Οι διαφορετικές «φυλές» εντός της Ν.Δ., που στις μέρες μας αποκαλούνται «πολυφωνία»,
μπορεί προς το παρόν να συνυπάρχουν ειρηνικά, αλλά όσο θα πλησιάζει η ώρα για τις
εκλογές τόσο θα αρχίζουν να αναδύονται τα φαινόμενα αμφισβήτησης
| EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
29.07.2017, 17:54 | εφσυν
Στις δεκαετίες του ‘80, του ‘90, ακόμη και του 2000 κάθε αμφισβήτηση στο πρόσωπο του αρχηγού από τα στελέχη σε όλα τα κόμματα σήμαινε την αυτόματη διαγραφή τους, το «κατέβασμα από το τρένο», όπως το είχε διατυπώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η αμφισβήτηση, η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια που εκφράζονται έναντι του πολιτικού συστήματος έχει «λειάνει» τις εσωκομματικές αντιθέσεις και έχει συντείνει αποφασιστικά στη συνύπαρξη πολλών διαφορετικών τάσεων εντός των κομματικών μηχανισμών, με στόχο πάντα έναν: την εξουσία.
Η Ν.Δ. δεν εξαιρείται. Οι διαφορετικές «φυλές» εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στις μέρες μας αποκαλούνται και «πολυφωνία», συνυπάρχουν και είναι σαφές πως, όσο βρίσκονται εν αναμονή της εξουσίας και των πολυπόθητων γι’ αυτούς εκλογών, η συνύπαρξη θα είναι «ειρηνική». Ετσι γίνεται πάντα άλλωστε.
Κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή, όπως όλοι λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κωστή Μπακογιάννη,
πολλοί είδαν έναν «αμφισβητία» της ισχύος του προέδρου της Ν.Δ.
ενώ για τον Αδ. Γεωργιάδη, οι «κακές γλώσσες» επιμένουν
πως χτίζει τον δικό του στρατό |
Ο αρχηγός της Ν.Δ. δείχνει κραταιός στον θώκο του και είναι εν δυνάμει ο επόμενος πρωθυπουργός. Πολλοί όμως την εβδομάδα που πέρασε είδαν στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κωστή Μπακογιάννη έναν «αμφισβητία» της ισχύος του αρχηγού της Ν.Δ.
Το πράγμα θα ήταν απλό εάν επρόκειτο για ακόμη έναν εσωκομματικό αντίπαλο. Συμβαίνει όμως ο νεαρός περιφερειάρχης να είναι ανιψιός του προέδρου της Ν.Δ., γιος της αδελφής του Ντόρας Μπακογιάννη και εγγονός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πρόκειται δηλαδή και για μια καθαρά «λεπτή οικογενειακή υπόθεση» – η διατύπωση ανήκει σε υψηλόβαθμο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ανιψιός όχι μόνο δεν υπάκουσε την εντολή του θείου και πήγε στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο που οργάνωσε η κυβέρνηση στη Λαμία. Μίλησε, έθεσε τα αιτήματα της περιφέρειάς του, κάθισε δίπλα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του, σε μια εκδήλωση η οποία από τη Ν.Δ. χαρακτηρίστηκε «κομματική φιέστα για το θεαθήναι».
Ο ίδιος χαρακτήρισε εαυτόν «βατράχι» έναντι των «βουβαλιών» του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Ως «αυτοδιοικητικός και αυτόνομος» επέλεξε να παραστεί και να διεκδικήσει όσα δικαιούται η περιφέρειά του. Πολλοί όμως είδαν ακόμη μία κίνηση του υιού Μπακογιάννη στο πλαίσιο της πολιτικής του προοπτικής που δεν μπορεί να εξελιχθεί παρά μόνο εντός Ν.Δ.
Από το περιβάλλον του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξε σιωπή. Δυσαρέσκεια δεν εκφράστηκε, άλλωστε ο ανιψιός και προεκλογικά είχε κατέβει ως ανεξάρτητος. Από παλαιότερες συνεντεύξεις του δε, προκύπτει σαφώς ότι στοχεύει εξ αρχής στον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» κρατώντας ίσες αποστάσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Το ερώτημα είναι αν, όπως λένε ορισμένες πληροφορίες, θα θέσει υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Αθήνας. Από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη μαθαίνουμε πως ο αρχηγός της Ν.Δ. σκοπεύει άμεσα να κόψει κάθε συζήτηση για υποψηφιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η έμμεση ανακοίνωση από τον νυν δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη για υποψηφιότητά του στην Αθήνα είναι ήδη ένα πρόβλημα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γι’ αυτό και θα διαμηνύσει πως προτεραιότητα και στόχος είναι οι εθνικές εκλογές κι όλα τα υπόλοιπα έπονται.
Ο αντιπρόεδρος
Στο όλο εσωκομματικό παιχνίδι πάντως καθοριστικό ρόλο φαίνεται να παίζει ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης. Πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, δίνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις τη «γραμμή» και οι ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. ακολουθούν τις τηλεοπτικές του δηλώσεις.
Οι «κακές γλώσσες» επιμένουν πως ο Αδωνις χτίζει τον δικό του στρατό εντός κόμματος. Εθεσε άλλωστε μια φορά υποψηφιότητα για την αρχηγία, δεν αποκλείεται να το επαναλάβει και στο μέλλον. Προς το παρόν είναι εκείνος που υπαγορεύει τη συνύπαρξη της ακροδεξιάς πτέρυγας με τη νεοφιλελεύθερη που εκφράζεται από τον πρόεδρο της Ν.Δ.
Αυτά, υπό τη σκιά των πρώην. Καραμανλής και Μεϊμαράκης φαίνεται να μη θέλουν να παρεμβαίνουν, παρότι και οι δύο μπορούν να ελέγξουν σημαντικά τμήματα εντός κόμματος. Αντίθετα, ο Αντώνης Σαμαράς φροντίζει από καιρού εις καιρόν να κάνει αισθητή την παρουσία του.
Την εβδομάδα που πέρασε βρέθηκε στην Κίνα, προσκεκλημένος της κυβέρνησης της ασιατικής χώρας, και οι συναντήσεις του ήταν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Οι γνωρίζοντες λένε πως ο 65χρονος πολιτικός δεν σκοπεύει μεν να επανέλθει σε κεντρικό ρόλο, δεν σκοπεύει όμως και να αποσυρθεί, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Ως τις εκλογές πάντως, σιωπητήριο. Αναλόγως των αποτελεσμάτων, τότε θα δούμε αν στη Ν.Δ. θα εξακολουθήσουν να είναι «μια ωραία ατμόσφαιρα».