Ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε ότι σήμερα «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος» για να προσθέσει πως «ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης».
Πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης «βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων».
Η νέα αυτή περίοδος, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, «ενώ δίνει ελπίδα και κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο, την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς», σημείωσε εισαγωγικά στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Πρώτα από όλους στο παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα (…) είναι και όσοι είχαν πιστέψει ότι οι δύσκολες επιλογές που κάναμε το καλοκαίρι του 2014, δεν έβγαιναν. Όσοι πίστευαν ότι η αριστέρα δεν έχει ρόλο να παίξει στη σημερινή πραγματικότητα. Ότι πρέπει να αποδρά στα δύσκολα, να παραδίδει τη διακυβέρνηση στον αντίπαλο, στο παλιό σύστημα».
Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις δηλώσεις του ότι το 2018 είναι εκλογική χρονιά. «Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβετε κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη; Κανένα χειρομάντη; Κανένα μέντιουμ; Συνήθως ξέρετε όλοι αυτοί σας λένε ότι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Όμως γνωρίζω ότι αυτό είναι σας είναι δύσκολο. Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο. Θα κάνει καλό και σε σας προσωπικά αλλά και στην παράταξή σας» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επί τρία χρόνια υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι κοντά στο 2% και η ανεργία μειώνεται κατά 7%.
«Μόνο στο εξάμηνο ανάμεσα στη β’ και γ’ αξιολόγηση, η κυβέρνηση έχει φέρει στη Βουλή και έχουν εγκριθεί εμβληματικά νομοσχέδια για την Υγεία, την Ανώτατη Εκπαίδευση, την Έρευνα, τα Εργασιακά, τα κοινωνικά δικαιώματα» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Έκανε λόγο για «απίστευτη καταστροφολογία» αναφορικά με τα επιδόματα, ενώ υπεραμύνθηκε της μεταρρύθμισης του Κτηματολογίου.
Αναφορικά με τους πολύτεκνους ο πρωθυπουργός άφησε «παραθυράκι» για την κάλυψη απωλειών που θα έχουν κάποιοι από τις νέες διατάξεις.
Στη σχετική αναφορά του στη Βουλή, θύμισε ότι το κονδύλι για τα παιδιά αυξήθηκαν κατά 260 εκατ. ευρώ, δηλαδή από τα 650 στα 910 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 730.000 οικογένειες από τις 800.000 συνολικώς, θα δουν «πολύ σημαντική αύξηση ως και διπλασιασμό του επιδόματος», μέσω της ενίσχυσης των επιδομάτων για πρώτο-δεύτερο παιδί.
Ταυτοχρόνως, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αλλάζουν οι συντελεστές για το τρίτο παιδί και άνω, με αποτέλεσμα οι μισοί από τους 100.000 τριτέκνους -πολυτέκνους να δουν αυξήσεις επίσης.
Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι «για μικρή αριθμητικά κατηγορία οι οποίοι θα υποστούν κάποιες μικρές μειώσεις, είμαστε διατεθειμένοι και τους επόμενους μήνες να προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις αφού θα εξετάσουμε λύσεις ώστε να καλυφθεί αυτή η απώλεια».
Αναλύοντας το επιχείρημά του πως η κυβέρνηση υπερασπίζεται τον κόσμο της εργασίας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τονίζοντας ότι «από σφραγίδα έχει μετατραπεί σε πραγματικό όπλο για τους εργαζομένους».
Επιπλέον, «όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση το 2015 η σχέση μερικής και πλήρους απασχόλησης ήταν 60% – 40% υπέρ της μερικής απασχόλησης. Και εντός της τριετίας 2012- 2015 είχε επικρατήσει με πολιτική επιλογή μια τάση πλήρους διάλυσης της αγοράς. Αυτή την τάση την αντιστρέψαμε με σκληρή δουλειά», είπε ο πρωθυπουργός.
Σήμερα, εξάλλου, οι νεες θέσεις εργασίας, 320.000 περισσότερες, που δημιουργούνται, είναι στην πλειονότητα τους θέσεις πλήρους απασχόλησης, ανέφερε επίσης ο κ. Τσίπρας.
Ενώ το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας, η κυβέρνηση το έριξε από το 19% στο 13%.
Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για το ζήτημα της απεργίας επισημαίνοντας ότι «το δικαίωμα στην απεργία δεν καταργείται ούτε απειλείται από αυτή την κυβέρνηση. Θέλουμε τα σωματεία μαχητικά και σε διαρκή δράση».
Σχολιάζοντας τη διάταξη ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι αυτή δεν εφαρμόζεται στα σωματεία πανελλαδικής έκτασης, ούτε στα σωματεία ευρύτερης έκτασης.
Άφησε, πάντως, και αιχμές κατά της ΓΣΕΕ δηλώνοντας ότι η ηγεσία της «αντιδρά, τάχα, στο σημερινό νομοσχέδιο, αλλά στόμα είχαν, και μιλιά δεν είχαν π.χ. για την επιστροφή της εργασιακής κανονικότητας», ενώ θύμισε ότι η ΓΣΕΕ είχε συστρατευθεί υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του 2015.
Δεν παρέλειψε, πάντως, να ασκήσει κριτική και στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ σημειώνοντας «Την επόμενη φορά λοιπόν, που τα στελέχη και τα σωματεία σας θα επισκεφθούν το Υπουργείο Εργασίας, δε χρειάζονται ούτε τηλεοπτικά συνεργεία, ούτε σπασμένες τζαμαρίες.
Διάλογος, ενημέρωση και επαγρύπνηση χρειάζεται. Αν όντως η πραγματική σας έγνοια είναι -και το πιστεύω- η βελτίωση των όρων ζωής της εργατικής τάξης».
«Αυτοί εδώ»
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση με τη φράση «αυτοί εδώ» τονίζοντας τις επιπτώσεις που θα υπήρχαν για τον κόσμο της εργασίας εάν στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ.
Δύο φορές στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του είναι οι γνήσιοι εκφραστές, ακόμη και σήμερα, των θέσεων του ΔΝΤ και του ΣΕΒ στα εργασιακά. Στην ίδια αναφορά του, σε υψηλούς τόνους, ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, κατήγγειλε όλους εκείνους που τα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης έπαιρναν θαλασσοδάνεια και μίζες.
Μάλιστα, ο ομιλητής έκανε λόγο για ασύστολο ψεύδος, ότι δήθεν η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις δανειστών και ΣΕΒ για την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Εκείνοι ζητούν η απεργία να προκηρύσσεται με το 50%+1, όταν η κυβέρνηση έβαλε τον πήχη της απαρτίας στο 50%+1.
Το 2018 χρονιά-ορόσημο
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «η σημερινή ψηφοφορία, θα είναι καθοριστική για την επιτάχυνση της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, σε επτά μήνες από τώρα. Τα δύσκολα είναι πλέον πίσω μας».
«Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο στοίχημα, αυτό της δίκαιης ανάπτυξης», ανέφερε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι αυτό το στοίχημα δεν θα κερδηθεί στο επίπεδο των αριθμών και των δεικτών, αλλά στο πεδίο της πραγματικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, στην αύξηση των θέσεων πλήρους εργασίας, στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, στην περαιτέρω αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών υπηρεσιών, στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Τέλος χαρακτήρισε «χρονιά-ορόσημο» το 2018 και έκλεισε λέγοντας ««θα το καταφέρουμε σε πείσμα αυτών που σήμερα αισθάνονται αμηχανία και εκνευρισμό, είτε εκ δεξιών είτε εξ αριστερών της κυβέρνησης».