aeisixtir | τρίτη, αυγ 15, 2017
Η φάση με τις πυρκαγιές θυμίζει αρκετά την εποχή του 2007, αν και ακόμα, ευτυχώς, δεν έχουμε πάθει την ίδια έκταση καταστροφής, ούτε έχουμε ανθρώπινα θύματα.
Ξαναδιαβάζω παλιά σχετικά ποστ, όπως πχ αυτό, αυτό και το διπλοκαρέ σεντόνι εδώ. Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στην χώρα και μάλλον περισσότερα στο προσωπικό μου σύμπαν, διότι 10 χρόνια ειναι αυτά, όλο και κάτι παραπάνω μάθαμε.
Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος, και πλέον ενοχλεί, ειδικά όταν ακούς σχετικές παπάτζες από αιρετούς (1) ή από “ειδήμονες” δημοσιογράφους, είναι ότι οι πυροσβέστες δεν είναι σουπερήρωες, τα οχήματα δεν χωράνε 222 κυβικά μέτρα νερό το καθένα, ο στρατός δεν έχει “κρυφά” πυροσβεστικά οχήματα ή προσωπικό και ούτε τα καναντέρ είναι άπειρα ή μπορούν να λειτουργούν χωρίς ανεφοδιασμό. Για όσο χρόνο ο αριθμός των εστιών ειναι της ίδιας τάξης μεγέθους με αυτόν των ιπτάμενων μέσων, το πράγμα παλεύεται. Όταν όμως οι συνθήκες (ζέστη, εμπρηστές, μποφόρια, εξωγήινοι και ταλιμπάν) τα φέρνουν έτσι ώστε να μην φτάνουν τα αεροπλάνα, το πράγμα θα ξεφύγει. Η ΠΥ κάθε μέρα του καλοκαιριού έρχεται αντιμέτωπη με δεκάδες ή και εκατοντάδες συμβάντα. ΔΕΝ υπάρχει (λογικά) αύξηση των συμβάντων των Αύγουστο. Υπάρχει χειροτέρευση των υπόλοιπων συνθηκών. Κατά τα άλλα το ζήτημα δεν έχει αλλάξει.
Διαχρονικά τις φωτιές τις βάζουν:
1. Η ΔΕΗ και οι πυλώνες της.
2. Ο κλασικός ο μαλάκας ο Έλληνας που με 40 C και 6 Μποφόρ θα βγει μεσημεριάτικα να “καθαρίσει” το χωράφι του από τα ξερόχορτα.
3. Πυρομανείς (γενική κατηγορία που πιθανόν να εμπεριέχει το 2, το 4 και το 5)
4. “Να καεί το χωράφι του γείτονα” (και όμως, ρωτήστε στην Ζάκυνθο να ακούσετε ιστορίες να γελάτε μια βδομάδα)
5. και ό,τι, ρε οτιδήποτε, άλλο σκεφτείτε ακολουθεί. Οικοπεδοφάγοι, ξένοι πράκτορες, εξωγήινοι, πασόκοι, απολυμένοι εποχιακοί πυροσβέστες κτλ κτλ
Άλλοι υπεύθυνοι; Ευχαρίστως:
1. Το Δασαρχείο που δεν επιτρέπει στην ΔΕΗ να καθαρίζει γύρω από τους πυλώνες. Που σου σπάει τον μελεούτσο αν πας να κόψεις κανα δέντρο για αντιπυρική. Που στις αναδασώσεις (ξανα)γεμίζει το σύμπαν πεύκα.
2. Η κυβέρνηση. Το 2007 τα μισά μέσα ήταν παροπλισμένα ως “αντιπαραγωγικά”, “πολυέξοδα” και άλλα τέτοια χαριτωμένα νεοδεξιά. Το 2012 ομοίως λόγω Μνημονίου αυτή τη φορά παρόλο που όλοι πλέον παρακαλάγαμε να μην σκάσει κύμα καύσωνα γιατί ξέραμε πως τα μέσα δεν επαρκούσαν. Το 2017 ομοίως με το 2012. Παρεμπιπτόντως τα (πανάκριβα) ελικόπτερα Έρικσον που βλέπετε και πρωταγωνιστούν στις κατασβέσεις είναι όλα νοικιασμένα (πανάκριβα) για τη σεζόν, μαζί με τα πληρώματά τους και με ρήτρες για τον χρόνο ανταπόκρισης.
