14.06.2017, 18:17 | efsyn.gr
Φρένο στις ελληνικές προσδοκίες για συνολική βιώσιμη λύση, που θα περιλαμβάνει και ελάφρυνση χρέους, βάζει στο παρά πέντε του Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ, δήλωσε ότι «έχουμε την πεποίθηση ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπεται» στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο του 2016.
Όπως όμως κατέστησε σαφές, «μια εγγύηση και ένας αυτοματισμός για ελάφρυνση του χρέους δεν υπάρχει». Η εκτίμηση για το «αν και ποια μέτρα για το χρέος θα είναι πράγματι αναγκαία θα μπορέσει να γίνει μετά την πλήρη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος και ύστερα από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους», «μάλλον στα μέσα του 2018».
Για τη σημερινή δήλωση Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου πως σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αύριο λύση, το όλο ζήτημα θα συζητηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικ. απάντησε πως ναι μεν «υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όμως «αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup».
Όσο για τον το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε παρέπεμψε στο μοντέλο που συζητήθηκε στο τελευταίο Eurogroup. Δηλαδή, το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα, αλλά για την οικονομική του συμμετοχή θα αποφασίσει μόνο μετά από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το 2018. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ, το μοντέλο αυτό θα συζητηθεί και στο αυριανό Eurogroup παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ευχoλόγια από Μέρκελ – Γκάμπριελ
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Ουλρίκε Ντέμερ, αρκέστηκε να δηλώσει πως η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ώστε να ολοκληρωθεί αύριο η β’ αξιολόγηση.
Αλλά και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διακατέχεται -όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του- από «την επιθυμία και το ενδιαφέρον -σίγουρα όπως και ο υπουργός Οικονομικών- η αυριανή συνεδρίαση να εξελιχθεί θετικά με καλά αποτελέσματα για την Ελλάδα, για το Eurogroup και για τη Γερμανία».
Με αυτά τα δεδομένα και με βάση ότι η Αθήνα απέρριψε τη λύση που προτάθηκε στο τελευταίο Eurogroup (σ.σ. περιλάμβανε εκταμίευση της δόσης, αναβολή των αποφάσεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά εκταμίευση δόσης από το Ταμείο προς την Ελλάδα ύστερα από την εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους), το Μέγαρο Μαξίμου κρατάει μικρό καλάθι για την αυριανή συνεδρίαση και προσανατολίζεται στη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής για να βρεθεί συμβιβαστική λύση.
Αμφίβολο παραμένει πλέον και το αν θα καταφέρει να δώσει διέξοδο η γαλλική πρόταση, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα συνδέει το ύψος της ανάπτυξης που θα επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση και την επέκταση μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.