17.06.2017, 15:07 | εφσυν
Mετά από παλινωδίες, αντιπαραθέσεις, συγκρούσεις και διελκυστίνδες οκτώ και πλέον μηνών που είχε η ίδια με τους θεσμούς αλλά και οι δανειστές μεταξύ τους, η κυβέρνηση κατάφερε -έστω και στο παραπέντε των πληρωμών του χρέους του- να κλείσει το κεφάλαιο της δεύτερης αξιολόγησης και να αρχίσει από σήμερα να σκέφτεται την τρίτη…
Σαφώς ωριμότερη -γνωρίζοντας πλέον πώς παίζεται αυτό το παιχνίδι στο οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μαζί με το Βερολίνο έχουν τον απόλυτο έλεγχο, κάτι για το οποίο είχε άγνοια όταν ήταν στην αντιπολίτευση- ετοιμάζεται να μπει στην «αρένα» της τρίτης επισκόπησης της ελληνικής οικονομίας τον Οκτώβριο.
Είναι αυτή που εάν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, κλείσει στην ώρα της και δεν καθυστερήσει όπως η προηγούμενη, θα της εξασφαλίσει τα 9,6 δισ. ευρώ που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 για να μπορέσουν να πληρωθούν δάνεια, τόκοι και υποχρεώσεις που έχει η χώρα σε αυτό το διάστημα.
Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες των 9,6 δισ. για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2018 δεν μπορούν να καλυφθούν από εγχώριους πόρους και, για να αποφευχθεί άλλη ζημιά στο ΑΕΠ της χώρας, η ανάγκη για να κλείσει άμεσα η τρίτη αξιολόγηση είναι επιτακτική.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο τρίτος έλεγχος του ελληνικού προγράμματος που θα οδηγήσει και σε νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου πρόκειται να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη.
Σε δράσεις, δηλαδή, και ενέργειες που θα επιτρέψουν να έρθουν στην Ελλάδα σημαντικές ξένες επενδύσεις ώστε να ισχυροποιηθεί η ζήτηση, αλλά και το ενδιαφέρον των μεγάλων funds, το οποίο λόγω της τροπής που έχουν πάρει τα πράγματα είναι εξαιρετικά περιορισμένο.
Οπως είναι φυσικό, σημαντικό κεφάλαιο, στο οποίο θα δώσει έμφαση το κουαρτέτο το φθινόπωρο, θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που περνούν μέσα από το νέο Υπερταμείο.
Η εκπλήρωση των υφιστάμενων στόχων στις ιδιωτικοποιήσεις και η θέσπιση νέων και πιο φιλόδοξων είναι για τους θεσμούς καταλύτης για την ανάπτυξη -με τις προβλέψεις για το 2017 να έχουν προσγειωθεί στο 1,8% από 2,7% που ήταν ο αρχικός στόχος για τη φετινή χρονιά.
Εύλογα θα μπορούσε κανείς να πει ότι η τρίτη αξιολόγηση έχει άμεση σχέση με τη λύση για το ελληνικό χρέος που προωθεί το Βερολίνο και επανέλαβε χθες ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Αθήνα θα καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και έτσι δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Τώρα αν η ελληνική οικονομία με το ασταθές και δαιδαλώδες φορολογικό περιβάλλον -λόγω μνημονίου- που τη διακρίνει καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις, αυτό είναι μία άλλη ιστορία…
Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να υπάρξουν πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη που θα επιτρέψουν στη χώρα να ανεβάσει στροφές θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση του φορολογικού πλαισίου, αλλά και αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική. Σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται παρεμβάσεις για την ταχύτερη αδειοδότηση των επενδύσεων.
Εφόσον η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί μέσα σε ένα μήνα (σ.σ.: !) ίσως η Αθήνα προλάβει στο Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου να ζητήσει κάτι από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος όπως τα Anfa’s για παράδειγμα (σ.σ. τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι τράπεζες του ευρωσυστήματος) ή ακόμη καλύτερα να ξεκλειδώσει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Δημιουργούνται συνθήκες σταθερότητας και προοπτικής»
Πολύ μακριά από τους πανηγυρικούς τόνους που έδωσαν άλλα στελέχη της κυβέρνησης ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup. Ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για «συμβιβασμούς» και παραδέχτηκε ότι η απόφαση απέχει από αυτό που ήθελε η κυβέρνηση. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι η συμφωνία μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας και προοπτικής, καθώς βάζει τέλος στη συζήτηση για τέταρτο μνημόνιο.
