iloveithaki.gr | nov 7th 2017
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΡΟΧΑΛΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΧΝΑ ΑΦΗΡΗΜΕΝΟ.ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙ <<ΚΡΕΑΤΑΚΙΑ>>.
Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις [κρεατάκια],μοιάζουν με μικρά μαξιλαράκια ,κολλημένα ψηλά στο ρινοφάρυγγα στο πίσω μέρος τής μύτης και τού λαιμού,που πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στη δραστηριότητα τού ανοσοποιητικού συστήματος[αμυντικό σύστημα τού οργανισμού].Αυτή η λειτουργία μπορεί να τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες σε μολύνσεις και φλεγμονές. Επειδή οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις βρίσκονται κοντά στο στόμιο [άνοιγμα ]τών ευσταχιανών σαλπίγγων, [σωληνάκι που συνδέει τη μύτη με το μεσαίο τμήμα τού αυτιού],η φλεγμονή τους και η υπερτροφία τους μπορεί να αποφράξει την είσοδο, συμβάλλοντας έτσι στην μόλυνση τού μέσου ωτος.Η φλεγμονή τών αδενοειδών εκβλαστήσεων [αδενοειδίτιδα ]είναι πολύ πιθανόν να παίζει ρόλο στις μολύνσεις τών αυτιών στα παιδιά,επειδή στα παιδιά έχουν πιο ενεργό ρόλο στην άμυνα τού οργανισμού και είναι έτσι σχετικά μεγαλύτερες.Η ηλικία που δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματά είναι από 2 έως 5 ετών.Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις κανονικά θα συρρικνωθούν όταν τα παιδιά φτάσουν στη εφηβεία.
Συμπτώματα που θα με οδηγήσουν στον Ωτορινολαρυγγολόγο.
Το παιδί με υπερτροφία τών αδενοειδών,παρουσιάζει συνήθως την χαρακτηριστική τριάδα:
- Ροχαλητό
- Υποχρεωτική [η σχεδόν μόνιμη] στοματική αναπνοή,
- Ένρινη ομιλία
Συνοδά συμπτώματα είναι:
- Ρινική καταρροή
- Οπισθορρινική έκκριση
- Χρόνιος βήχας.
ΠΡΟΣΟΧΗ:Η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων μπορεί να προκαλέσει το Σύνδρομο Απνοιών στον ύπνο:
Τα πιο συχνά συμπτώματα τού συνδρόμου , είναι:
- Ρινική απόφραξη
- καταρροή,
- στοματική αναπνοή,
- πονόλαιμος [λόγω στοματικής αναπνοής και οπισθορρινικών εκκρίσεων],
- αλλοίωση τής φωνής[ρινολαλιά],
- δυσκολία στην ομιλία και στην κατάποση ,
- διαταραχές ύπνου,
- σιελόρροια,
- ροχαλητό,
- άπνοια ύπνου[κόβεται η αναπνοή στον ύπνο],
- υπνηλία την ημέρα και πονοκέφαλος,
- διαταραχές σίτισης
- επώδυνοι, πρησμένοι λεμφαδένες [αδένες]στο λαιμό,
- πυρετός,
- βήχας ,ωτίτιδες,[πολλές και συχνές με αμφιβολία στη διάγνωση και στη θεραπεία –προσοχή στα παιδιά η εικόνα τού τυμπάνου δεν είναι ένδειξη αξιόπιστη ,όπως στον ενήλικα ,τής πραγματικής κατάστασης τού μέσου ωτός,γιαυτό δεν αρκεί πάντα μόνο μια ωτοσκόπηση για να αποκλείσουμε παθολογία στο μέσον ούς!].
- βαρηκοΐα ,εκκριτική ωτίτιδα[υγρό που παραμένει στο μέσον ούς και μετά τη φαρμακευτική αντιμετώπιση τής ωτίτιδας η διατηρείται παθολογικό το τυμπανόγραμμα μεταξύ τών επεισοδίων τών ωτιτίδων],
- παραρρινοκολπίτιδα[ιγμορίτιδα]
Όλα αυτά τα παιδάκια χρήζουν Ωτορινολαρυγγολογικής εξέτασης.
