Ημερομηνία: 5 Σεπτεμβρίου 2017, 4:02 μμ | agrinionews
Η Αδριατική-Ιόνια οδός. Από την Αλβανική Wikipedia, η οποία δίνει την συνολική διάσταση του σκεπτικού της Ιονίας Οδού https://sq.wikipedia.org/wiki/Autostrada_adriatikojoniane
Εγκαινιάστηκε σήμερα η Ιόνια Οδός και επίσημα από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη σημερινή ομιλία τόνισε πέρα από συγκεκριμένες αναφορές σε πόλεις ( μεταξύ αυτών και το Αγρίνιο) ότι «η λειτουργία της Ιόνιας Οδού φέρνει πιο κοντά την ΕΕ και τα δυτικά Βαλκάνια στην Ελλάδα ταυτόχρονα φέρνει πιο κοντά και την Ήπειρο με την υπόλοιπη Ελλάδα.»
Φυσικά η συσχέτιση με τα δυτικά Βαλκάνια δεν ήταν τυχαία. Πρέπει να αντιληφθούμε όλα αυτά τα χρόνια ότι παράλληλα με την Ιόνια Οδό στην Ελλάδα συνεχίζονταν οι εργασίες κατασκευής αυτοκινητοδρόμων και εκσυγχρονισμού στην Αλβανία. Το γεγονός ότι η γειτονική χώρα, αν και δεν ανήκει στην ΕΕ, δεν εμπόδισε την Ευρώπη να την χρηματοδοτήσει.
Για να το εξηγήσουμε αυτό δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Η ίδια η σελίδα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αναφέρει : «Η ΕΕ έχει αναπτύξει μια πολιτική για τη στήριξη της βαθμιαίας ενσωμάτωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση.» Στη συνέχεια αναφέρεται στην ένταξη της Κροατίας και στο καθεστώς υποψήφιων χωρών για Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Σκόπια και Αλβανία. ( δείτε περισσότερα http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/el/displayFtu.html?ftuId=FTU_6.5.2.html).
Το επικαιροποιημένο κείμενο του Andre De Munter του Ιουνίου του 2017 συνεχίζει: Τι οικονομικό κοινό έχουν αυτές οι χώρες; «Μια άλλη σημαντική περιφερειακή πρωτοβουλία είναι η Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών της Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA), η οποία δεν περιορίζεται στη μείωση των δασμολογικών φραγμών αλλά περιλαμβάνει και διατάξεις σχετικά με τις δημόσιες προμήθειες, την κρατική βοήθεια και τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.Χώρες των Δυτικών Βαλκανίων συμμετέχουν επίσης σε περιφερειακά πλαίσια όπως η Ενεργειακή Κοινότητα, ο Κοινός Ευρωπαϊκός Εναέριος Χώρος, το Παρατηρητήριο των Μεταφορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η Περιφερειακή Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.»
Είναι λοιπόν προφανές ότι το σχέδιο είναι να ομογενοποιηθεί οικονομικά ο χώρος των δυτικών βαλκανίων. Το πρώτο βήμα ήταν φυσικά η Ιόνια Οδός και οι μεταφορές. Ήταν ο μόνος τρόπος υπό ένταξη χώρες να συνδεθούν με κόμμάτια της Ε.Ε. όπως την Ελλάδα και την Κροατία από βόρεια. Άλλωστε στην Αλβανική Wikipedia δίνεται η συνολική διάσταση κατασκευής της Ιονίας οδού ( βλέπε φωτό και εδώ).
Σήμερα λοιπόν παραδόθηκε η Ιόνια Οδός, το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας κατασκευάστηκε ομολογουμένως κατά τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης. Για να αντιληφθούμε ακριβώς πως μπορεί η Αιτωλοακαρνανία να τον διαπραγματευτεί, έπρεπε να αναλυθεί ο διαβαλκανικός χαρακτήρας της.
Εκτός των αυτονόητων που είναι το ότι η Λευκάδα θα βουλιάζει πιο εύκολα από Βαλκάνιους και ότι οι Αιτωλοακαρνάνες θα πηγαίνουν σε λίγες ώρες στην Αδριατική, η Αιτωλοακαρνανία ως περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων έχει και άλλο ρόλο: Την διεκδίκηση στην πίτα νεών ενεργειακών σχεδιασμών, χρήσης αεροδρομίων, εμπορικές μεταφορές και φυσικά οικονομικών κονδυλίων.
Νέες αγορές πιθανόν να ανοίξουν στη Σερβία, τα Σκόπια, την Κροατία και την Αλβανία σε βάθος χρόνου. Αυτό θα σημάνει φυσικά και την αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής.
Ας δούμε λοιπόν την Ιόνια ως διαβαλκανική οδό για να αντιληφθούμε το μέγεθος των αλλαγών που θα υπάρξουν.