Ε.Α.Σ. : Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για Ελιά – Ελαιόλαδο
Στη κατάμεστη ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Θεάτρου «ΚΕΦΑΛΟΣ» στο Αργοστόλι πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου, εσπερίδα για την Ελιά και το Ελαιόλαδο από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Π.Ι.Ν.
Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους και συμμετείχαν ο κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ο κ. Βαγγέλης Διβάρης Πρόεδρος Λέσχης Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ και τέως Ειδικός Γραμματέας του Υ.Α.Α.Τ., ο κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας Αντιπεριφερειάρχης, ο κ. Κων/νος Κουτσός Πρ/νος Δ.Α.Ο.Κ. και οι κ.κ. Ανδρέας Καλαφάτης και Σπυρίδων Αλυσανδράτος Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Ε.Α.Σ. αντίστοιχα.
Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των ντόπιων παραγωγών, φορέων αλλά και των φοιτητών Τ.Ε.Ι. ήταν αξιοσημείωτο γιατί γνωρίζουν ότι η ελιά/ελαιόλαδο είναι μια αποδοτική καλλιέργεια που μπορεί να δώσει ένα καλό εισόδημα.
Για το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Π.Ι.Ν. και για την Αγροτική Κ.Α.Π. μίλησε ο κ. Σπύρος Γουναρόπουλος, Πρ/νος του Περιφ/κού Ταμείου.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ι.Ν. κ. Γιάννης Κουλούρης στην ομιλία του περιέγραψε τους σκοπούς της νεοϊδρυθείσης από την Π.Ι.Ν. αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Αγροδιατροφική Σύμπραξη Ιονίων Νήσων – Ιονία Γη.
Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Δρ. Αλέξιος Λέανδρος Σκαλτσούνης του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξε το θέμα «Δυνατότητες αξιοποίησης του επτανησιακό ελαιολάδου». Ο ομιλητής τόνισε ότι η χημική σύσταση του ελαιολάδου έχει γίνει αντικείμενο διαχρονικής μελέτης, εξαιτίας των ευεργετικών του ιδιοτήτων στον ανθρώπινο οργανισμό. Αρχικά το επιστημονικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη βιολογική δράση των ακόρεστων λιπαρών οξέων ενώ σήμερα ερευνούνται τα κορεσμένα λιπαρά οξέα καθώς και οι βιταμίνες και οι πολυφαινόλες λόγω της αντιοξειδωτικής, αντιμικροβιακής, αντικαρκινικής, αντιφλεγμονώδης και αντιγηραντικής δράσεις τους. Στο Φαρμακευτικό Εργαστήριο, έχοντας αναλύσει πάνω από 1000 δείγματα ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένου του ΘιακοΚεφαλονίτικου, σε διαφορετικές ελαιοκομικές περιόδους έχει ξεκινήσει μια συστηματική μελέτη χαρτογράφησής του, με σκοπό να αναδειχθούν οι παράμετροι που επηρεάζουν ποιοτικά και ποσοτικά τα επίπεδα πολυφαινολικών συστατικών των ελαιολάδων. Δραστικά προϊόντα απομονώνονται επίσης από μια spin off εταιρεία (εταιρεία έντασης γνώσης) στο Φαρμακευτικό, η οποία έχει την τεχνολογία για την αξιοποίηση των φύλλων της ελιάς καθώς και των υποπροϊόντων των ελαιοτριβείων καθιστώντας τα πιθανή πηγή εσόδων και για τους ΘιακοΚεφαλονίτες ελαιοπαραγωγούς.
Ο Δρ. Παύλος Μπουχάγιερ Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Τεχν. Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων μίλησε για το μικρόβιο της Ξυλέλλα που καταστρέφει ολοσχερώς τους ελαιώνες στη γειτονική Ιταλία τονίζοντας τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να ληφθούν εμποδίζοντας έτσι την είσοδό του στα Επτάνησα.
Η παρουσίαση των συμπερασμάτων και ο συντονισμός της συζήτησης που ακολούθησε έγινε από τον Δρα Σπυρίδωνα Α. Θεοτοκάτο, Διευθυντή Ε.Α.Σ. Κεφ/νίας & Ιθάκης. Την επόμενη ημέρα η εκδήλωση επαναλήφθηκε στο Ληξούρι.
Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης
Eνιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας & Ιθάκης
«Ε . Α . Σ . Κ . Ι .»
United Agricultural Cooperative of Kefallinia & Ithaca