Έρευνα «σφυγμός» της prorata για την «Εφ.Συν.»
15.05.2017, 14:00 | εφσυν
Αδυναμία της Ν.Δ. να αξιοποιήσει τη δύσκολη περίοδο της διαπραγμάτευσης και την υπογραφή της συμφωνίας για τις περικοπές των ετών 2019-2020 δείχνει η δημοσκόπηση, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ποσοστό δυνητικής εκλογικής επιρροής βρίσκεται στο 30% (έναντι 33% τον Μάρτιο) και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20% (19%).
Η απομάκρυνση του ενδεχομένου να γίνουν πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι δημιουργεί νέες προκείμενες στο πολιτικό παιχνίδι πρσδοκίες σταθερότητας σε μια περίοδο υψηλής ρευστότητας για τη χώρα. Σ’ αυτό το πλαίσιο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ακολουθούν: Δημοκρατική Συμπαράταξη 11%, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ 9%, Ενωση Κεντρώων 8%, Ποτάμι 7%, ΑΝ.ΕΛΛ. 5%. Οι «αδιευκρίνιστες» ψήφοι ανέρχονται στο 24% και «αποχή», «άκυρο», «λευκό» στο 17%.
Οι έξι στους δέκα συμμετέχοντες (61%) λένε «όχι» σε πρόωρες εκλογές τους επόμενους έξι μήνες, το 32% λέει «ναι» και το 7% «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ». Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα του 2015, το 5% δηλώνει «υψηλή» πιθανότητα να ξαναψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, το 7% «μέση», το 9% «χαμηλή» και το 79% «μηδενική».
Οσον αφορά τη συμφωνία με τους θεσμούς, επτά στους δέκα (72%) τη χαρακτηρίζουν «κακή» και «μάλλον κακή», ενώ μόνο το 14% λέει ότι αυτή είναι «μάλλον καλή» και «καλή». Το 39% θεωρεί «μάλλον σημαντικά» και «σημαντικά» τα θετικά αντίμετρα, ενώ το 35% «ασήμαντα» και «μάλλον ασήμαντα». Το 61% εκτιμά ότι δεν θα βελτιώσει την οικονομία, το 32% λέει πως «ναι» και το 7% «Δ.Ξ/Δ.Α.».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση των ψηφοφόρων της Ν.Δ. σχετικά με τα αντίμετρα, τα οποία χαρακτηρίζουν «μάλλον σημαντικά» και «σημαντικά» σε ποσοστό 28%, ενώ το 24% λέει ότι δεν είναι «ούτε σημαντικά, ούτε ασήμαντα».
Στις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, οι ερωτηθέντες αναδεικνύουν την «κοινωνική ατζέντα» σε εξίσου υψηλή θέση με την «οικονομική»: αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας 78%, σταδιακή μείωση της ανεργίας 76%, αποκατάσταση εργασιακών δικαιωμάτων 72%, προσέλκυση επενδύσεων 70%, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση 61%, μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 45%, αναθεώρηση του Συντάγματος 40%.
Οικονομική κατάσταση
Η μεγάλη πλειοψηφία (63%) θεωρεί ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερεύσει «λίγο» και «σημαντικά», το 24% ότι «θα μείνει ίδια», το 11% ότι θα βελτιωθεί «λίγο» και «σημαντικά» και το 2% «Δ.Ξ/Δ.Α.». Για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση απαντούν ότι θα χειροτερεύσει «λίγο» και «σημαντικά» το 56%, «θα μείνει ίδια» το 34% και θα βελτιωθεί «λίγο» και «σημαντικά» το 7%. Το 3% λέει «Δ.Ξ/Δ.Α.».
Ως προς τις συναισθηματικές αντιδράσεις στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση, αφού το 51% λέει ότι αισθάνεται «υπερβολικό» και «μεγάλο» φόβο, το 77% «υπερβολικό» και «μεγάλο» θυμό, το 72% έχει «καθόλου» και «μικρή» ελπίδα, ενώ το 78% νιώθει «υπερβολική» και «μεγάλη απογοήτευση.
Στις ιδιότητες των δύο μονομάχων πολιτικών, προβάδισμα στις περισσότερες κατηγορίες έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα (εργατικός, ασυμβίβαστος, λιγότερο φθαρμένος, αποτελεσματικός, έντιμος), με την εκτίμηση, όμως, «κανένας από τους δύο» να βρίσκεται στα ύψη 30% έως 55%).
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Η διαφορά της πρόθεσης ψήφου και της δυνητικής εκλογικής επιρροής
Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική καταγραφής της πρόθεσης ψήφου, η ProRata καταγράφει τις ατομικές απαντήσεις για την πιθανότητα ψήφου για καθένα κόμμα και υπολογίζει τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος, αθροίζοντας τα ποσοστά εκείνων που έχουν δηλώσει ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να επιλέξουν κάθε κόμμα. Συνεπώς, το άθροισμα των ποσοστών δυνητικής εκλογικής επιρροής όλων των κομμάτων στον τελικό πίνακα είναι μεγαλύτερο του 100%, γιατί πολλοί επιλέγουν να δηλώσουν ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να ψηφίσουν δύο ή περισσότερα κόμματα.
H ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών. ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Prorata Α.Ε. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56). Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα 10-12 Μαΐου 2017 από 14 ερευνητές και 2 επόπτες. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Σύνολο επικράτειας. ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια. ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών. ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ: Μέγιστο +/3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: