Αλλά για ποια Ευρώπη πρέπει να γίνεται λόγος; | Dreamstime
22.06.2017, 09:53 | ΕΦ.ΣΥΝ.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση εδώ και καιρό αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα που συνδέονται με την ίδια της την ύπαρξη. Τα προβλήματα αυτά, που θα κυριαρχήσουν σήμερα και αύριο στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, αφορούν την ασφάλεια, το μεταναστευτικό, το Brexit, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, με αποκορύφωμα τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, του προστατευτισμού και τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύνοδος δεν πρόκειται να αναμετρηθεί με την ουσία αυτών των προβλημάτων και μάλλον θα αρκεστεί στη νέα καταγραφή τους και στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει για καθένα από αυτά. Σε έναν κόσμο που αλλάζει μέρα με τη μέρα και ώρα με την ώρα, η ρευστότητα των διεθνών σχέσεων μάλλον προκαλεί ατολμία στην ευρωπαϊκή ηγεσία και αναβλητικότητα στις αποφάσεις της. Ωστόσο, αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ.
Λόγω της τρομοκρατίας, το ζήτημα της ασφάλειας έχει έρθει στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών προβλημάτων, υπονομεύοντας τις δημοκρατικές αρχές λειτουργίας όλου του οικοδομήματος. Το μεταναστευτικό και η στάση των χωρών του Βίζεγκραντ -Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία- απέδειξαν με δραματικό τρόπο ότι η ευρωπαϊκή συνοχή και η κατάργηση των συνόρων θέλουν πολύ δρόμο ακόμα. Το Brexit χώρισε πάλι την Ευρώπη στα δύο, καθώς η Βρετανία είναι μια αυτοκρατορία και υπερδύναμη με παγκόσμια οικονομική και πολιτική εμβέλεια και με ισχυρό ειδικό βάρος στη γηραιά ήπειρο.
Οι τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ λόγω της πολιτικής του Τραμπ άλλαξαν άρδην τις σχέσεις της Ευρώπης με τους παραδοσιακούς συμμάχους της. Τέλος, οι σχέσεις με τη Ρωσία, έτσι όπως είναι σήμερα, συνιστούν παράγοντα αστάθειας και όχι σταθερότητας. Η Ευρώπη, συνεπώς, πρέπει να πάρει γρήγορα τις αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της.
Αλλά για ποια Ευρώπη πρέπει να γίνεται λόγος; Πάνω σε αυτό το ερώτημα συγκρούονται δύο αντιλήψεις. Η αντίληψη που θέλει μια Ευρώπη να υπάρχει και να λειτουργεί για τους λαούς της και η αντίληψη που θέλει μια Ευρώπη της λιτότητας, της περιορισμένης δημοκρατίας, των ισχυρών συμφερόντων και των πολλών ταχυτήτων. Το μέλλον της Ευρώπης θα καθοριστεί από την έκβαση αυτής της σύγκρουσης.