αυγή | 5/6/2017
Ρυθμίζονται οι χρήσεις γης – Στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΝ
* Φεύγουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας
* Η χωροθέτηση «φρουτακίων» και κουλοχέρηδων ή αλλιώς «χωρών διεξαγωγής τεχνικών – ψυχαγωγικών και τυχερών παιγνίων» περιορίζεται στους κεντρικούς οδικούς άξονες
Το «ξήλωμα» των εγκαταστάσεων σταθμών βάσης κεραιών βάσης κινητής τηλεφωνίας που επιτρέπονταν σχεδόν παντού, αλλά και την ενίσχυση της προστασίας του πλουτοπραγωγικού πόρου της γεωργικής γης έφερε, μεταξύ άλλων, η διαβούλευση διά των 552 σχολίων στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις κατηγορίες και το περιεχόμενο των χρήσεων γης.
Το σχέδιο, που εισάγει νέους κανόνες στην οργάνωση και τη λειτουργία των πόλεων και των οικισμών, αλλά και στην προστασία του εξωαστικού χώρου, βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έλεγχο νομιμότητας (είχε δοθεί για διαβούλευση διάρκειας δεκαεπτά ημερών στις 28 Φεβρουαρίου). Με τις διατάξεις του αποκαθιστά το περιεχόμενο του σχεδιασμού, το οποίο είχε καταργηθεί και νοθευτεί με το δεύτερο μέρος του Νόμου 4269/2014, καθώς ανέτρεπε οριζόντια θεσμοθετημένες χρήσεις γης και φόρτωνε περιοχές κατοικίας με πλήθος ασύμβατων και επιβαρυντικών χρήσεων εντείνοντας τις δυσλειτουργίες πόλεων και οικισμών. (Οι διατάξεις αυτές με νόμο, από την άνοιξη του 2016, αποτελούν παρελθόν).
Το νέο σχέδιο βασίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα του 1987, το οποίο επικαιροποιεί και εμπλουτίζει. Μετά τις αλλαγές, οι γενικές κατηγορίες χρήσεων γης σύμφωνα με τη γενική χωρική τους λειτουργία διακρίνονται σε 14, που εξειδικεύονται και συμπληρώνονται από άλλες 52 ειδικές χρήσεις γης (θα αποσαφηνιστούν περαιτέρω σε Υπουργική Απόφαση) με επιτρεπόμενες δραστηριότητες και λειτουργίες.
Στις νέες ειδικές χρήσεις, αλλά και σε αυτές που προσδιορίζονται ως ιδιαίτερες, μεταξύ άλλων ανήκουν: Οι εγκαταστάσεις προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών / προσφύγων και ευάλωτων ομάδων, τα πράσινα σημεία (μικρά και μεγάλα), οι γωνιές ανακύκλωσης, οι χώροι επεξεργασίας στερεών αποβλήτων σε εναρμόνιση με τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, η αστική γεωργία – λαχανόκηποι, το πολυλειτουργικό αγρόκτημα, οι εγκαταστάσεις εφοδιαστικής (logistics), οι θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων κ.ο.κ.
Γεωργική γη
Στη νεοεισαχθείσα «αγροτική χρήση» ως γενική κατηγορία σε περιοχές που περιλαμβάνουν εκτάσεις γεωργικής γης επιτρέπεται η κατοικία μόνο για κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έως 40 κλίνες τουριστικά καταλύματα, εγκαταστάσεις αποθήκευσης -εργαστήρια, όπως και βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης για συσκευασία και μεταποίηση τοπικών αγροτικών προϊόντων. Ακόμη, αγροτικές εκμεταλλεύσεις (π.χ. αποθήκες, βουστάσια, αντλητικές εγκαταστάσεις, ιχθυοκαλλιέργειες) και δραστηριότητες ορυχείων – λατομείων – εξόρυξης. Προστίθενται οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας.
Περιοχές κατοικίας
Η χρήση “κατοικία” κατηγοριοποιείται σε αποκλειστική, αμιγή και γενική. Η πρώτη αναφέρεται στις περιοχές για τις οποίες ισχύουν ειδικά Προεδρικά Διατάγματα με χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης. Πρόκειται για την παλιά κατηγορία της αμιγούς κατοικίας (Ψυχικό, Βουλιαγμένη, Εκάλη κ.ά.). Στις περιοχές αμιγούς κατοικίας επιτρέπονται πολιτιστικές εγκαταστάσεις έως 200 τ.μ., θρησκευτικοί χώροι τοπικής σημασίας, εμπορικά καταστήματα προς εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των κατοίκων με μέγιστη επιφάνεια ανά οικόπεδο 150 τ.μ. συνολικής επιφάνειας δόμησης, που μπορεί να εξειδικεύεται ή να περιορίζεται από το εγκεκριμένο σχέδιο.
