ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Υπόθεση διεκδίκησης του λαού
η δασοπροστασία και η πυρόσβεση στο Νομό
Η ΝΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ επισημαίνει ότι, δύο μήνες μετά από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, οι μηχανισμοί και οι υπηρεσίες του κράτους που έχουν αρμοδιότητες και εμπλέκονται στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση στο Νομό είτε είναι αποδυναμωμένες είτε έχουν συσσωρευμένες ελλείψεις και προβλήματα. Αυτά έχουν ως επακόλουθο να δημιουργούνται συνεχώς δυσμενέστερες συνθήκες, σε ό,τι αφορά: την προστασία των δασών, την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού που εμπλέκεται στην πυρόσβεση, την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων.
Οι διαχρονικά ασκούμενες πολιτικές με βάση τις επιλεξιμότητες της ΕΕ και την μείωση των δαπανών οξύνουν τα προβλήματα με πρώτο και σοβαρότερο αυτό της υποστελέχωσης των υπηρεσιών Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (ΠΥ) και της Δασικής Υπηρεσίας (ΔΥ). Ιδιαίτερα φέτος η δύναμη της ΠΥ δέχτηκε νέο πλήγμα στην δύναμή της με την μετακίνηση 23 πυροσβεστών (σε σύνολο οργανικής δύναμης 89) στο σταθμό πυρόσβεσης του Αεροδρομίου με βάση όσα προέβλεπε η συμφωνία με την FRAPORT. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε καλύφθηκε μερικώς από υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού από άλλες περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα σήμερα να εξακολουθούν να υπάρχουν 8 οργανικά κενά παραπάνω σε σχέση με πριν (όπου και τότε υπήρχε έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό). Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη εντατικοποίηση και κινδύνους για την ασφάλεια του προσωπικού, προβλήματα στις υπηρεσίες, τις άδειες και τα ρεπό που είναι απαραίτητα. Ενδεικτικός εδώ είναι και ο απαξιωτικός και απαράδεκτος τρόπος που αντιμετωπίζεται η στέγαση του προσωπικού μετά τους σεισμούς σε Ληξούρι, Σάμη, Ιθάκη. Τα κλιμάκια στεγάζονται σε «κοντέινερς» και σε άθλιες συνθήκες με κυβέρνηση και Δήμο να κωφεύουν.
Στην παραπάνω κατάσταση έρχονται να προστεθούν εξίσου σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις που εντοπίζονται και στον μηχανολογικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, την παλαιότητα, και την επιχειρησιακή ετοιμότητα οχημάτων διαβαθμισμένης παλαιότητας, που φθάνει ακόμη και τα 15 – 45 χρόνια. Ακόμη και η καλύτερη διάταξη των σύγχρονων οχημάτων, (ήδη υπάρχει από την ΠΥ) με κριτήριο την επικινδυνότητα κάποιων περιοχών (πχ Σάμη, Ιθάκη, Αργοστόλι), δεν μπορεί να αναχαίτισε τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στην πυρόσβεση. Σε όλα τα κλιμάκια δεν υπάρχει πουθενά κατάλληλα οργανωμένος και στεγασμένος χώρος στάθμευσης και συντήρησης των μηχανημάτων και του στόλου. Καθημερινά φθείρονται και καταστρέφονται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Το κομμάτι της συντήρησης, των καυσίμων και των λειτουργικών εξόδων, επαφίεται κυρίως στις δωρεές και τις χορηγίες ιδιωτών ή άλλων φορέων. Η υποστήριξη των αεροπορικών μέσων, ως συνέπεια των συρρικνωμένων προϋπολογισμών, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω παλαιότητας, ελλιπούς συντήρησης που καθηλώνουν σημαντικού αριθμού «καναντέρ» (μόνο 12 είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σε όλη τη χώρα) με πιο σοβαρό τον κίνδυνο για την ασφάλεια της ζωής του ιπτάμενου προσωπικού. Τα δύο «Pezzetel» που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στο Νομό, αντιμετωπίζονται από την FRAPORT περισσότερο ως εμπόδιο για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες παρά ως μια σημαντική συμβολή στην πυρόσβεση. Ταυτόχρονα πολλάκις έχει τεθεί θέμα απομάκρυνσης από τους κυβερνώντες στο όνομα του εξορθολογισμού της διάρθρωσης των υπηρεσιών. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας (ΔΥ) στερούν από το βασικό φορέα πρόληψης σύγχρονες και επικαιροποιημένες μελέτες αντιπυρικής προστασίας καθώς και την έγκαιρη παρέμβαση αφού οι διαγωνισμοί και οι συμβάσεις έργων τελεσφορούν μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου (!!!) και σε κάθε περίπτωση αφορούν ελάχιστα τμήματα του δασικού οδικού δικτύου.
