Γιάννης Παπαθανασίου, πρώην υπουργός Οικονομικών | EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ
Ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Παπαθανασίου, μιλάει στην «Εφ.Συν.» με αφορμή το βιβλίο του «8 μήνες» για το δύσκολο 2009, υπερασπιζόμενος την επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να πει την αλήθεια και να λάβει δύσκολες αποφάσεις.
Υποστηρίζει ότι η Ν.Δ. έχει ακόμα δρόμο για να πετύχει την αυτοδυναμία, θεωρεί ότι θα την επιτύχει, αλλά είναι σημαντικό να αναζητήσει ευρύτερες συμμαχίες.
Παραδέχεται ότι ο ίδιος θα μπορούσε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.
• Η πενταετής διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είναι σταθερά στο στόχαστρο ενός μέρους του πολιτικού συστήματος που θεωρεί ότι εκεί βρίσκεται η ρίζα του κακού για τα μνημόνια που ακολούθησαν. Επειδή είναι βέβαιο ότι θα διαφωνήσετε, ποιες πιστεύετε ότι ήταν οι πραγματικές αιτίες της κρίσης;
Το 2009 αντιμετωπίσαμε μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση η οποία οδήγησε σε έκρηξη ελλειμμάτων και χρέους όλες τις χώρες της Ε.Ε., ακόμα και τις ΗΠΑ. Η παγκόσμια αυτή καταιγίδα έφερε στην επιφάνεια όλες τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που κρύβαμε όλοι μας κάτω από το χαλί για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Μεγάλο δημόσιο χρέος, χαμηλές εξαγωγές και υψηλές εισαγωγές. Ολοι ξέρουν ότι οι αδυναμίες αυτές προϋπήρχαν της πενταετίας Καραμανλή.
• Ο Κώστας Καραμανλής κατηγορείται γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει μιλήσει, δεν έχει δώσει τη δική του εκδοχή, ανοιχτά και δημόσια, για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια. Γιατί έχει κάνει αυτή την επιλογή κατά τη γνώμη σας;
Ο Καραμανλής έχει μιλήσει για όλα αυτά, την ώρα που έπρεπε. Στις αρχές του 2009, απέναντι στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αναζήτησε την εθνική συνεννόηση για να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις. Η αντιπολίτευση δεν ανταποκρίθηκε. Η κυβέρνηση Καραμανλή όλο το οκτάμηνο του 2009 έλαβε περιοριστικά μέτρα, μολονότι η χώρα είχε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.
Ο Καραμανλής πήγε σε πρόωρες εκλογές το 2009 λέγοντας την αλήθεια για την οικονομία και ζητώντας από τον ελληνικό λαό την εντολή να λάβει δύσκολες αποφάσεις για να αποφύγουμε την εθνική περιπέτεια. Οι πολίτες καταψήφισαν την κυβέρνηση Καραμανλή και έδωσαν την εντολή στον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει σε παροχές ύψους 15 δισ. ευρώ. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Καραμανλής μίλησε την ώρα που έπρεπε.
• Θα βλέπατε τον Κώστα Καραμανλή ως τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ή μήπως θα μπορούσε να επιστρέψει σε άλλο ρόλο;
Ο Καραμανλής υπήρξε ένας χαρισματικός ηγέτης της κεντροδεξιάς παράταξης. Ενας πρωθυπουργός που έκανε έργο και ύψωσε το ανάστημά του όταν τα εθνικά συμφέροντα το απαιτούσαν. Το μέλλον του θεωρώ ότι το ορίζει μόνο ο ίδιος και κανένας άλλος.
• Η Ν.Δ. προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά είναι μακριά από την αυτοδυναμία. Θα τα καταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκλεγεί πρωθυπουργός και με ποιο κόμμα πιστεύετε ότι μπορεί να συγκυβερνήσει καλύτερα; Ισως με το ΠΑΣΟΚ;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρώ ότι επιχειρεί να αλλάξει, να ανανεώσει τη Νέα Δημοκρατία. Να την κάνει καλύτερη. Αυτή η προσπάθεια θέλει χρόνο και ικανά πρόσωπα για να αποδώσει. Εχει καταφέρει να δώσει ένα σαφές προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία.
