29.12.2017, 17:01 | efsyn.gr
Την πρωτοχρονιά του νέους έτους (δηλαδή την 1η Ιανουαρίου του 2018) θα τεθεί σε ισχύ ο φόρος διαμονής που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4389/2016.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική του ανακοίνωση, για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου, το άρθρο αυτό πρόκειται να τροποποιηθεί άμεσα, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά, ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη-διαμένοντα-χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος, ότι επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις προς τους διαμένοντες με την έκδοση «ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής» και ότι το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.
Ο φόρος διαμονής θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018. Ποιες κατηγορίες καταλυμάτων αφορά.
Μπορεί όλοι να συνομολογούν ότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας που ενισχύει άμεσα και έμμεσα την ελληνική οικονομία και κοινωνία, παρά το δυσμενές περιβάλλον και τους φόρους που καλούνται οι επιχειρηματίες του κλάδου να πληρώσουν, ωστόσο η κυβέρνηση προωθεί και έναν ακόμη πρόσθετο φόρο.
Πρόκειται για τον φόρο διαμονής, ο οποίος θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2018 και θα υπολογίζεται ως σταθερό ποσό ανά ημέρα και ανά χρησιμοποιούμενο δωμάτιο, ανάλογα με τον τύπο του καταλύματος.
Ο φόρος θα επιβάλλεται από τις επιχειρήσεις κατά την έκδοση του φορολογικού στοιχείου κα θα αποδίδεται στη φορολογική διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.
Πιο συγκεκριμένα:
Η διαμονή σε ξενοδοχειακά καταλύματα θα επιβαρύνεται ημερησίως με ποσό 4 ευρώ για ξενοδοχεία 5 αστέρων, 3 ευρώ για ξενοδοχεία 4 αστέρων, 1,50 ευρώ για ξενοδοχεία 3 αστέρων και 0,50 ευρώ για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων.
Σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία, η διαμονή σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματαεπιβαρύνεται σε κάθε περίπτωση με 0,50 ευρώ ημερησίως, χωρίς να αυξάνεται ή να μειώνεται αναλογικά.
Ο λόγος για τον οποίο προωθείται η νέα επιβάρυνση αφορά στην πάταξη της φοροαποφυγής των επιχειρήσεων του κλάδου καθώς οι πρόσφατοι έλεγχοι έδειξαν ότι ξενοδοχεία με 100% πληρότητα, παρουσιάζουν παρασταστικά που έδειχναν ότι είτε πολύ λιγότερα δωμάτια ενοικιάζονταν είτε για λιγότερες ημέρες από ότι στην πραγματικότητα.
Με εξαίρεση την περίπτωση της Γαλλίας, οι υπόλοιπες ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας έχουν υιοθετήσει σαφώς χαμηλότερους συντελεστές και όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα ξενοδοχεία της χώρας μας είναι έως και 6,77% πιο ακριβά σε σχέση με τους ανταγωνιστές προκειμένου να επιτύχουν αντίστοιχα ποσοστά κέρδους με εκείνα των άλλων τουριστικών προορισμών.
Πηγή: fortunegreece.com