Το ιρλανδικό μοντέλο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων ήταν ένα από τα θέματα που βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα του συνεδρίου της FCM, του μοναδικού επίσημου φορέα του λογιστικού επαγγέλματος στη Μεσόγειο.
Το συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών της Ελλάδας, Χαρίλαος Αλαμάνος, ο οποίος έδωσε έμφαση στον θεσμό του ελέγχου και της λογιστικής.
Μαζί με τον πρόεδρο της FCM, Masum Turker, που πήρε στη συνέχεια τον λόγο, τόνισαν τη σημασία που έχει η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των αντίστοιχων Ινστιτούτων της Μεσογείου στη φάση που βρίσκεται σήμερα η οικονομία της Ευρώπης.
Από το συνέδριο ξεχώρισε η ομιλία του Brian McEnery, προέδρου της Ενωσης Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ACCA), για το πώς η ιρλανδική Πολιτεία σε συνεργασία με τις τράπεζες επέλυσαν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, η ιρλανδική κυβέρνηση δημιούργησε μία τράπεζα (Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων) που αγόραζε τα δάνεια που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν οι δανειολήπτες προκειμένου να ρευστοποιηθούν δάνεια ιδιοκτησίας σε μετρητά.
Σύμφωνα με τον κ. McEnery, το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ώστε να βρεθεί λύση στο μείζον αυτό θέμα που ταλανίζει την ελληνική οικονομία τα τελευταία δέκα χρόνια.