Αλλά ακόμα απομένει αρκετός δρόμος για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, την οποία εγώ πιστεύω ότι τελικά θα επιτύχει. Πιστεύω ότι ακόμα και αν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, είναι σημαντικό να αναζητήσει ευρύτερες συμμαχίες, κυρίως με τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού και μεταρρυθμιστικού τόξου.
• Πιστεύετε ότι έχει επέλθει αλλαγή πολιτικής κουλτούρας ώστε να μπορέσουμε, χωρίς ξένη εποπτεία, να προχωρήσουμε σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, θα δημιουργήσουν συνθήκες υγιούς επιχειρηματικότητας που σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα, θα βάλουν φρένο στη σπατάλη και στο πελατειακό κράτος;
Με ξένη εποπτεία, οκτώ χρόνια τώρα, το κράτος μεγαλώνει και γίνεται χειρότερο. Το κράτος ζητά ολοένα και περισσότερα έσοδα από τη μεσαία τάξη και τους φτωχούς για να επιζεί αυτό και οι πελατειακές σχέσεις που συντηρεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νέος προστάτης του μεγάλου και πελατειακού κράτους. Αυτό ή θα το αποδεχθούμε ή θα το ανατρέψουμε εμείς, οι Ελληνες, με την ψήφο μας. Κανείς άλλος.
• Η φοροδιαφυγή τροφοδοτεί τη «μαύρη» οικονομία. Πώς θεωρείτε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο; Πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές;
Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές έχουν οδηγήσει την αγορά και την κοινωνία στα άκρα. Για ολοένα και περισσότερους Ελληνες η φοροδιαφυγή δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη επιβίωσης. Δεν τα βγάζουν πέρα.
• Πιστεύετε ότι είναι εφικτή η καθαρή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές;
Ας τελειώνουμε με τα παραμύθια. Μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευτεί σε συγκεκριμένα μέτρα και υψηλά πλεονάσματα. Μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους μας, η Ελλάδα θα είναι υπό αυστηρή εποπτεία.
• Πώς κρίνετε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως υπουργό Οικονομικών; Τώρα που η διαπραγμάτευση μπαίνει σε μια κρίσιμη φάση (χρέος, έξοδος από τα μνημόνια) θα δίνατε κάποια συμβουλή;
Ο κ. Τσακαλώτος κάνει ό,τι μπορεί για να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Είναι από τους πλέον χρήσιμους υπουργούς για τους δανειστές μας.
• Υπάρχουν υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. με τους οποίους θα μπορούσατε να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι;
Υπάρχουν, αλλά δεν θα ήθελα να μιλήσω με ονόματα.
• Γιατί αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο; Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το μεγαλύτερο λάθος σας ως υπουργού;
Αυτό το βιβλίο έρχεται να ρίξει φως στην αλήθεια. Το χρωστώ σε όλους εκείνους που είπαν την αλήθεια και έλαβαν δύσκολες αποφάσεις για να αποφύγει η Ελλάδα μια εθνική περιπέτεια.
Το χρωστώ στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Το χρωστώ στους συνεργάτες μου· το χρωστώ στην παράταξή μου που για ακόμα μία φορά έβαλε το εθνικό πάνω από το κομματικό συμφέρον· το χρωστώ στον ίδιο μου τον εαυτό. Είναι μια προσπάθεια να φωτιστεί η αλήθεια. Με στοιχεία και επιχειρήματα.
Λάθη κάναμε όλοι μας. Και πρώτος εγώ. Το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν ότι, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης, δεν πήρα περισσότερα μέτρα.
Ασχετα βέβαια από το γεγονός ότι αυτοί που μας κατηγορούν τώρα ότι δεν πήραμε αρκετά μέτρα, τότε μας κατηγορούσαν ακριβώς για το αντίθετο. Εμείς είπαμε την αλήθεια. Και ζητήσαμε την ψήφο για να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις και όχι για να κάνουμε παροχές, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.