27.07.2017, 09:11 | ΕΦ.ΣΥΝ.
Η κινητικότητα που εμφάνισαν χθες οι καναλάρχες με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στο ΕΣΡ και τη συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων τους αν μη τι άλλο προϊδεάζει για τις προθέσεις τους και για όσα άλλα θα επακολουθήσουν.
Σαφής πρόθεσή τους –όπως αποδεικνύεται και στο σχετικό ρεπορτάζ στο σημερινό φύλλο της «Εφ.Συν.»– είναι να επιβάλουν εκείνοι τους κανόνες και να πάρουν τζάμπα την άδεια λειτουργίας των σταθμών τους. Για να το πετύχουν, θα αξιοποιήσουν κάθε πρόσφορο μέσο χωρίς δισταγμό.
Με απόλυτη σαφήνεια οι εκπρόσωποι των καναλαρχών ξεκαθάρισαν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη τόσο για την επικείμενη αδειοδότηση των καναλιών όσο και για την αναμενόμενη πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού τηλεοπτικού χρόνου, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως το επιθυμούν τα αφεντικά της ενημέρωσης.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αν δεν περάσει το δικό τους, θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν και πάλι με κάθε τρόπο τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.
Εξέφρασαν επίσης την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο να διεξαχθεί ο διαγωνισμός με τους όρους που έγινε πέρσι και ως προς τη διαδικασία και ως προς το τίμημα.
Που σημαίνει ότι το κράτος δεν πρόκειται ποτέ να δει στα ταμεία του τα 250 εκατ. που απέδωσε ο περσινός διαγωνισμός, αλλά χάθηκαν λόγω της απόφασης του ΣτΕ για τον νόμο Παππά.
Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι οι βαρόνοι των media θα ενεργούσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Τριάντα, σχεδόν, χρόνια λειτουργούν τα κανάλια τους κατά παράβαση του Συντάγματος, δηλαδή παράνομα. Βγάζουν λεφτά απ’ αυτά, επηρεάζουν την κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.
Προωθούν τα υπόλοιπα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, ισχυροποιούν την οικονομική τους εξουσία. Ουδέποτε νοιάστηκαν για τη νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον, καθώς νόμος γι’ αυτούς ήταν πάντα το δικό τους συμφέρον. Γιατί ν’ αλλάξουν τώρα;
Οι κύριοι αυτοί χθες έδειξαν τα δόντια τους απειλώντας ευθέως όποιον θελήσει να τους μπει εμπόδιο. Η κυβέρνηση, όμως, οφείλει να το κάνει. Το σύνολο του πολιτικού κόσμου οφείλει να πάρει σαφή θέση.
Το δημόσιο συμφέρον πρέπει να διασφαλιστεί. Αλλιώς, το ερώτημα «Ποιος κυβερνάει αυτόν το τόπο;» θα επανέλθει και θα απαντηθεί ταυτόχρονα: «Πέντε-έξι νταβατζήδες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: