27.07.2017, 18:18 | εφσυν
Την πρόθεση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να διατηρήσει ανοιχτές στον φορολογικό έλεγχο όλες τις χρήσεις από το 2006 και μετά που αφορούν τις περίφημες λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, εμβασμάτων στο εξωτερικό την τριετία 2009 – 2011 κ.ά.) δείχνει η σχετική γνωμοδότησή του προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την πρόσφατη απόφαση περί ορίου πενταετίας στην παραγραφή.
Η γνωμοδότηση βρίσκεται πλέον στα χέρια του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου:
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αποφασίσει αν θα έχει γενική εφαρμογή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το όριο της πενταετίας στην παραγραφή και δεν θα έχει εφαρμογή μόνο για τους διαδίκους.
Η απόφαση του ΣτΕ δεν πλήττει την προθεσμία δεκαετούς παραγραφής που προβλέπεται όταν έρχονται υπόψη της φορολογικής διοίκησης νέα στοιχεία, όπως είναι οι διάφορες λίστες φορολογουμένων με εμβάσματα στο εξωτερικό.
Επίσης, όλες οι χρήσεις που η παραγραφή τους παρατάθηκε με διατάξεις που ψηφίστηκαν έως και το 2016 έχουν ήδη παραγραφεί, καθώς οι σχετικές διατάξεις παράτασης κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Αυτό όμως ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η δεκαετής προθεσμία παραγραφής με την επίκληση νέων στοιχείων.
Παραμένει μέχρι να κριθεί από τη Δικαιοσύνη η εικοσαετής παραγραφή για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις χρήσεις μετά την 1.1.2014.
Η απόφαση του ΣτΕ, ακόμη και για παραγεγραμμένες χρήσεις, δεν δημιουργεί υποχρέωση του Δημοσίου να επιστρέψει ποσά που έχει εισπράξει. Αυτό γίνεται μόνο με αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των δικαστηρίων.
Οι φορολογούμενοι που εντάχθηκαν στη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων και δεν έχουν ακόμη πληρώσει τα σχετικά ποσά, θα τα πληρώσουν κανονικά. Και αυτό, διότι σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ προσήλθαν οικειοθελώς και η υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων αποτελεί εκτελεστό τίτλο για το Δημόσιο. Τα πρόσωπα αυτά, δε, έχουν ουσιαστικά ομολογήσει ότι έχουν φοροδιαφύγει.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, για όλες τις χρήσεις που έχουν παραγραφεί θα πρέπει να παύσει και η ποινική δίωξη, δηλαδή τα πρόσωπα αυτά δεν πρέπει να αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις καθώς ήδη έχει παραγραφεί η φορολογική αξίωση του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, αν το Διοικητικό Δικαστήριο έχει αποφασίσει πως υπάρχει παραγραφή, δεν είναι συνταγματικά ανεκτό να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η παραγραφή (στην ποινική διαδικασία) για το κακούργημα της φοροδιαφυγής είναι δεκαπενταετής.
Δηλαδή, τέλος και οι ποινικές δίκες αν υπάρχει παραγραφή στο διοικητικό σκέλος.