Ο διευθυντής της «Εφ.Συν.» Ν. Βουλέλης και ο Κ. Νικολάου από το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κ.ΑΛ.Ο συντονίζουν τη συζήτηση «Αλλάζοντας τη δημοσιογραφία σε καιρούς κρίσης: ελληνικά συλλογικά εγχειρήματα ενημέρωσης»
12.06.2017, 18:10 | εφσυν
«Η κατάσταση των συστημικών ΜΜΕ στη χώρα μας είναι φριχτή. Οι τράπεζες εξαγοράζουν κατεστραμμένα ΜΜΕ. Εξαγοράζοντας το χρέος τους, ελέγχουν τη δημοσιογραφία. Εμείς συστήσαμε συνεταιρισμό εργαζομένων στα ΜΜΕ, εκδίδοντας έντυπο και ιστοσελίδα.
»Οχι επειδή είμαστε άνθρωποι των κινημάτων -προερχόμαστε όλοι μας από τα mainstream ΜΜΕ-, αλλά επειδή ο συνεταιρισμός είναι ο καλύτερος τρόπος να συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο με τη σιγουριά ότι δεν μας ελέγχουν οι τράπεζες.
»Κάνουμε ορατά τα εγχειρήματα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που είναι περιθωριοποιημένα από το σύστημα. Αλλά είμαστε πάνω από όλα επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Τα ΜΜΕ είναι σε κρίση. Κανείς δεν ξέρει πώς χρηματοδοτούνται. Εμείς χρηματοδοτούμαστε από τους αναγνώστες μας. Θέλουμε να βρούμε πόρους να ανταγωνιστούμε ισότιμα τα κυρίαρχα ΜΜΕ, κάνοντας ποιοτική, επαγγελματική, ανεξάρτητη δημοσιογραφία».
Με αυτά τα λόγια παρουσίασε το συνεταιριστικό περιοδικό Alternativas Economicas ο Ισπανός δημοσιογράφος Pere Rusiñol – πρώην αρχισυντάκτης της El País, μιλώντας το Σάββατο στην 1η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Εναλλακτικών ΜΜΕ στη Γεωπονική Σχολή, στο πλαίσιο του 4ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κ.ΑΛ.Ο.
Η ομιλία του θα μπορούσε όμως να ανήκει σε έναν Ελληνα δημοσιογράφο, καθώς όσα περιέγραψε θυμίζουν έντονα και όσα συμβαίνουν στα ελληνικά ΜΜΕ.
Στη συνάντηση, που συνδιοργάνωσαν η «Εφ.Συν.» και το Δίκτυο Ripess Ευρώπης, συμμετείχαν 18 εναλλακτικά ενημερωτικά εγχειρήματα από 9 χώρες, έντυπες εφημερίδες και περιοδικά, διαδικτυακοί ενημερωτικοί ιστότοποι, web radio και τηλεοράσεις. Το ακροατήριο καλωσόρισε ο Jason Nardi, εκ μέρους του Ripess, θέτοντας το ερώτημα «πώς μπορούμε να συσχετίσουμε μορφές δικτύων αλληλέγγυας οικονομίας με τα συνεταιριστικά, εναλλακτικά ΜΜΕ».
Ο διευθυντής της «Εφ.Συν.» Νικόλας Βουλέλης παρουσίασε τη διαδρομή της δικής μας συνεταιριστικής εφημερίδας.
«Ξεκινήσαμε τον Νοέμβρη του 2012, στην καρδιά της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Παρά τις προβλέψεις ότι θα κλείσουμε σε λίγους μήνες, συνεχίζουμε πέντε χρόνια. Είμαστε ανάμεσα στις πρώτες σε κυκλοφορία καθημερινές εφημερίδες, όταν μεγάλες εφημερίδες κλείνουν και το 50% των Ελλήνων δημοσιογράφων είναι άνεργοι», είπε, καταλήγοντας:
«Η «Εφ.Συν.» δεν στηρίζεται από κυβέρνηση, κόμματα, χρηματοδότες. Δίνει φωνή σε οτιδήποτε ξεκινά από τη βάση της κοινωνίας, με έμφαση στην οικονομία που καλύπτει κοινωνικές ανάγκες».
Πέρα από τα γεωγραφικά και γλωσσικά σύνορα και τις διαφοροποιήσεις κάθε μέσου, όλοι αναγνώρισαν κοινούς προβληματισμούς σε τρία βασικά ζητήματα: Πώς λύνεται το ζήτημα της χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας, διαφυλάσσοντας την ανεξαρτησία και ελευθερία του λόγου, πώς αντιλαμβανόμαστε την πληροφορία και την ενημέρωση και πως διαχωριζόμαστε από τους μηχανισμούς χειραγώγησης της «μετα-αλήθειας» και της «ψεύτικης είδησης».
Στην ημερίδα πήραν μέρος τρία εγχειρήματα από την Ιταλία, το συνεταιριστικό περιοδικό Altreconomia, ο διαδικτυακός κόμβος commune info, και η ιστοσελίδα Italia Che Cambia, που χαρτογραφεί εγχειρήματα Κ.ΑΛ.Ο με περισσότερα από 200 βίντεο-ντοκιμαντέρ στην Ιταλία και επεκτείνεται στη Γερμανία.
