13.06.2017, 17:16 | efsyn.gr
Διατεθειμένη να συναινέσει σε βελτιωμένη πρόταση, με ισορροπημένες διατυπώσεις αναφορικά με το χρέος, φαίνεται να είναι η κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι εάν δεν επιτευχθεί λύση και οι δανειστές φέρουν μία πρόταση παρόμοια με αυτή του EG του Μαϊου, θα οδηγηθούμε σε Σύνοδο Κορυφής.
Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το κλειδί βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικά DSA από όλους τους θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ.
Χαρακτήρισε «λελογισμένη και δίκαιη» την παραπάνω πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης. Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αποδείξει ότι ξεπερνά τις αδιαλλαξίες. Διότι δεν υπάρχουν αδιάλλακτοι και διαλλακτικοί εντός των κυβερνήσεων».
Μιλώντας στους βουλευτές επανέλαβε ότι «σε αυτήν την μάχη πηγαίνουμε συγκροτημένα με σχέδιο, με συμμαχίες, γνωρίζοντας τι θέλουμε να κερδίσουμε, τι να αποφύγουμε και πρέπει αυτός ο σχεδιασμός καθώς και οι εναλλακτικές να είναι συλλογικά συμπεφωνημένα από το Υπουργικό Συμβούλιο»
Ασκώντας κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις είπε ότι οι πιστωτές τους έδιναν έπαιρναν«επί 7 χρόνια έλεγαν το χρέος, το οποίο παρέλαβαν στο 120% του ΑΕΠ και το διόγκωσαν στο 180%, βιώσιμο επειδή τους είπαν «forget it». Εμείς διεκδικούμε λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους»
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί εξίσωση 3 παραμέτρων. Πρώτον τα αναγκαία μέτρα για το χρέος: περίοδος χάριτος για τα επιτόκια, επέκταση των ωριμάνσεων ομολόγων, επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ. Δεύτερον, οι ρυθμοί ανάπτυξης. Τρίτον, τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Εμείς διεκδικούμε τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα ώστε να έχουμε λύση κοινωνικά βιώσιμη. Διεκδικούμε δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις ώστε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Και βεβαίως τη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση καθώς και την ομαλοποίηση της καμπύλης των αποπληρωμών.
Λύση στο Eurogroup «βλέπει» ο Σόιμπλε
Νωρίτερα, για μικρές βελτιώσεις στην πρόταση Σόιμπλε, η οποία είχε κατατεθεί στο Eurogroup του Μάη και είχε απορριφθεί από την ελληνική πλευρά, έκανε λόγο η Deutche Welle, η οποία έγραφε το Βερολίνο εκπέμπει θετικά μηνύματα αναφορικά με τις προοπτικές συμβιβασμού στο Eurogroup.
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι «θα υπάρχουν ορισμένες πιο εξειδικευμένες αναφορές στο χρέος εντούτοις με τον γνωστό αστερίσκο που παραπέμπει τη λήψη των τελικών αποφάσεων στο 2018, εφόσον φυσικά κριθεί αναγκαίο. Η Deutsche Welle, πάντως, σημειώνει ότι η διατύπωση θα είναι τέτοια που δεν θα αναγκάζει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να ζητήσει εκ νέου έγκριση από τη γερμανική Βουλή».
Παράλληλα, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν σαφείς και ισχυρές αναφορές στα ευρωπαϊκά μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης, σύμφωνα με την DW, που εκτιμά ότι οι ισχυρές αναφορές σε αναπτυξιακά μέτρα, αλλά και μια μεγαλύτερη δόση θα μπορέσουν να αποτελέσουν στοιχεία για την Αθήνα να διαχειριστεί το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα θα είχε βέβαια μια διατύπωση που θα ξεκλείδωνε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Οι τελικές αποφάσεις όμως δεν βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής των υπουργών Οικονομικών, αλλά εναπόκεινται στην αρμοδιότητα της Φρανκφούρτης που έχει διαμηνύσει τελευταία ότι δεν συμπαρασύρεται από πολιτικά παιχνίδια.
Αμέσως μετά τις «διαρροές» στα γερμανικά ΜΜΕ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία αυτή την εβδομάδα, ένα βήμα που θα αποδεσμεύσει περισσότερα δάνεια για την Αθήνα.
«Θα το καταφέρουμε την Πέμπτη. Θα δείτε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στο Βερολίνο.
Απόλυτη εμπιστοσύνη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο
Απαντώντας αναφορικά με τις παραπάνω δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ότι σε αυτό που δεν έχει εμπιστοσύνη είναι εάν και κατά πόσο ένα όργανο στο οποίο συμμετέχει ο κ. Σόιμπλε μπορεί να δώσει θετική λύση για την Ελλάδα.
Εξέφρασε δε την ελπίδα να διαψευστεί αυτή η εκτίμηση και σημείωσε πως είναι δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλα όσα όφειλε με μεταρρυθμίσεις και προαπαιτούμενα, έχει τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και πως τώρα είναι σειρά των δανειστών να πράξουν όσα οφείλουν και όσα δικαιούται η Ελλάδα για να βγει με βιώσιμους όρους στις αγορές χρήματος.
Στο ίδιο πλαίσιο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως από τα μέχρι σήμερα δεδομένα που έχουμε, από την εμπειρία του παρελθόντος, δεν μας επιτρέπεται να προεξοφλούμε θετικές λύσεις από ένα όργανο στο οποίο συμμετέχει και ο κ. Σόιμπλε. Επομένως, το πρόβλημα εμπιστοσύνης δεν είναι προφανώς μεταξύ του κ. Τσακαλώτου και του πρωθυπουργού, αλλά μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης συνολικά και του κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν είναι πάντοτε εποικοδομητικός».
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δουλεύει, ώστε να υπάρξει μια θετική κατάληξη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και πως αν πληρωθούν ορισμένα κριτήρια παραπέμποντας σε αυτά που έθεσε ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να μην αποδεχτεί μια λύση.
Σε σειρά ερωτημάτων σχετικά με το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη στο Eurogroup και να τεθεί το θέμα στη Σύνοδο μια εβδομάδα αργότερα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως πρέπει να αποδραματοποιηθεί η κατάσταση και ισχυρίστηκε ότι «λύση θα υπάρξει, η λύση θα είναι θετική. Τώρα το φόρουμ εντός του οποίου θα βρεθεί η λύση δεν είναι αναγκαίο να είναι το Eurogroup. Εφόσον το Eurogroup δεν μπορέσει να αρθεί στο ύψος της περίστασης, θα πρέπει οι ηγέτες, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για το επόμενο βήμα της Ευρώπης».