Η γενική κατοικία, η πλειονότητα των αστικών περιοχών, παραμένει φορτωμένη με πλήθος εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων. Μεταξύ άλλων, κτήρια εκπαιδευτηρίων και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη μέγιστη συνολική επιφάνεια δόμησης από 2.000 τ.μ. να περιορίζεται στα 1.500 τ.μ., κέντρα έρευνας, πολιτιστικές εγκαταστάσεις έως 1.200 τ.μ., δημοτικές αγορές, υπεραγορές, πρωτοβάθμια περίθαλψη έως 100 κλινών, εστίαση έως 300 τ.μ., αναψυκτήρια έως 200 τ.μ., τουριστικά καταλύματα έως 150 κλίνες, αποθήκες χαμηλής όχλησης έως 400 τ.μ., όπως και επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης της ίδιας επιφάνειας δόμησης, ΚΤΕΟ – ΙΚΤΕΟ κ.ά.
Μπορεί να χωροθετηθούν εγκαταστάσεις προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων και ευάλωτων ομάδων μέχρι 300 ατόμων. Η εγκατάσταση νέων πρατηρίων υγρών καυσίμων σε συνδυασμό με άλλες λειτουργίες (γκαράζ, πλυντήριο, λιπαντήριο κ.ά.) επιτρέπεται μόνον εφόσον αποτελεί μοναδική χρήση του οικοπέδου. Επιτρέπονται ακόμη οι Σταθμοί Μεταβίβασης ΜΜΕ εφόσον προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, ενώ «φεύγουν» τα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων. Η χωροθέτηση «φρουτακίων» και κουλοχέρηδων ή αλλιώς «χώρων διεξαγωγής τεχνικών – ψυχαγωγικών και τυχερών παιγνίων» περιορίζεται στους κεντρικούς οδικούς άξονες.
Οι περιοχές Πολεοδομικού Κέντρου – Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης, εκτός από κατοικία και κοινωνική πρόνοια, μπορούν να δεχθούν, μεταξύ άλλων, κέντρα έρευνας, κοινωνική πρόνοια, γραφεία, τράπεζες, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ξενοδοχεία, εμπορευματικούς σταθμούς αυτοκινήτων, σταθμούς αστικών και υπεραστικών λεωφορείων και σταθμούς μετεπιβίβασης μόνο εάν προβλέπονται από το ρυμοτομικό σχέδιο. Επίσης, ΚΤΕΟ – ΙΚΤΕΟ και χώρους ψυχαγωγικών και τυχερών παιγνίων.
Στις περιοχές με χρήση τουρισμού – αναψυχής επιτρέπονται 29 δραστηριότητες και λειτουργίες. Ανάμεσά τους, κατοικία, υπεραγορές και πολυκαταστήματα έως 1.500 τ.μ., τουριστικά καταλύματα και εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, εγκαταστάσεις ΑΠΕ και χώροι επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων εφόσον προβλέπεται από το εγκεκριμένο σχέδιο, αλλά και καζίνο.
Έναρξη εφαρμογής
Στις μεταβατικές διατάξεις ορίζεται ότι οι περιορισμοί και οι εξειδικεύσεις στα μεγέθη εκμετάλλευσης που καθορίζονται στο νέο σχέδιο ισχύουν μόνο στις περιπτώσεις έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών σε άκτιστα οικόπεδα. Επεξηγεί δε ότι δεν αφορά άδειες δόμησης που έχουν εκδοθεί πριν από την ισχύ του Διατάγματος και δεν έχουν υλοποιηθεί, περιπτώσεις αναθεωρήσεων οικοδομικών αδειών για αλλαγή χρήσης ή εσωτερικών παρεμβάσεων υφιστάμενων κτηρίων και εκκρεμείς διαδικασίες στις πολεοδομίες για την έγκριση δόμησης ή άδειας δόμησης. Από τη δημοσίευση του Π.Δ. η έγκριση ή η αναθεώρηση των εγκεκριμένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ), Τοπικών Χωρικών Σχεδίων κ.λπ. θα γίνεται με τους νέους κανόνες, εκτός αν έχει γνωμοδοτήσει για την έγκριση του σχεδίου το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ). Στις Βιομηχανικές περιοχές, στις Ζώνες Χονδρεμπορίου και στις περιοχές Κοινωφελών Εξυπηρετήσεων τίθεται σε ισχύ αμέσως μετά τη δημοσίευσή του.