«Η απόφαση απέχει από αυτό που εμείς θα επιθυμούσαμε, ωστόσο είναι μία απόφαση με θετικά στοιχεία, τα οποία αναγνωρίζονται διεθνώς. Το ένα είναι ότι διευκολύνει την κυβέρνηση να υλοποιήσει το σχέδιό της για τη θεσμική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και το δεύτερο είναι ότι καθιστά πιο ορατή την πορεία προς τη διέξοδο από τα μνημόνια. Παύει κάθε συζήτηση για τέταρτο μνημόνιο», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο ίδιος είπε ότι η απόφαση «είναι αποτέλεσμα πολλαπλών συμβιβασμών τόσο μεταξύ των δανειστών όσο και ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση» και «το βασικό της στοιχείο είναι ότι δημιουργεί συνθήκες σταθερότητας, προοπτικής και να συντελεστεί η αλλαγή σελίδας»
ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
«Ευνοϊκό momentum»
Θετικό επενδυτικό momentum στην Ελλάδα δημιουργεί, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η υποχώρηση του πολιτικού ρίσκου. Οπως εκτίμησε μιλώντας σε εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής για την ανάπτυξη, «η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και η οριστικοποίηση της συμφωνίας αναμένεται να βελτιώσουν τις συνθήκες ρευστότητας και να οδηγήσουν στην υποχώρηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική οικονομία».
Ο ίδιος σημείωσε πως πολλοί εγχώριοι και ξένοι επενδυτές έχουν ήδη αρχίσει να αξιοποιούν τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα, ενώ σχολίασε πως το βαρύ φορολογικό σύστημα της χώρας αντισταθμίζεται πλέον από τους χαμηλούς μισθούς («ανταγωνιστικό κόστος») του εργατικού δυναμικού, την ευελιξία της αγοράς εργασίας και τη θεσμική ασφάλεια που προσφέρει το ευρωπαϊκό νόμισμα.
Θ. ΦΕΣΣΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΒ
«Απομακρύνεται η αβεβαιότητα»
Ως «εξαιρετικά θετική εξέλιξη» αξιολογεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας τονίζοντας ότι απομακρύνει την αβεβαιότητα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί, στο πλαίσιο μιας φιλόδοξης αναπτυξιακής στρατηγικής. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να αναλάβουν επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα δράσουν καταλυτικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδημάτων. Το ζητούμενο είναι πλέον γνωστό σε όλους, σε εμάς εναπόκειται να το υλοποιήσουμε χωρίς άλλες περιττές καθυστερήσεις», σημειώνει στη δήλωσή του.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ EUROBANK
«Ευκαιρία για αναπτυξιακή φυγή προς τα εμπρός»
Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της Ευρώπης εξέφρασε ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της τράπεζας.
«Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι και να αφήσουμε πίσω τις στείρες αντιπαραθέσεις. Ηρθε η ώρα να κάνουμε πράξη αυτά που λέμε και αυτά που περιγράφουμε εδώ και καιρό τώρα», ανέφερε και υπογράμμισε ότι ο δρόμος της εξόδου από την κρίση είναι δύσκολος.
Παραδέχτηκε ότι μια πιο λεπτομερής απόφαση για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση θα ήταν ιδιαίτερα καλή, ωστόσο έγινε ένα βήμα και η εκταμίευση της δόσης θα μας επιτρέψει να εστιάσουμε στην ανάπτυξη.
«Η συνέπεια στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων θα τροφοδοτήσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των αγορών προς τη χώρα. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης επιβραβεύεται από την αντίδραση των αγορών. Από εδώ και μπρος, μικρές κινήσεις μπορούν να έχουν μεγάλο αποτέλεσμα», είπε.
Στην πραγματικότητα, αυτό που ζητάει η αγορά και οι εκπρόσωποι της πραγματικής οικονομίας είναι να επικεντρωθούν πλέον οι προσπάθειες στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης που έχει διαταραχθεί λόγω των πολύμηνων καθυστερήσεων στο κλείσιμο της αξιολόγησης, τώρα που δεν υπάρχει το άγχος της διαπραγμάτευσης και της αποπληρωμής των δανείων.
Αυτό σημαίνει ότι αύριο και μέχρι την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει το αφήγημα της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες που έχουν υποστεί και θα υποστούν οι Ελληνες πολίτες.
Σε περίπτωση εφησυχασμού, λόγω και της θερινής ραστώνης, ο κίνδυνος να εξανεμιστεί ο όποιος θετικός αντίκτυπος των αποφάσεων του Eurogroup είναι ορατός.
Οπως άλλωστε σημείωσε ο Ν. Καραμούζης, «μας δίνεται τώρα μια μοναδική ευκαιρία να οργανώσουμε μια αναπτυξιακή φυγή προς τα μπρος, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού και να μπει τέλος στα μνημόνια και την επιτροπεία. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».
Και συμπλήρωσε: «Δεν γίνεται η Ελλάδα, με καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις από την Πορτογαλία, να δανείζεται ακριβότερα κατά 2,5 μονάδες και να είμαστε πέντε βαθμίδες χαμηλότερα από τους οίκους αξιολόγησης».
Αρτεμης Σπηλιώτη