Απέναντι στο ζήτημα που δημιουργούν οι παραπάνω ελλείψεις όλες οι κυβερνήσεις, η Περιφέρεια και οι Δήμοι, χωρίς ολοκληρωμένο και σύγχρονο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας, προχωρούν στην ανάπτυξη του εθελοντισμού τόσο στη φύλαξη όσο και στην πυρόσβεση. Όμως, καμιά εθελοντική οργάνωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική οργάνωση με το κατάλληλο εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο προσωπικό με τους αναγκαίους μηχανισμούς. Αντίθετα, όλες οι αστικές κυβερνήσεις συρρικνώνουν συστηματικά τα μέσα και την οργάνωση της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας στο όνομα της αντικατάστασής τους από τις εθελοντικές ομάδες (που κατά τα άλλα προσφέρουν σημαντικό έργο). Μόνο όταν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές, εκπαιδευμένο προσωπικό, κατάλληλος εξοπλισμός τότε και οι εθελοντές και γενικότερα η λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να συνεισφέρουν πραγματικά.
H ΝΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η παραπάνω κατάσταση είναι συνειδητή η επιλογή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων μέχρι σήμερα (ΝΔ -ΠΑΣΟΚ) και φυσικά της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έχει ιδιαίτερες επιδόσεις στα αντιλαϊκά μέτρα και στη λαϊκή εξαπάτηση. Οι κυβερνήσεις, εξυπηρετώντας τους στρατηγικούς σχεδιασμούς κεφαλαίου – ΕΕ, συρρικνώνουν τον κρατικό μηχανισμό πυρασφάλειας προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους από τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Λειτουργούν προς όφελος των επενδυτικών σχεδιασμών επιχειρηματικών συμφερόντων και δίνουν τη δυνατότητα σε ιδιωτικά συμφέροντα, με όχημα ανάλογου χαρακτήρα ΜΚΟ, να αναπτύξουν κερδοφόρες οικονομικές δραστηριότητες και στον τομέα αυτόν.
H ΝΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ καλεί το λαό των νησιών μας να μην συμβιβαστεί με τα ψίχουλα του κρατικού προϋπολογισμού για την πυροπροστασία της χώρα μας και του Νομού μας, ούτε με τις ελλείψεις και τα κενά στην πυρόσβεση. Να υπερασπίσει την ίδια του τη ζωή και την ασφάλεια.
Πρέπει εδώ και τώρα να διεκδικήσει:
την δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα δασοπροστασίας,
την αναβάθμιση και την πλήρη στελέχωση της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις,
την πλήρη και επαρκή κάλυψη όλων των απαραίτητων πιστώσεων που χρειάζονται για την λειτουργική τους ικανότητα και τις προληπτικές παρεμβάσεις τους. (πχ σύγχρονες μελέτες των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων, αξιοπρεπή μεταφορά, διαμονή, σίτιση πυροσβεστών που μετακινούνται κλπ),
πρόσθετα – ενισχυτικά μέτρα για την αντιπυρική περίοδο (δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και δικτύου αγροτικών και δασικών δρόμων, επισκευή και συντήρηση κρουνών κλπ),
καμιά απομάκρυνση «Pezzetel» όπως ορέγεται η FRAPORT ή στο πλαίσιο «αναδιάρθρωσης» και «εξορθολογισμού» των υπηρεσιών,
ειδική μέριμνα και μέτρα πυροπροστασίας, γενικότερης προστασίας και αναγέννησης του Αίνου.
Αργοστόλι 12/07/2017