Οι Ιακινοί στρατιώτες | AP Photo/Emad Matti
Οι Κουρδικές δυνάμεις αποχώρησαν από το Κιρκούκ και οι Ιρακινοί κατέλαβαν την πόλη και τις πετρελαιοπηγές εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.
Στην κρίση έχει εμπλακεί και το Ιράν -που ανακοίνωσε ότι κατ’απαίτηση της Βαγδάτης κλείνει συνοριακά περάσματα- και η Τουρκία που έκλεισε με τη σειρά της τον εναέριο χώρο και παρέδωσε τον έλεγχο συνοριακού φυλακίου στο Ιράκ.
Είναι ασαφές τι ακριβώς έγινε στη διάρκεια της ημέρας. Οι Κούρδοι κατηγορούν τους Ιρακινούς για «μεγάλη επίθεση σε πολλά μέτωπα» και ανέφεραν συγκρούσεις στα προάστια του Κιρκούκ κυρίως με τις σιιτικές παραστρατιωτικές Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης που στηρίζονται από το Ιράν και επιχειρούν κάτω από την ομπρέλα της Βαγδάτης.
Οι επικεφαλής των ομάδων αυτών από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι έφθασαν στο Κιρκούκ χωρίς να συναντήσουν ουσιαστική αντίσταση.
Μέχρι νωρίς το απόγευμα, λένε οι Ιρακινοί, οι δυνάμεις τους είχαν καταλάβει τις μεγάλες πετρελαιοπηγές βόρεια της πόλης, καθώς και το αεροδρόμιο και μια στρατιωτική βάση.
Εγκατέλειψαν την πόλη
Όταν μπήκαν στο Κιρκούκ το αρχηγείο του κουρδικού κόμματος ήταν εγκαταλελειμμένο. Μετά τις αρχικές πληροφορίες για συγκρούσεις έξω από την πόλη- ακόμα και για αποκεφαλισμούς πεσμεργκά από τους σιίτες μαχητές, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του κουρδικού δικτύου Rudaw- τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν ότι οι πεσμεργκά οπισθοχώρησαν σχεδόν χωρίς να αντισταθούν.
Η τοπική αστυνομία παρέμεινε στο Κιρκούκ, μετά την διαταγή του Ιρακινού πρωθυπουργού Χαϊντάρ αλ Αμπάντι προς τους δημοσίους υπαλλήλους να παραμείνουν στα πόστα τους.
«Μείναμε για να εκπληρώσουμε το συνταγματικό μας καθήκον και για να επιβάλουμε την ασφάλεια και την προστασία του εθνικούς μας πλούτου στην πόλη», ανέφεραν.
Παρόλα αυτά μια μεγάλη μερίδα πολιτών φαίνεται ότι δεν ένιωσε και τόσο ασφαλής και πληροφορίες αναφέρουν ότι χιλιάδες εγκατέλειψαν την πόλη με τα υπάρχοντά τους προς τον βορρά, την αυτόνομη περιοχή των Κούρδων. Στο Κιρκούκ κατοικούν περίπου 1 εκατομμύριο Άραβες, Κούρδοι, Τουρκμένοι και Χριστιανοί.
Τραμπ: Δεν μας αρέσει που συγκρούονται
Οι ΗΠΑ, που έχουν εξοπλίσει και εκπαιδεύσει και τις δυο πλευρές στο πλαίσιο του πολέμου κατά του Ισλαμικού κράτους, χαρακτήρισαν τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή του Κιρκούκ «συντονισμένες κινήσεις και όχι επιθέσεις», εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο ότι η διαμάχη μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των συμμάχων από τον κύριο κοινό εχθρό, που είναι το Ισλαμικό κράτος.
«Δεν μας αρέσει που συγκρούονται» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, «αλλά δεν παίρνουμε το μέρος του ενός ή του άλλου. Είχαμε επί πολλά χρόνια, όπως ξέρετε, καλές σχέσεις με τους Κούρδους και στεκόμαστε και στο πλευρό του Ιράκ, παρόλο που δεν θα έπρεπε να βρισκόμαστε εκεί εξαρχής».
Πιέσεις για το δημοψήφισμα
Η Βαγδάτη σφίγγει τον κλοιό γύρω από τις αυτόνομες κουρδικές περιοχές μετά το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου, πιέζοντας τους Κούρδους ηγέτες να απαρνηθούν το αποτέλεσμα και να αποδεχθούν κοινή διοίκηση του Κιρκούκ.
Το Ερμπίλ έχει αρνηθεί και η Βαγδάτη αφενός έστειλε τον στρατό κι αφετέρου φέρεται να ζήτησε από το Ιράν και την Τουρκία να επιβάλουν αποκλεισμό του Κουρδιστάν.
Η Άγκυρα μετά και τις αόριστες πληροφορίες από τη Βαγδάτη ότι πιθανώς αντάρτες του PKK να έχουν καταφύγει στο Κιρκούκ, βρήκε την αιτία που έψαχνε.
Έπειτα από συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο χώρο για πτήσεις από και προς τις κουρδικές περιοχές και να συνεργαστεί με τη Βαγδάτη, προκειμένου να παραδώσει στους Ιρακινούς τον έλεγχο του μεθοριακού περάσματος Ibrahim Khalil στους Ιρακινούς.