the best | 29/4/2017
Στην αχαϊκή πρωτεύουσα ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης
Χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να αποδείξουν τη βιωσιμότητά τους αφορά ο Νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρυθμίσεων οφειλών τον οποίο ψήφισε σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση. Το απόγευμα της Παρασκευής βρέθηκε στην Πάτρα ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης ο οποίος, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Επιμελητήριο Αχαΐας, ενημέρωσε τους παραγωγικούς φορείς του Νομού, για τις ευεργετικές του διατάξεις.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρμούσης ο νέος Νόμος: «Ρυθμίζει χρέη προς Τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες όπως οι προμηθευτές. Είναι μια καινοτομία για την Ελλάδα, μια διαδικασία εκτός δικαστηρίων. Κάθονται όλοι σ’ ένα τραπέζι και συζητούν πώς θα σωθεί μια επιχείρηση. Αυτό γίνεται στη βάση μιας μελέτης βιωσιμότητας όπου η επιχείρηση αποδεικνύει ότι είναι βιώσιμη και ρυθμίζονται τα χρέη της με στόχος να συνεχίσει να συνεισφέρει στην αγορά και να παρέχει εργασία».
Για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση σε όλη αυτή τη διαδικασία πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη και ότι τα συνολικά της χρέη είναι πάνω από 20.000 ευρώ. «Η όλη διαδικασία διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας, οπότε δεν υπάρχουν πια ουρές και κούτες και όσα τα λοιπά που έχουμε δει κατά το παρελθόν. Πολλά του σημεία είναι αυτοματοποιημένα προκειμένου να γίνονται οι διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και συντεταγμένα. Έχουμε ενσωματώσει και πολλούς ελέγχους ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των διαδικασιών από στρατηγικούς κακοπληρωτές», επισήμανε ο κ. Κουρμούσης.
Μια ακόμα προϋπόθεση που πρέπει να πληροί κάποια επιχείρηση για να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι ότι θα πρέπει να έχει μια θετική χρήση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια κάτι που σημαίνει ότι τα λειτουργικά της έξοδα, αφαιρουμένων των εσόδων της έχουν θετικό πρόσημο. Μάλιστα όπως εξήγησε ο κ. Κουρμούσης στα 3 τελευταία χρόνια εντάσσεται και η χρήση του 2016 που θα δηλωθεί το επόμενο δίμηνο οπότε προέτρεψε τους επιχειρηματίες να σπεύσουν στους λογιστές τους να υποβάλουν δηλώσεις και μετά να κινήσουν τις διαδικασίες για την ένταξή τους στον μηχανισμό.
«Αυτοί που έχουν μικρότερα χρέη από τις 20.000 ευρώ, μπορούν να προστρέξουν στις ήδη υπάρχουσες διαδικασίες όπως ο κώδικας δεοντολογίας των Τραπεζών όσον αφορά τα τραπεζικά τους χρέη. Θεωρούμε ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στις επιχειρήσεις, ν’ αφήσουν πίσω τα χρέη, να τα ρυθμίσουν, να βγουν από το «κόκκινο» και να μπορέσουν να προχωρήσουν μπροστά», σημείωσε ο κ. Κουρμούσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, μηχανικοί, αγρότες, δικηγόροι κ.α.) περιλαμβάνονται ρητά στο Νόμο, ο οποίος λέει ότι για τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, μπορούν να απευθυνθούν απευθείας προς τον πιστωτή τους ή το ασφαλιστικό τους ταμείο. Έτσι μπορούν να λάβουν τις ίδιες πρόνοιες που περιλαμβάνει ο Νόμος και για τις επιχειρήσεις.
Ο Νόμος λέει ρητά ότι μετά την ψήφισή του θα ενεργοποιηθούν όλες οι πρόνοιες εντός τριμήνου ώστε να ετοιμαστούν όλες οι υπηρεσίες, να γραφτούν οι εγκύκλιοι, να εκπαιδευτούν οι υπάλληλοι, να φτιαχτούν οι πλατφόρμες και μετά να γίνονται όλα οργανωμένα και ωραία. Μέσα στο καλοκαίρι λοιπόν θα ξεκινήσει η εφαρμογή του.
Αναφορικά τώρα με τη διαδικασία που ακολουθείται η αρχή γίνεται με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτηση, ακολουθεί η κατάθεση της μελέτης βιωσιμότητας, μετά ορίζεται ένας συντονιστής του όλου εγχειρήματος (συνήθως πιστοποιημένος δικηγόρος), εν συνεχεία διενεργείται έλεγχος κατά πόσο οι ιδιοκτήτες καταχράστηκαν την εταιρεία και μετά από όλα αυτά καλούνται όλοι οι φορείς στους οποίους χρωστάει η εταιρία προκειμένου να καταλήξουν στο «κούρεμα» των οφειλών.
Η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται το αργότερο σε έξι μήνες και στο μεσοδιάστημα η επιχείρηση προστατεύεται από κατασχέσεις, δεσμεύσεις λογαριασμών κ.α. Προβλέπεται πως η συμφωνία απαιτεί τη συναίνεση της πλειοψηφίας 60% των συμμετεχόντων πιστωτών, η οποία επιβάλλεται στην μειοψηφία. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.
Η απόφαση θα μπορεί να πάρει την έγκριση και της δικαιοσύνης προκειμένου η επιχειρήσει να μπει σε περιπέτειες ενστάσεων από πιστωτές της που διαφωνούν με την έκβαση του συμβιβασμού.
«Ο Νόμος περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες αφού προβλέπει ρητά κούρεμα αρχικού κεφαλαίου δανείου, φόρου και χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα μηχανικοί θα εκτιμούν την αξία των ακινήτων της επιχείρησης προκειμένου να ξέρουν όσοι έχουν απαιτήσεις τι θα έχουν λαμβάνειν σε περίπτωση που αποτύχει ο συμβιβασμός. Με δεδομένο ότι οι αξίες αυτές έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια η εκτίμηση αυτή μπορεί να βγει σε όφελος των επιχειρηματιών».
Στη συζήτηση που έγινε οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της περιοχής έθεσαν τις ερωτήσεις τους και τις προτάσεις τους για βελτιώσεις στους Νόμου, πάντως η γενικότερη εκτίμηση ήταν ότι οι διατάξεις τους κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και θα δώσουν μεγάλες ανάσες σε εκατοντάδες τοπικές επιχειρήσεις.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
“Το νέο θεσμικό πλαίσιο δίνει ευκαιρίες και δυνατότητες για να μπορεί να βγαίνει η μικρομεσαία επιχείρηση από τη δαγκάνα της στασιμότητας. Είναι μια ευκαιρία για όλους που τους ενδιαφέρει άμεσα. Εκείνους που βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης και αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το τραπεζικό σύστημα και κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μπορεί ν’ αποτελέσει μια ευκαιρία για την ανασυγκρότηση και την αναγέννηση των τοπικών οικονομιών. Κυρίως δίνει ένα βήμα ελπίδας.”