3. Ο Δήμαρχος. Που τα λεφτά για πυρασφάλεια τα έκανε εμπακές και φιέστες. Που ακόμα πετάει σκουπίδια όπου να ‘ναι. Που “δεν βαριέσαι τώρα” γενικώς.
4. Οι Αθηναίοι. Δεν είναι τυχαίο που οι πιο πολλές φωτιές μπαίνουν όταν αδειάζει η Αθήνα για διακοπές. Σκατόβλαχοι (βλ. το 2 της 1ης λίστας), της πρωτεύουσας σας πήραμε χαμπάρι.
5. Το έχω ξαναγράψει και το ξαναγράφω. Ακόμα όμως και αν είχαμε όλα τα καναντέρ του κόσμου διαθέσιμα, ακόμα και αν το Δασαρχείο δεν πούτσιζε ασύστολα, ακόμα και αν η κρατική μηχανή δεν έδειχνε τα σημάδια διάλυσης που έδειξε το 2007 (που δεν τα δείχνει και ας οι φωνασκούντες ΣΚΑΙζοντες νομίζουν πως έχουμε και τώρα, πράγμα αναληθές για τον απλούστατο λόγο πως όλοι έχουμε φρέσκιες μνήμες από το 2007 και κανείς δεν πρόκειται έτσι ελαφρά τη καρδία να κάνει …. “λευκή απεργία” ή να μην επιτάξει ότι χρειάζεται η πολιτική προστασία σε χρόνο dt) και πάλι όμως ο ….στρατηγός άνεμος θα κάνει τα κουμάντα όσο δεν έχεις το προσωπικό που απαιτείται και όσο ο Έλληνας συνεχίζει την αμείωτη μανία του με τα πεύκα και τα κουκουνάρια τα οποία έχουν, κυριολεκτικά, την φωτιά μέσα στο DNA τους (2).
Και προφανώς η έλλειψη προσωπικού δεν μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο με προσλήψεις (δηλαδή πόσους να προσλάβουμε, κανα εκατομμύριο πυροσβέστες;), αλλά με εθελοντική προσφορά η οποία βρίσκει εμπόδια από την πολιτεία κυρίως λόγω του νόμου 4029 του 2011 για τους εθελοντες που ξεμούνιασε όλες σχεδόν τις εθελοντικές ομάδες. Οι οποίες εθελοντικές ομάδες (ας μην τρελαινόμαστε) δεν είναι τόσο για την κατάσβεση σε πυρκαγιές μεγάλης κλίμακας (ποιος θα ρισκάρει να στείλει πολίτες μέσα στον χαμό;) αλλά είναι ταμάμ όσο η φωτιά είναι σε πρώτο στάδιο (3) ή στην μέριμνα για τυχόν αναζωπυρώσεις. Εκεί όσους περισσότερους έχεις σπαρμένους στον χώρο, τόσο περισσότερες φωτιές γλιτώνεις και σου μένουν οι πιο μάχιμες δυνάμεις διαθέσιμες.
Όλα τα άλλα στοιχεία (πυρομανείς, …..”πράκτορες”, “οργανωμένα σκοτεινα κέντρα αποσταθεροποίησης”, οικοπεδοφάγοι) υπάρχουν και δρουν με θεωρητικά σταθερό ρυθμό όλο το καλοκαίρι. Και τα συμβάντα αντιμετωπίζονται καθημερινά επιτυχώς είτε περισσότερο είτε λιγότερο. Οι παράμετροι που αλλάζουν τον Αύγουστο είναι μόνο ο καιρός (συνεχόμενες και συσσωρευμένες μέρες καύσωνα, μποφόρια) και οι Αθηναίοι. Αποδεικνύεται (και εδώ και στην υπόλοιπη Μεσόγειο) πως οι υπάρχουσες δυνάμεις επαρκούν για χ συμβάντα/ημέρα με ψ αέρηδες. Όταν τα χ,ψ αλλάξουν έστω και ελάχιστα το πράγμα λειτουργεί εκθετικά και δεν προλαβαίνεται όσο τουλάχιστον στην χλωρίδα μας κυριαρχούν τα πευκοδάση.
