Πως θα εισάγονται οι υποψήφιοι στα Πανεπιστήμια
29.08.2017, 08:43 | εφσυν
Η επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης έως το 18ο έτος της ηλικίας και η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατόπιν συνυπολογισμού τόσο της σχολικής επίδοσης όσο και του βαθμού σε κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις αποτελούν τις βασικές αλλαγές στο Λύκειο, που εντάσσονται στο μεταρρυθμιστικό πλάνο της κυβέρνησης για το «νέο σχολείο».
Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, παρουσίασε τον στόχο της κυβέρνησης για 14ετή υποχρεωτική εκπαίδευση έως το 2020, συμπεριλαμβανομένης και της προσχολικής εκπαίδευσης. Ειδικά για το Λύκειο, η πρόταση, που θα τεθεί προς διαβούλευση, περιλαμβάνει επέκταση κατά δύο έτη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Α΄ και Β΄ Λυκείου σε πρώτη φάση, με προοπτική να καταστεί υποχρεωτική και η Γ΄ Λυκείου σε βάθος διετίας. Υπολογίζεται δηλαδή ότι το σχολικό έτος 2019-2020 η υποχρεωτική εκπαίδευση να έχει επεκταθεί και στις τέσσερις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Σε ό,τι αφορά το επίδικο θέμα της εισαγωγής των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αναμένεται να συγκεντρώσει τα «φώτα» της δημοσιότητας, η πρόταση του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει τον συνυπολογισμό της σχολικής επίδοσης των μαθητών και της βαθμολογίας σε κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις, τις σημερινές Πανελλαδικές. Συγκεκριμένα ο βαθμός εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα διαμορφώνεται κατά 80% από τις Κεντρικά Οργανωμένες Εξετάσεις και κατά 20% από το βαθμό των ενδοσχολικών επιδόσεων («προφορικά», τεστ, ασκήσεις, Ερευνητικές-Δημιουργικές Εργασίες, Διαγώνισμα 1ου Τετραμήνου).
Μάλιστα οι Κεντρικά Οργανωμένες Εξετάσεις θα πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο: τον Ιανουάριο (διαγωνίσματα Τετραμήνου) και τον Ιούνιο. Το διαγώνισμα του Ιανουαρίου θα βοηθήσει στην αποδραματοποίηση των εξετάσεων του Ιουνίου καθώς οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά ένα ποσοστό τον βαθμό του διαγωνίσματος Τετραμήνου μόνο αν αυτός βελτιώνει τον βαθμό του Ιουνίου.
Το εθνικό απολυτήριο προκύπτει με ανάποδη ποσόστωση από αυτήν της πρόσβασης στην τριτοβάθμια καθώς το βάρος πέφτει στην επίδοση κατά το σχολικό έτος (90%) με τον βαθμό στις Κεντρικά Οργανωμένες Εξετάσεις του Ιουνίου να καλύπτει μόνο το 10%.
* Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Όλες οι αλλαγές για το νέο Λύκειο
Αποκέντρωση, Αξιολόγηση, Αυτονομία
24.000 «μπαλώματα» στην Παιδεία, ούτε κουβέντα για διορισμούς