13:46 | 20 Ιουλ. 2017 | tvxs
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τράμπ αποφάσισε να τερματίσει το μυστικό πρόγραμμα της CIA που εξόπλιζε και εκπαίδευε ορισμένες ομάδες ανταρτών στην Συρία που πολεμούσαν τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με δυο Αμερικανούς αξιωματούχους. Αυτή η απόφαση ήταν μια μεγάλη επιδίωξη της Ρωσίας, που διατηρεί συμμαχικές σχέσεις με τον Σύρο Πρόεδρο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, πλέον το αμερικανικό ενδιαφέρον στρέφεται στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους.
Το σκεπτικό της απόφασης είναι να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Μόσχα, που μαζί με τις ομάδες που υποστηρίζονται από τους Ιρανούς, κράτησαν τον Άσαντ στην εξουσία στα έξι χρόνια του εμφυλίου πολέμου.
Το πρόγραμμα της CIA ξεκίνησε το 2013 σε μια προσπάθεια της τότε κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα να ανατρέψει τον Άσαντ, αλλά δεν πέτυχε πολλά αποτελέσματα, όπως είπαν στην Washington Post, οι δυο αξιωματούχοι που είχαν γνώση του προγράμματος και διατήρησαν την ανωνυμία τους. Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και η CIA αρνήθηκαν να σχολιάσουν στην εφημερίδα σχετικά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η απόφαση ελήφθη πριν από ένα μήνα από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Χ. ΜακΜάστερ, και τον διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, αφότου είχαν συμβουλευτεί χαμηλόβαθμούς αξιωματούχους και πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Τραμπ με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της Συνόδου των G20. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, δε, ήταν ξεχωριστή απόφαση και δεν συμπεριελήφθη στις διαπραγματεύσεις των δυο Προέδρων πάνω στο ενδεχόμενο μιας κατάπαυσης πυρός στη Συρία.
Ένας από τους αξιωματούχους, όμως, σχολίασε ότι δεν υπήρχε ευρεία συμφωνία για το θέμα, καθώς ο Άσαντ παραμένει στην εξουσία αν και όχι στο σύνολο των συριακών εδαφών, “αλλά ο στόχος ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα στον Πούτιν ότι θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας”. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Χουάν Κόουλ, καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που μίλησε στο al Jazeera, οι ομάδες που εκπαίδευε και εξόπλιζε η CIA ήταν μικρές και κατά κύριο λόγο ηττήθηκαν. Μια από τις δυο πηγές της εφημερίδας, όμως, ανέφερε ότι κάποιοι από τους εκπαιδευόμενους εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος και άλλες ένοπλες ομάδες.
Η απόφαση έρχεται την ώρα που ο Τράμπ δέχεται έντονες πιέσεις από το Κογκρέσσο και βρίσκεται υπό ειδική έρευνα για τις αναφορές ότι οι Ρώσοι ενεπλάκησαν στις εκλογές του 2016. Η Μόσχα απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, όπως και ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος. Όμως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες ενίσχυσης άλλων ομάδων, οι οποίες πρωτίστως θα μάχονται το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με τον Κόουλ, τα ενδιαφέροντα των ΗΠΑ μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ, είναι ολοένα και μειούμενα σε σχέση με τη Συρία και η στρατηγική τους στρέφεται στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους.
Σκέψεις για τερματισμό της υποστήριξης είχαν πραγματοποιηθεί και επί κυβέρνησης Ομπάμα. Όμως τον περασμένο χρόνο όταν οι αντάρτες έχασαν κάποιες θέσεις κοντά στο Χαλέπι, από μια σφοδρή επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων με την βοήθεια των Ρώσων, οι σκέψεις σβήστηκαν.