(AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Ο ένας είναι γιατρός, ο έτερος οικονομολόγος και οι δυο τους, μια φορά την εβδομάδα αφήνουν τις δουλειές τους και πάνε στα δικαστήρια για να παλέψουν για ακύρωση πλειστηριασμών κατοικίας στο πλευρό ιδιοκτητών ακινήτων που δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους. Το Associated Press πραγματοποίησε ένα αφιέρωμα στους Λεωνίδα και Ηλία Παπαδόπουλο με τα δύο αδέλφια να μιλούν για την κατάσταση στην Ελλάδα και τους πλειστηριασμούς κατοικιών.
Αναλυτικά:
Πάνω στο δικαστήριο κάθε Τετάρτη, την ημέρα που ιδιοκτήτες υποθηκευμένων σπιτιών χάνουν τις περιουσίες τους σε πλειστηριασμούς, σε μια χώρα όπου τόσο η κυβέρνηση όσο και οι πολίτες γονατίζουν από τα χρέη.
Οι πλειστηριασμοί γίνονται υπό την επίβλεψη συμβολαιογράφων. Τα αδέλφια Παπαδόπουλοι και άλλοι διαμαρτυρόμενοι φωνάζουν «Έξω οι γύπες». Εκτός αιθούσης συγκεντρωμένοι κρατούν πανό και φωνάζουν συνθήματα από μεγάφωνα, όπως «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη». Η αστυνομία είναι παρούσα, αλλά δεν παρεμβαίνει και ακόμη ένας πλειστηριασμός ακυρώνεται. Το πλήθος γιορτάζει και επιστρέφει σπίτι του.
«Δημιουργούμε μια λίστα με πλειστηριασμούς και αποφασίζουμε σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να επέμβουμε. Όταν οι συμβολαιογράφοι μπαίνουν στην αίθουσα τους αποτρέπουμε τόσο με την παρουσία μας όσο και με τις φωνές μας» λέει ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος.
Κάθε αναβολή καθυστερεί τη διαδικασία για περίπου δύο μήνες.
Τα δύο αδέλφια συμμετέχουν σε ένα πανελλαδικό δίκτυο διαμαρτυρίας και αρκετές εκατοντάδες εθελοντών επεμβαίνουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα, ενώ βοηθούν στην (παράνομη) επανασύνδεση ρεύματος σε ανέργους που τους έχουν κόψει το ηλεκτρικό.
Η εικόνα στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτική. Περίπου τέσσερα εκατ. χρωστούν στην εφορία, ενώ δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι πίσω στις πληρωμές τους για το ηλεκτρικό ρεύμα. Περίπου τα μισά από τα δάνεια που έχουν δοθεί από τράπεζες έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «κόκκινα».
Για να προσπαθήσει να αποφύγει νέα προβλήματα για τις τράπεζες η κυβέρνηση έχει χαλαρώσει την προστασία για τους πλειστηριασμούς.
Ο Ηλίας Παπαδόπουλος (33 ετών) βλέπει το πρόβλημα διαφορετικά δηλώνοντας ότι οι περιουσίες των πολιτών αρπάζονται σε πολύ χαμηλές τιμές μετά την εξοντωτική φορολογία σε μια προσπάθεια να τηρηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις.
«Υπάρχει μια προσπάθεια οργανωμένων συμφερόντων (τράπεζες, funds, κυβερνήσεις υπέρ του μνημονίου και διεθνών πιστωτών). Θέλουν να αρπάξουν την περιουσία των πολιτών χρησιμοποιώντας το δημόσιο χρέος ως μοχλό πίεσης» τονίζει και προσθέτει «Αυτό περιλαμβάνει σπίτια, μικρές επιχειρήσεις, χωράφια και βιομηχανίες. Ο πλούτος που έχει κερδηθεί με πολύ κόπο από τον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί να παραδοθεί χωρίς μάχη».
Ο Ηλίας λέει ότι δεν έχει συλληφθεί ή προσαχθεί ποτέ από την αστυνομία και προβλέπει ότι ο αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς θα ενταθεί μετά τη νέα συμφωνία στην οποία έφτασαν κυβέρνηση και δανειστές.
«Αυτό απλά θα κάνει τα πράγματα χειρότερα για τους φτωχούς, οπότε θα πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας».
Μετά την διαμαρτυρία τα αδέλφια Παπαδόπουλου πήγαν στο σπίτι του ανέργου Γιάννη Καπλάνη, όπου ένας εθελοντής ηλεκτρολόγος επανασύνδεσε το ρεύμα στο σπίτι του.
«Ζω σε αυτό το σπίτι για τέσσερα χρόνια. Τα πρώτα δύο δούλευα, μετά απολύθηκα» λέει ο κ. Καπλάνης και συμπληρώνει ότι «Δεν έχω δουλέψει εδώ και 18 μήνες. Χρωστάω 1.012 ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα και το ψυγείο μου είναι εντελώς άδειο. Δεν έχω καν αρκετή τροφή. Μου έκοψαν το ρεύμα πριν από τέσσερις μέρες και τα παιδιά με βοήθησαν».