Την τιμητική τους είχαν τα ανεξάρτητα ΜΜΕ της Ιβηρικής χερσονήσου με 5 συνολικά συμμετοχές: το νεοσύστατο El Setembre από την Καταλονία, το επίσης καταλανικό La Directa, 15θήμερο έντυπο περιοδικό, τα ισπανόφωνα Αlternativas Economicas αλλά και το El Saltο (saltamos.net), σύμπραξη 20 ανεξάρτητων, αριστερών ισπανικών ΜΜΕ και η Επιθεώρηση Κοινωνικής Οικονομίας, με έδρα την Πορτογαλία και άρθρα στα πορτογαλικά, ισπανικά και γαλλικά.
Η Βερολινέζα δημοσιογράφος Ulrike Kumpe παρουσίασε την ιστορική εφημερίδα Contraste, την παλιότερη εφημερίδα για την αυτοδιαχείριση και τα κοινά που κυκλοφορεί από το 1984, η Jenny Nelson παρουσίασε τεύχη και πολιτικές αφίσες του Red Pepper, από τα πλέον αναγνωρίσιμα εναλλακτικά πολιτικά περιοδικά της Μ. Βρετανίας.
Η Εliza Anywange έδωσε το στίγμα του therules.org, ενός πρωτότυπου διαδικτυακού εγχειρήματος που επιχειρεί να αφηγηθεί «τη μεγάλη ιστορία» πίσω από τις μικρές ιστορίες αμφισβήτησης της καπιταλιστικής οικονομίας. Τα Βαλκάνια εκπροσώπησε το κροατικό Zmag, την Τσεχία το οικολογικό Sedma Generace, ενώ από τη Γαλλία το socioeco.org συγκεντρώνει στοιχεία και άρθρα για την Κ.ΑΛ.Ο, σε πέντε γλώσσες.
Παράλληλα η «Εφ.Συν.» συνδιοργάνωσε το θεματικό εργαστήριο «Αλλάζοντας τη δημοσιογραφία σε καιρούς κρίσης», με τη συμμετοχή ελληνικών συλλογικών εγχειρημάτων ενημέρωσης.
Στη συζήτηση, που συντόνισαν ο διευθυντής της «Εφ.Συν.» Νικόλας Βουλέλης και ο καθηγητής Κώστας Νικολάου από το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κ.ΑΛ.Ο, παρουσιάστηκαν η συνεταιριστική δημοσιογραφική ιστοσελίδα press publica.gr, το αυτοδιαχειριζόμενο περιοδικό 3pointmagazine.gr, η διαδικτυακή τηλεόραση V-media, το διαδικτυακό ραδιόφωνο Μετά-Δεύτερο, η εκπομπή «Αντιδραστήριο» της ΕΡΤ-3, που αναδεικνύει κοινωνικά κινήματα σε όλη την Ελλάδα, η ιστοσελίδα enallaktikos.gr, ενώ παρενέβησαν τοπικά συνεταιριστικά ΜΜΕ όπως το ionianet.gr, εκπρόσωποι της δημοσιογραφίας των πολιτών, μπλόγκερ, συνάδελφοι άλλων Μέσων.
Οι ομιλητές εξέφρασαν την κοινή ανάγκη για συμπράξεις που θα δυναμώσουν τις φωνές της «άλλης» ενημέρωσης – χωρίς αφεντικά και εξαρτήσεις, καθιστώντας την όχι απλώς εναλλακτικό χόμπι, αλλά βιώσιμη επαγγελματική διέξοδο και ποιοτική δημοσιογραφική απάντηση, σε ένα μιντιακό οικοδόμημα που καταρρέει, τοποθετώντας νέους ολιγάρχες στη θέση της παλιάς διαπλοκής.
Ενα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η συμφωνία που έγινε χθες κατά το κλείσιμο του συνεδρίου σε συνάντηση των εναλλακτικών ΜΜΕ και εκπροσώπων των δικτύων Κ.ΑΛ.Ο που συμμετείχαν για τη δημιουργία μιας Δικτύωσης, ενός κοινού χώρου για να γνωριστούμε καλύτερα και να προωθήσουμε: το μοίρασμα σχετικής αρθρογραφίας, τη συμπαραγωγή δημοσιογραφικών ερευνών για καίρια ευρωπαϊκά ζητήματα, την εκπαίδευση και συμβουλευτική σχετικά με επιχειρηματικά μοντέλα που ευνοούν στην επιβίωση των εναλλακτικών μίντια, συγκεκριμένες μορφές συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά δίκτυα Κ.ΑΛ.Ο και τις εκδηλώσεις τους και συναντήσεις εργασίας για να ενδυναμώσουμε αυτές τις ανταλλαγές με τη συνδρομή του Ripess.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Κ.ΑΛ.Ο. ανθεί, οργανώνεται, διεκδικεί
Οικοδομώντας την «άλλη ενημέρωση»
Αθήνα, η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της Κ.ΑΛ.Ο.
«Δικτύωση στο Πι & Φι» ή Speed Networking στο UniverSSE2017