράφοι του liberal άλλωστε) πως ξέρει τα πάντα για τα πάντα.
Γαμιούνται τα πάντα.
Με λίγη εξάσκηση μπορείς πλέον από το λόγο κάποιου στο καφενείο να καταλάβεις σε ποιο κανάλι βλέπει ειδήσεις.
(2) Οι “χρωματιστές” επαναστάσεις ήταν μια σταθερά στο ρεπερτόριο των αμερικάνων όταν σταμάτησαν να επεμβαίνουν με πραξικοπήματα διότι αυτά έγιναν πασέ. Δεν είναι μυστικό, διαδώστε και τέτοια, το ξέρουν και οι πέτρες. Απροπό δεν λέω πως οι διαδηλωτές στην Βενεζουέλα ειναι υποκινούμενοι κατ’ ανάγκη, λέω πως δεν ξέρω, και πως (κυρίως) δεν έχει σημασία.
Όταν βεβαίως προσπάθησαν τα ντόπια ΜΜΕ να κάνουν μόνα τους μια χρωματιστή (πολύχρωμη) επανάσταση εδώ (“παραιτηθείτε”) πήραν τα παπάρια μου, αλλά δεν μπορεί μια καλή ιδέα να πετυχαίνει πάντα, ειδικά όταν απουσιάζουν οι πρόθυμοι να φάνε τουλάχιστον κανα δακρυγόνο και μερικές σφαλιάρες. Από την άλλη if at first you dont succed try try try again…. 🙂
(3) Ο άνθρωπος έδωσε δουλειά στον Μουρούτη όταν του τελείωσε το κυβερνητικό πόστο και τα κρατικά φράγκα. Όχι για να ξέρετε για τι ογκόλιθο του πνεύματος μιλάμε.
(4) Εξαίρεση ο Τζήμερος ο οποίος ακόμα και αν ζήσει μέχρι το θερμικό θάνατο του Σύμπαντος δεν θα καταλάβει γιατί ειναι μαλακία η φράση “ρίξτε βόμβα υδρογόνου στο ISIS”
(5) Τελικά βρήκα το άρθρο αυτό εδώ μετά από ελάχιστη έρευνα: Καμαρώστε ισαποστασισμό, ρεαλισμό και άλλα τέτοια. Ίσως ο τωρινός Μαυρίδης θα έπρεπε να διαβάσει λίγο παλιό Μαυρίδη να …ξεστραβωθεί:
* “Ο απλοϊκός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ως έθνος τις διεθνείς σχέσεις και τα εθνικά θέματα είναι ισοπεδωτικός.”
* “Κατά το ελληνικό ορθόδοξο και αντιμνημονιακό τόξο, η ελληνική κυβέρνηση, η οποία και ασκεί καθήκοντα της προεδρίας στην ΕΕ, θα έπρεπε να βγει και να καταδικάσει ευθέως τους ναζί της Ουκρανίας.”
(σ. του Ζάφοντ: Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν δεν πρέπει να καταδικάσει τους ναζί που σφάζανε στο γόνατο, καίγανε ζωντανούς ανθρώπους και τους πετάγανε από παράθυρα σε live μετάδοση. Όχι. Οφείλει όμως να καταδικάσει μια ξένη (εκλεγμένη) κυβέρνηση επειδή κοπανάει διαδηλωτές. Μέτρο ο άνθρωπος ε;)
* “Έγινε μία συστηματική προσπάθεια στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να παρουσιαστεί ότι η Ευρώπη στηρίζει μία κυβέρνηση νεοναζί σε βάρος των Ρώσων που αποτελούν την πλειοψηφία σε μία επαρχία της Ουκρανίας. Άρα, σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, εμείς, οι αυτόκλητοι υπερασπιστές του δικαίου σε όλο τον πλανήτη, θα πρέπει να υποστηρίξουμε τους Ρώσους που δεν είναι ναζί και οι οποίοι είναι και φίλοι μας.
Κατ΄ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Στην Ουκρανία υπάρχουν ολιγάρχες που καθορίζουν την εξέλιξη των πραγμάτων. Οι ολιγάρχες αυτοί άλλοτε είναι υπέρ των Ρώσων και άλλοτε υπέρ των δυτικών”
(σ. του Ζ: Στην Βενεζουέλα να δεις τι ολιγάρχες υπάρχουν. Αυτοί όμως-κοιτα να δεις ρε κάτι πράγματα- είναι σταθερά υπερ των αμερικάνων, άρα αυτοί ειναι καλά παιδιά ε;)
* “Τώρα, για ποιόν λόγο εμείς θα πρέπει να ταυτιστούμε με την μία ή την άλλη φατρία, είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να το απαντήσουν όσοι απαιτούν από την κυβέρνηση μία διαφορετική στάση στην κρίση. “
* My favorite: “Το φαινόμενο των νεοναζί που συμμετέχουν στην ουκρανική κυβέρνηση είναι ανατριχιαστικό. Το ίδιο ανατριχιαστικές όμως είναι και οι εικόνες των διαφόρων εθνικιστών Ρώσων που περνάνε τα σύνορα για να συμπαρασταθούν στους ομοεθνείς τους στην Κριμαία. Γιατί εμείς πάλι θα πρέπει να βαπτίσουμε κακούς τους νεοναζί της Ουκρανίας και καλούς τους εθνικιστές του Πούτιν και να πάρουμε το μέρος του ενός από τους δύο, είναι κάτι που μας ξεπερνάει.”
