27.06.2017, 18:07 | εφσυν
Ο διορισμός της νέας διοίκησης της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένος (ΡΑΛ) από τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, όπως είχε δικαίωμα να πράξει, καθώς η θητεία της προηγούμενης είχε λήξει, οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αλλά και τα πρόσωπα που επελέγησαν, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε ναυτιλιακούς και πολιτικούς κύκλους.
Τα σενάρια και οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ποικίλλουν.
Κάποιοι κάνουν λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να διασφαλίσει τον έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής, δικαιολογώντας έτσι την κίνηση του Π. Κουρουμπλή να τοποθετήσει στη νέα διοίκηση «δικούς του» ανθρώπους, με «κομματικά κριτήρια», καταλογίζοντάς του κατ’ αρχήν ότι ο πρόεδρος της ΡΑΛ Παναγιώτης – Ιάσων Αγγελόπουλος υπήρξε σύμβουλός του.
Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι η εκλογή της νέας διοίκησης είναι «παράτυπη», εγείροντας την ύπαρξη νομικών κενών στην ψήφισή της στη Βουλή.
Ο υπουργός Ναυτιλίας επίσημα δεν έχει απαντήσει στην κριτική που δέχεται, ωστόσο αναμένεται να το κάνει τις επόμενες ημέρες, καθώς ερώτηση για το θέμα κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ., τομεάρχης Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.
Ο βουλευτής χαρακτηρίζει «έωλη» και «παράτυπη» την εκλογή της νέας διοίκησης της ΡΑΛ, στην οποία, όπως λέει, διορίστηκαν στενοί συνεργάτες του υπουργού και συμμετέχουν στελέχη τα οποία δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα για τη θέση.
Στη συνέχεια αναφέρεται στη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη Βουλή, λέγοντας ότι βάσει του νόμου 4389/16 η διοίκηση της ΡΑΛ επιλέγεται από τη διάσκεψη των προέδρων ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία θα πρέπει σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού της Βουλής να ψηφίσουν τα 4/5 των μελών της διάσκεψης.
Αντί να γίνει αυτό κατηγορεί τον Π. Κουρουμπλή ότι κατοχύρωσε το αποτέλεσμα με απλή κυβερνητική πλειοψηφία.
Ωστόσο εντύπωση προκαλεί γιατί κάποια από τα μέλη της ΡΑΛ, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος, υπερψηφίστηκαν και από τη Ν.Δ. στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ στη διάσκεψη των προέδρων η Ν.Δ. δεν έφερε αντίρρηση στη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Βουλής ότι δεν απαιτούνται τα 4/5.
Η πρώτη απάντηση Κουρουμπλή
Ο Π. Κουρουμπλής μιλώντας χθες πρώτη φορά για το θέμα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» δεν αρνήθηκε ότι ο Π. Αγγελόπουλος υπήρξε σύμβουλός του, υποστήριξε ότι δεν είναι κομματικό στέλεχος και δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και όταν πήγε στο υπουργείο Ναυτιλίας δεν τον γνώριζε.
«Ρώτησα έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά γιατί εκεί έκανε τα διδακτορικά του και έτσι τον πήρα στο υπουργείο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στη Βουλή τον ψήφισε και η Ν.Δ., άσχετα εάν μετά άλλαξε στάση.
Επισήμανε, τέλος, ότι η θητεία του συγκεκριμένου ανθρώπου θα καταγράψει εάν κάνει σωστά τη δουλειά του.
Ιστορικό
Σημειώνεται ότι η ΡΑΛ ιδρύθηκε με τον νόμο 4150/2013, κατ’ απαίτηση των δανειστών, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Αντ. Σαμαράς, ενώ με πράξη υπουργικού συμβουλίου απέκτησε το πρώτο της διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον καθηγητή και διευθυντή του Εργαστηρίου Λιμενικών Εργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πρώην πρύτανη Κ. Μουτζούρη και αντιπρόεδρο τον επίτιμο αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Δημήτρη Μπαντιά.
Και τότε όμως υπήρξαν έντονες αντιδράσεις καθώς κύκλοι της ναυτιλίας υποστήριζαν και πάλι ότι στη διοίκησή της δεν υπήρχαν στελέχη που γνώριζαν καλά τα ναυτιλιακά θέματα, ενώ κατήγγειλαν τον τότε υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη ότι χωρίς καμιά διαβούλευση ίδρυσε δημόσια υπηρεσία και όχι Ανεξάρτητη Αρχή τάζοντας καρέκλες.
Το 2016 η ΡΑΛ, με νομοθετική πράξη και πάλι έπειτα από απαίτηση των δανειστών, επανασυστάθηκε ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με σκοπό την εποπτεία και τη διασφάλιση της νομιμότητας των σχέσεων μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων του εθνικού λιμενικού συστήματος.
Στις αρχές Ιουνίου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενέκρινε με πλειοψηφία την πρόταση του υπουργού Ναυτιλίας για τη νέα διοίκηση της ΡΑΛ και τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε στη δημοσιότητα τα βιογραφικά των 11 μελών της