23.09.2017, 14:42 | εφσυν
Τζεμίλ Τουράν *
Εχει κατακλυστεί η διεθνής επικαιρότητα από ανακοινώσεις εν όψει του δημοψηφίσματος της 25ηςΣεπτεμβρίου στο Κουρδιστάν-Ιράκ.
Ο εκπρόσωπος της Rosneft, Μιχαήλ Λεοντίεφ, απαντώντας στα δημοσιεύματα για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της εταιρείας του και του Κουρδιστάν για τον αγωγό φυσικού αερίου εν μέσω μια τόσο κρίσιμης κατάστασης, δήλωσε:
«Εμάς δεν μας εμποδίζει κανένα δημοψήφισμα. Τα εδάφη στα οποία αναφερόμαστε είναι στο Κουρδιστάν και ανήκουν στο κουρδικό λαό. Η κίνησή μας δεν έχει κανένα πρόβλημα και δεν αποτελεί ρίσκο. Τώρα είναι το αυτόνομο, ομόσπονδο Κουρδιστάν του Ιράκ, αύριο θα είναι ένα ανεξάρτητο κράτος. Εμάς αυτό δεν μας απασχολεί».
Η Rosneft, αξίζει να σημειωθεί, αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερη από την Gazprom, και δημοσιεύματα υπαινίσσονται ότι πίσω της βρίσκεται ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω είναι ο σπουδαιότερος συνέταιρος της Τουρκίας στην ενέργεια.
Γράφουν, μάλιστα, ότι «η κίνηση αυτής της συμφωνίας με το Κουρδιστάν, είναι πολιτική απόφαση που θα φέρει τον Πούτιν μπροστά από όλους τους Ευρωπαίους στη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».
Εν τω μεταξύ Τούρκοι φονταμενταλιστές, σιίτες του Ιράν και Αραβες φασίστες, στους τρομοκρατικούς τους λόγους δεν παραλείπουν να αναφέρουν πως με το Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ πάει να δημιουργηθεί ένα δεύτερο Ισραήλ.
Αυτή η κινδυνολογία προσπαθεί να στρέψει όλο τον μουσουλμανικό κόσμο κατά του δημοψηφίσματος και της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν-Ιράκ, και μάλιστα με καταφυγή σε εξτρεμιστικές ενέργειες.
Την απάντηση σε όλους αυτούς έδωσε ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ (ένας από τους ιδρυτές ο Αραφάτ, το 1958), Εϊσίρ Χαλίτ:
«Ο κουρδικός λαός, ιστορικά, έχει ζήσει πάνω στη δική του γη, δεν έκανε εισβολή σε κανενός εδάφη και πάντα σεβάστηκε τους άλλους λαούς. Γι’ αυτό το λόγο Κουρδιστάν και Ισραήλ δεν μπορεί να συγκρίνονται και δεν μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους. Ο ισχυρισμός περί ομοιότητας είναι άδικος και άτιμος και όλος ο κόσμος οφείλει να αρνηθεί ένα τέτοιο επιχείρημα».
Ο Μακρόν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι ο γαλλικός λαός δεν εναντιώνεται στα δημοκρατικά δικαιώματα:
«Η χώρα μου με τους Κούρδους του Ιράκ έχει ιστορικούς δεσμούς. Εκτιμώ και σέβομαι τους λαούς που υποστηρίζουν την ιστορία τους. Ελπίζω το δημοψήφισμα να είναι στα συνταγματικά πλαίσια και ζητώ από τον κ. Μπαρζανί να συμμετέχουν όλες οι μειονότητες της περιοχής».
Είναι αλήθεια ότι με το ζεύγος Μιτεράν οι Κούρδοι είχαν άριστες σχέσεις από τις αρχές ακόμη του 1990. Ο Φρανσουά Μιτεράν με κάθε ευκαιρία καταδίκαζε τη γενοκτονία των Κούρδων και η Ντανιέλ, η σύζυγός του οργάνωνε καμπάνιες για το κουρδικό ζήτημα. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που ο κουρδικός λαός τη θεωρούσε «μητέρα των Κούρδων».
Εν όψει του δημοψηφίσματος οι ΗΠΑ έχουν στείλει την ειδική δύναμη Centcom στο Κουρδιστάν-Ιράκ 650 κομάντος, εκτός από τις 3.000 στρατιώτες που βρίσκονται σε ετοιμότητα στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ερμπίλ.
Οι προβοκάτσιες, που καταγγέλλουν οι Κούρδοι πως γίνονται, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή την τόσο ρευστή κατάσταση που υπάρχει στην περιοχή.
Ήδη οι Ιρανοί της Χάστ Σααμπί βρίσκονται με 300 πολεμιστές γύρω από το Κιρκούκ για να «σαμποτάρουν» το δημοψήφισμα.
Οι εξελίξεις τρέχουν.
*Δημοσιογράφος, συγγραφέας