Mέτρο των πάντων ο άνθρωπος, πράγματι… αρκεί να μην είναι “κομμουνιστές” οι ασκούντες την βία, οπότε όλο και κάποια δικαιολογία θα βρούμε, σωστά;
(6) Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως τελικά το κατεξοχην φιλελεύθερο κόμμα στην Ελλάδα είναι το Ποτάμι 😉
Ταδε εφη Zaphod ωρα 11:33 π.μ.
3 σχόλια:
thinks23/4/17 12:07
Περιπλάνηση βλέπω σήμερα από Βενεζουέλα στα Ελληνικά κανάλια μέσω Κούβας. Και είναι πράγματι περίεργο το ότι όταν φχαριστιέται ο φτωχός στεναχωριέται ο πλούσιος –και είναι περίεργο γιατί όταν έχει λεφτά να ξοδεύει ο κόσμος κι είναι φχαριστημένοι, γίνονται πιο πλούσιοι οι πλούσιοι. Εγώ πάλι απ’ την άλλη, πού ‘χω την πετριά να πράττω αυτά που πιστεύω, αντί να τα λέω μόνο, όταν είχα υπαλλήλους εκεί στην υπερδύναμη τους είχα δώσει μια δομή διανομής εσόδων της εταιρίας μου κατά την οποία εξαρτιόταν εντελώς απ’ τον καθένα και την εργασία του/της να βγάζει περισσότερα από εμένα τον ιδιοκτήτη αν θέλει. Κανείς δεν το ‘κανε ποτέ. Προτιμούσαν να αισθάνονται «υπάλληλοι» κι εγώ στεναχωριόμουνα κι αναρωτιόμουνα πώς γαμώτο να τους empower να είναι αυτόνομοι Άνθρωποι. Μου φαίνεται ότι η φύση δυστυχώς υποσκελίζει το πνεύμα. Τες-παν εγώ παραμένω Αναρχικός, όπου η όποια Αρχή πρέπει να μου αποδεικνύει καθημερινά και κάθε ώρα ότι έχει, και διατηρεί την αξία του να άρχει, αλλιώς, όρχεις.
Απάντηση
Aris Katsaris23/4/17 14:32
Οι “ναζί στην Ουκρανία” είναι 7ο κόμμα στις βουλευτικές και παίρνουν 2% στις προεδρικές, δηλαδή έχουν πολύ λιγότερη δύναμη από ότι στην Ελλάδα. Αντίθετα οι ρώσοι αυτονομιστές/διαμελιστές είναι που είχαν αρχηγό τους τον νεοναζί Πάβελ Γκουμπάρεφ και ανοικτά διατυμπανούσαν ναζιστική ιδεολογία πως πολεμάνε τάχα “τα σιωνιστικά ζόμπι”
Μήπως λοιπόν έχεις φάει άγρια κρεμλινική προπαγάνδα περι δήθεν ουκρανών ναζί? Σε σημείο που δεν αναρωτιέσαι καν “αν οι Ουκρανοί είναι πράγματι ναζί, γιατι η Χρυση Αυγή δεν είναι με αυτούς αλλά με τους Ρώσους?” Η απάντηση είναι πως η Χρυση Αυγή ξέρει καλά πως οι ομοδεάτες της έχουν ηγετικό ρόλο στους Ρώσους αυτονομιστές και ασήμαντη ισχύ ανάμεσα στους Ουκρανούς.
Αλλά πες πες θέλουν τα ρωσοδουλάκια της Ελλάδας να κάνουν την αναστροφή της πραγματικότητας για το πόλεμο στην Ουκρανία κοινώς αποδεκτή.
Απάντηση
Aris Katsaris23/4/17 14:41
Απ’τις πλευρές που πολεμάνς στην Ουκρανία, υπάρχει η πλευρά που ήθελε να διατηρήσει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα ΚΑΙ δεν είχε ναζιστές στην ηγεσία της, και υπάρχουν οι καθοδηγημένοι απ’τον νειναζιστη Πάβελ Γκουμπάρεφ, που θέλουν να διαμέλισουν την Ουκρανία με δικαιολογίες πανομοιότυπες με αυτές που έδινε ο Αδόλφος Χίτλερ για τον διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας και την αρπαγή της Σουδετενλανδης
Ίσως νσ πρέπει να μας εξηγήσεις γιατί είσαι με τους Ρώσους επεκτατιστές ναζίστες αντι με τους Ουκρανούς πατριώτες που αμύνονται των συνόρων τους.