Ο ύμνος της ΠΥ για τον Αύγουστο
Αν δε ο καιρός έχει….όρεξη είναι πιθανόν να μην γίνεται τίποτα στην κατάσβεση έτσι και αλλιώς. Και χρειάζεται μέριμνα στην πρόληψη. Για την οποία…βλ Δασαρχείο, Δήμαρχος, Κυβέρνηση πιο πάνω.
(1) Ναι ρε μαλάκα Δήμαρχε, η ΠΥ έχει 30 κρυμένα αεροπλάνα και στα κρύβει για να χάσεις εσύ ψήφους. Όταν ζητάς παραπάνω δυνάμεις εσύ, νογάς πως θα χρειαστεί αναγκαστικά να φύγουν από κάπου αλλού; Ξέρουμε πως ακόμα και οι πυροσβέστες χρειάζεται ενίοτε να κοιμούνται ή πως τα οχήματα χρειάζονται τακτική τροφοδοσία με νερό, ξέρεις από τις βάνες που δεν έχεις μεριμνήσει να είναι ΟΚ;
(2) Όταν φλεγόμενη ιπτάμενη κουκουνάρα πηδάει τον….Αλφειό, ομολογουμένως οι κινήσεις περιορισμού που μπορείς να κάνεις είναι ….περιορισμένες.
(3) Όταν η πυρκαγιά σβήνεται με …ποτήρι. Μετά από κανα τέταρτο πεντάλεπτο θες κουβά. Πιο μετά αεροπλάνο. Μετά την θάλασσα.
1 σχόλιο:
thinks15/8/17 12:28
Πάνω από την αριθμημένη λίστα, πάνω από το «1.» μπορείς να βάλεις και το «0. Άγνοια/Αδιαφορία». Αν και τα έχεις αναφέρει εκτενώς παρακάτω.
Θυμάμαι το 2007. Είχα τύχει εκεί και έχω και φωτογραφίες του μαύρου ουρανού…
Είμαι εννέα χρόνια εδώ στο χωριουδάκι μας των 190 κατοίκων ανατολικά της Φλωρεντίας μέσα στα βουνά. Η σύζυγος είναι διευθύντρια της Περιβαλλοντολογικής Αστυνομίας για την άκρη μας του Εθνικού Δρυμού (νυν Καραμπινιέρι Αμπιεντάλι λόγω Ρέντσι*, πρώην Κόρπο Φορεστάλε από το 1822). Ράχες και λόγκοι καταπράσινοι. Μια φωτιά μόνο, τόσα χρόνια: ένας γερούλης που πουλάει αυγά στη γωνία πήρε άδεια γραπτή να κάψει χόρτα και του ξέφυγε. Την σβήσαμε σε λιγότερο από ώρα και ο ίδιος έλαβεν πρόστιμο χιλιάδες Ευρώ –και ακόμα δεν έχει κατανοήσει τι λάθος έκανε.
Εσείς εκείθε δίνετε πρόστιμα;
(* Το μόνο κατώρθωμα του Ρέντσι: Αντί να ενώσει τις δύο ταυτόσημες Αστυνομίες, Κρατική (πολιτική) και Καραμπινιέρι (στρατιωτική), διέλυσε το Κόρπο Φορεστάλε [1822] και το έβαλε μέσα στους Καραμπινιέρι. Γιατί να πληρώνουμε για μια Αστυνομική δύναμη όταν μπορούμε να πληρώνουμε για δύο ίδιες αλλά ξεχωριστές που δεν μιλιόνται μεταξύ τους)