Επίσης Ω.Ρ.Λ. εξέτασης χρήζουν και τα παιδιά:
- Χρειάζεται προσοχή όταν τα παραπάνω συμπτώματα παρουσιαστούν σε παιδιά πάνω από 10 ετών[τα οποία μέχρι αυτή την ηλικία δεν είχαν ανάλογο πρόβλημα]και τα οποία εμφανίζουν οξεία έναρξη των συμπτωμάτων προοδευτικά αυξανομένη και που εκτός των άλλων παρουσιάζουν:
- Επιστάξεις ,δύσοσμη αναπνοή ,αλλοίωση τής ομιλίας [ένρινη]
Η εικόνα αυτή παρέχει ενδείξεις για μόρφωμα στο ρινοφάρυγγα, όπως;
- Ρινο ίνωμα [αγόρια συνήθως προεφηβικής ηλικίας],
- όγκος[καλοήθης η κακοήθης]
Επίσης πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής
2.Βρέφη κάτω των 6 μηνών
[Επειδή τα νεογνά και τα βρέφη έχουν υποχρεωτική ρινική αναπνοή, κάθε παθολογική κατάσταση πού προκαλεί οξεία ρινική απόφραξη ενέχει τον κίνδυνο για τη ζωή τους.Για το λόγο αυτό, μπορεί να χρειαστεί η εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο για στενή παρακολούθηση και διασφάλιση της αναπνοής τους με συχνό καθαρισμό της μύτης και συστηματική φαρμακευτικοί αγωγή].
3.Παιδιά με μειωμένη νευρομυική λειτουργία η στενό αεραγωγό[κρανιοπροσωπικές δυσπλασίες -σύνδρομο DOWN,CROUZON,TEACHER-COLLINS],έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απόφραξης ,ακόμη και όταν η υπερτροφία τους είναι μικρότερου βαθμού.Και
4.Οπως προ είπαμε όλα τα παιδιά που πάσχουν από το Σύνδρομο Υπνικής Άπνοιας στον ύπνο τους.
- ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;
Ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος, συχνά σε συνεργασία και με τον Παιδίατρο ,μετά από λεπτομερή εξέταση τού παιδιού,που αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη εκτίμηση για την υπερτροφία τών αδενοειδών εκβλαστήσεων και τών αμυγδάλων,με την εμπειρία του αλλά και με τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους που διαθέτει,[ρινοσκόπηση –ενδοσκόπηση ,ωτοσκοπικό μικροσκοπικό έλεγχο, τυμπανομετρία, ακουστικά αντανακλαστικά,snore check control],θα αποφασίσει το είδος της θεραπείας[φαρμακευτική η χειρουργική].
Διάφορες μέθοδοι μετρήσεων για τις επιδράσεις τών υπερτροφικών αδενοειδών αλλά και τών αμυγδαλών ,στις λειτουργίες τού οργανισμού υπάρχουν, αλλά δεν είναι αξιόπιστες και μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα.Η πιο αξιόπιστη και κοινά αποδέκτη είναι η μελέτη ύπνου,η οποία όμως δυστυχώς για πρακτικούς λόγους δεν μπορεί να εφαρμοστεί ευρέως.Τα παιδιά που πρέπει να υποβληθούν σε αυτή τη μέθοδο είναι:
- Παιδάκια κάτω των 3 ετών,
- Αμφιβολίες στη διάγνωση,
- σοβαρά προβλήματα υγείας τού παιδιού και όταν η χειρουργική επέμβαση ενέχει κίνδυνους για τη ζωή του,[διαταραχές αιμορραγικής διάθεσης, καρδιολογικά προβλήματα],
- νευρομυική νόσο ,σύνδρομα.
