«Μπούρκες; Εμείς προτιμούμε τα μπικίνι»: άλλη μία από τις τυπικές ξενοφοβικές αφίσες του AfD | AP Photo / Michael Sohn
23.09.2017, 19:53 | εφσυν
Ούτε οι μεγάλες αντιφάσεις της προσωπικής ζωής των ηγετικών στελεχών του AfD, με τα απόλυτα μηνύματα μισαλλοδοξίας που εκπέμπουν πολιτικά, δεν φαίνεται να ανακόπτουν την ανοδική πορεία του εθνικιστικού-λαϊκιστικού κόμματος και την είσοδό του στην ομοσπονδιακή Βουλή.
Τα ποσοστά και των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι στις 24 Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ακροδεξιά θα έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στη Γερμανία. Η αρνητική έκπληξη μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη, εάν αναδειχθεί τρίτη πολιτική δύναμη.
Το κεντρικό σύνθημα της εκλογικής καμπάνιας του AfD, «Πάρε την πατρίδα σου πίσω», δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών στους ψηφοφόρους.
Από την ίδρυσή του, στις αρχές του 2013, το AfD είχε στόχο να εκφράσει πολιτικά τις πιο φοβικές αντιλήψεις στη γερμανική κοινωνία, με θέσεις κατά της Ε.Ε., της μετανάστευσης και της παγκοσμιοποίησης.
Η πρώτη ηγετική ομάδα (ευρωσκεπτικιστών) υπό τον οικονομολόγο Μπερντ Λούκε αποχώρησε ηττημένη από την πιο φανατική ομάδα, παρά το γεγονός ότι στην πρώτη εκλογική κάθοδο λίγους μήνες μετά την ίδρυση του κόμματος, πήρε 2.056.985 ψήφους, ποσοστό 4,7% και λίγο έλειψε να περάσει το κατώφλι της ομοσπονδιακής Βουλής.
Η Φράουκε Πέτρι εκλέχθηκε το 2015 στην προεδρία με την υποστήριξη του συντρόφου της, Μάρκους Πρέτσελ, στρίβοντας το τιμόνι πιο δεξιά με συνθήματα για την εθνική καθαρότητα, την οικογένεια και την επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες.
Σε αντίθεση με την πρώτη ηγετική ομάδα των δυσαρεστημένων συντηρητικών οικονομολόγων, που επέκρινε την οικονομική πολιτική της Ε.Ε., η Πέτρι στόχευσε κατευθείαν στην κοινωνική δυσαρέσκεια, εισάγοντας στην πολιτική καθημερινότητα εθνικιστικά, ρατσιστικά και φοβικά συνθήματα.
Προσπάθησε να δώσει νέα υπόσταση στην ευρωπαϊκή Ακροδεξιά, προσκαλώντας τον περασμένο Ιανουάριο σε συνάντηση τη Μ. Λεπέν από τη Γαλλία, τον Γ. Βίλντερς από την Ολλανδία, τον Μ. Σαλβίνι από την Ιταλία και τον Χ. Βιλίμσκι από την Αυστρία.
Την περίοδο εκείνη το AfD κατέγραφε στις δημοσκοπήσεις ποσοστό κοντά στο 15%.
Η προσωπική της ζωή, το διαζύγιο από τον πρώτο της σύζυγο που είναι πάστορας και πατέρας των τεσσάρων παιδιών της και η σχέση της με τον επικεφαλής του AfD στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και ευρωβουλευτή, Μ. Πρέτσελ, την έφεραν πολλές φορές σε δύσκολη θέση, και στα ΜΜΕ, αλλά κυρίως μέσα στο κόμμα της.
Η αποχώρησή της έγινε τον Απρίλιο, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της και εναντίον του συντρόφου της, για ψευδείς καταγγελίες εναντίον αριστερών οργανώσεων.
Τη 40χρονη Πέτρι και τον Πρέτσελ διαδέχθηκαν η 38χρονη οικονομολόγος Αλίς Βάιντελ και ο 76χρονος Αλεξάντερ Γκάουλαντ, που είναι από τα ιδρυτικά στελέχη.
Πριν από την ίδρυση του AfD, ήταν επί τέσσερις δεκαετίες στέλεχος του CDU και είχε περάσει από ανώτερες κρατικές θέσεις.
Eπιθέσεις σε ποδοσφαιριστές
Η Μέρκελ, την οποία έχουν άχτι οι ακροδεξιοί του AfD καθώς την κατηγορούν γιατί… φέρεται στους πρόσφυγες σαν να είναι άνθρωποι και όχι σκουπίδια, απεικονίζεται σε πλακάτ του κόμματος με μαντίλα με τη λεζάντα «Πολυπολιτισμική μητέρα» | AP Photo / Jens Meyer
Ο Γκάουλαντ είχε με το μέρος του την πιο ακραία πτέρυγα του κόμματος. Αλλωστε και αυτός έγινε γνωστός με τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά των ποδοσφαιριστών της εθνικής ομάδας με αφρικανική καταγωγή, του Ζ. Μπόατενγκ αρχικά και όλων των άλλων μετά, τα αντισημιτικά μηνύματα, τις αναδρομές στο ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας και τις καθημερινές επιθέσεις σε Ρομά, πρόσφυγες και μετανάστες. Βεβαίως δεν είναι ο μόνος πρώην Χριστιανοδημοκράτης.
Και ο Α. Γκλάζερ, αλλά και η Φρ. Πέτρι ήταν επί χρόνια στο CDU, η Μπ. Στορχ και ο Γ. Μόιτεν στο FDP (οι Φιλελεύθεροι απέτυχαν το 2013 να μπουν στη Βουλή), ενώ από τις λίστες ονομάτων που είχαν διαρρεύσει, προέκυψε ότι πολλά στελέχη του AfD προέρχονται από το αντιμουσουλμανικό-αντιμεταναστευτικό κίνημα Pegida και ορισμένα είχαν περάσει από τα άλλα εθνικιστικά κόμματα που συγχωνεύτηκαν στην πορεία στο NPD.
Το AfD έχει σήμερα 28.000 οργανωμένα μέλη, 367.000 φίλους και εκπροσωπείται σε 11 τοπικά Κοινοβούλια. Τα υψηλότερα ποσοστά του καταγράφονται στις εκλογικές περιφέρειες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Η Βάιντελ δεν είχε προηγούμενη πολιτική διαδρομή σε κόμματα. Εργάστηκε επί χρόνια ως τραπεζικό στέλεχος στην Κίνα και ζει στην Ελβετία και τη Γερμανία με τα δύο παιδιά της και τη σύντροφό της, που κατάγεται από τη Σρι Λάνκα.
Το κόμμα της πάντως ήταν σφόδρα επικριτικό στη νομοθέτηση του γάμου για όλους, που ψηφίστηκε από την ομοσπονδιακή Βουλή τον περασμένο Ιούνιο.
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε (από την Die Zeit) ότι είχε προσλάβει μία πρόσφυγα από τη Συρία για οικιακή βοηθό, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.