Σήμερα κερδίζει έδαφος η νέα ιατρική μέθοδος αξιολόγησης του ροχαλητού μέσω ψηφιακής καταγραφής και ανάλυσης τών ήχων τής αναπνοής στόν ύπνο[SNORE CHECK].Είναι αξιόπιστη ,απλή και γίνεται στο σπίτι τού παιδιού ,στο δωμάτιο του.Μετα από μια νυχτερινή καταγραφή τού παιδικού ύπνου, μας δίνει πληροφορίες που καμία άλλη μέθοδος δεν δίνει. Δηλαδή:
- Το αν το παιδί ροχαλίζει παθολογικά,
- Πόσες άπνοιες κάνει ανά μια ώρα ,αλλά και κατά την διάρκεια του συνολικού ύπνου του,
- Πόσα δευτερόλεπτα σταματάει η αναπνοή του,
- Και σε ποιο σημείο ,τής αεροφόρου οδού ,γίνεται η απόφραξη!
ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΕ SNORE CHECK ΕΙΝΑΙ:
- Αμφιβολία διάγνωσης,για χειρουργική επέμβαση,
- Παιδιά που κατά τη διάρκεια τού ύπνου τους, ροχαλίζουν, κάνουν άπνοιες[σταμάτημα τής αναπνοής],
- κάνουν αφυπνίσεις[ξυπνούν στον ύπνο τους πολλές φορές και κλαίνε],
- Υπερέκταση τής κεφάλης τους κατά τη διάρκεια τού ύπνου τους.
- Kάνουν ανήσυχο ύπνο τινάζοντας τα πόδια τους,
- Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
TA ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ:
- Ροχαλητό με άπνοια στον ύπνο,
- Συχνές λοιμώξεις ανωτέρου αναπνευστικού,
- Συχνές ωτίτιδες με απώλεια ακοής,
- Χρόνια ρινοκολπίτιδα[ιγμορίτιδα.]
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
- Είναι αλήθειά ότι οι αδενοειδείς[κρεατάκια],υποχωρούν;
Απάντηση: Ναι.Στην πραγματικότητα η συχνότητα αιχμής είναι μεταξύ 2 και 5 ετών. Υπάρχει μια τάση βελτίωσης από τα 6 χρόνια και μετά.
- Μπορούν να θεραπευτούν τα αδενοειδή;
Απάντηση :Θα πρέπει να αποφεύγονται τα αντιφλεγμονώδη στεροειδή για παρατεταμένες περιόδους αφού σε κάποιο σημείο οι παρενέργειες μπορεί να είναι μεγαλύτερες από το όφελος που επιτυγχάνεται.Οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ιογενούς αιτιολογίας, οπότε η χρήση αντιβιοτικών είναι περιορισμένη .Επι επιμονής των συμπτωμάτων η θεραπεία είναι χειρουργική.
- Η αφαίρεση των αδενοειδών μειώνει την άμυνα τού παιδιού;
Απάντηση : Οπωσδήποτε όχι. Είναι γνωστό ότι οι αδενοειδείς αποτελούν μόνο ένα μέρος του λεμφικού αμυντικού δακτυλίου. Επιπρόσθετα οι συχνές λοιμώξεις και οι επανειλημμένες αντιβιοτικές θεραπείες, προκαλούν αλλοίωση τής ανοσολογικής [αμυντικής] λειτουργίας τού οργανισμού.
- Χρειάζεται παράλληλη αφαίρεση και τών αμυγδαλών;
Απάντηση :Όχι.Η αμυγδαλεκτομή εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις σημαντικής παθολογίας τής αμυγδαλής με μεγάλη υπερτροφία με σύνδρομο απνοιών στον ύπνο, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, υποψία κακοήθειας.
- Πρέπει να συνδυαστούν με μυργγοτομή[τρύπημα τού τυμπάνου] και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού στο αυτί;
Απάντηση : Εφόσον υπάρχει υγρό στο αυτί πρέπει απαραίτητα να γίνει μυριγγοτομή,ενώ η τοποθέτηση σωληνίσκων θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες.
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ
ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟ 38 ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦ/ΝΙΑΣ
ΤΗΛ.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6946977200