Η είδηση έρχεται από τη Γερμανία, αλλά ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές ενός ελληνικού στοιχήματος που θα μπορούσε να φέρει τη χώρα μας πρωταγωνίστρια στον παγκόσμιο χάρτη κάνναβης.
Η γερμανική αγορά φαρμακευτικής κάνναβης είναι αντιμέτωπη με μεγάλες ελλείψεις και υψηλά κόστη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλε, που επισημαίνει ότι η ζήτηση εκτινάχθηκε όταν νομιμοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, ενώ οι ελλείψεις έχουν συνέπεια την αύξηση στις τιμές, που οδηγούν στην απόγνωση τους ασθενείς που τη χρειάζονται.
Επιπλέον της περιορισμένης διαθεσιμότητας οι ασθενείς έχουν να αντιπαλέψουν την απροθυμία που πλησιάζει την άρνηση των ασφαλιστικών φορέων να καλύψουν το υψηλό κόστος του φαρμάκου το οποίο φτάνει τα 125 ευρώ για πέντε γραμμάρια αποξηραμένων φύλλων του φυτού.
Και μπορεί το μέλλον να είναι… τώρα για το θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά «εμείς» ακόμα το συζητάμε: βρισκόμαστε εν αναμονή του νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τα ζητήματα για την παραγωγή της ιατρικής κάνναβης που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα όχημα για την έξοδο από την κρίση ανοίγοντας δρόμους για την ελληνική αγροτική παραγωγή, την επιστημονική έρευνα, τη βιομηχανική ανάπτυξη και, γιατί όχι, την παγκόσμια αγορά, καθώς η παγκόσμια βιομηχανία φαρμακευτικής κάνναβης αναπτύσσεται ραγδαία και εκδηλώνει ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη χώρα μας.
Νομοσχέδιο που αναμένεται με ανυπομονησία, καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν θέλουν να χαθεί η φετινή καλλιεργητική περίοδος σε μια χώρα που προσφέρεται για την καλλιέργεια ποιοτικής κάνναβης, αφού συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα εδαφοκλιματικά.
Η Βίκυ Πρασσά βρέθηκε στην Ελλάδα από την Καλιφόρνια, όπου υπάρχουν εκτεταμένες καλλιέργειες ιατρικής κάνναβης, ως εκπρόσωπος της Philocanna, συμβουλευτικής εταιρείας που παρέχει τεχνογνωσία για ανοιχτές καλλιέργειες φαρμακευτικής κάνναβης, και είχε επαφές με τους πολιτικούς παράγοντες που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο:
«Νομίζω ότι κάθε νόμος που αφορά τους ασθενείς και δεν τους λαμβάνει υπόψη του, προβλέποντας την αυτοκαλλιέργεια, είναι υποκρισία. Η Ελλάδα έχει καταπληκτικό κλίμα και αυτοφυείς εκτάσεις κάνναβης. Ελπίζω ότι αυτή η νομοθεσία θα φέρει κέρδη στη χώρα και στους Ελληνες παραγωγούς, όμως από όσο γνωρίζω η κάθετη παραγωγή που είναι στο πνεύμα του νόμου είναι απαγορευτική για τον μικρό καλλιεργητή, που θα χρειαστεί να καλύψει ένα μεγάλο κόστος για να μετατραπεί ο ίδιος και σε μεταποιητή – μόνο τα εργαστήρια για τα εκχυλίσματα μπορούν να κοστίσουν και εκατομμύριο, χώρια που οφείλει να βρει και τον αγοραστή του προϊόντος του προκειμένου να πάρει άδεια (…) Δεν ξέρω αν μπορούν να γίνουν όλα αυτά και να είναι ανταγωνιστικός στην παγκόσμια αγορά. Καλά κάνουν και ανοίγουν τον δρόμο σε επενδύσεις (…) Οι Ελληνες γνωρίζουν και είναι έτοιμοι, έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας παραγωγοί από όλη τη χώρα με εκτάσεις από δύο έως 1.000 στρέμματα. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σχέδιο για να βγουν οι Ελληνες καλλιεργητές στην παγκόσμια αγορά ΤΩΡΑ που υπάρχει χώρος (…) Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουν την Αμερική, ας δουν τι κάνουν οι άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις σε ανοιχτές καλλιέργειες φαρμακευτικής κάνναβης, εκμεταλλευόμενες το μοναδικό κλίμα (…) Στην Καλιφόρνια, όπου επιτρέπεται μόνο σε πολιτειακό επίπεδο, δίνουν άδεια για 99 δέντρα ανά καλλιεργητή, οπότε σε αναγκάζουν να συνεργαστείς», λέει στην «Εφ.Συν.».
Στο μεταξύ ο σπόρος της οικονομίας της κάνναβης έχει αρχίσει να ανθίζει και στην Ελλάδα. Στα μέσα Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η Athens Cannabis Expo, όπου εκτέθηκαν σε δεκάδες περίπτερα προϊόντα από κάνναβη -και μερικά ελληνικής παραγωγής-, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για τις βιομηχανικές, φαρμακευτικές και ιατρικές της χρήσεις, έγιναν εμπορικές και επιχειρηματικές συναντήσεις με παράγοντες του εξωτερικού, ενώ το τριήμερο που διήρκεσε την επισκέφτηκαν περισσότερα από 30.000 άτομα.
Είδαμε δίπλα στα πανεπιστημιακά περίπτερα που εξέθεταν τα δομικά πλεονεκτήματα του φυτού, άλλα με… βαμβακερά μπλουζάκια με το σήμα της κάνναβης, αναψυκτικά με χυμό που είχε παραχθεί στην Ιρλανδία και εμφιαλωθεί στη Γερμανία, εδέσματα, ακόμη και ποτά από κάνναβη.
Δύο εικόνες όμως κρατάμε: την κόρη φίλου που είχε έρθει να ενημερωθεί για το πώς μπορεί να βοηθήσει την καρκινοπαθή μητέρα της και τα φέιγ βολάν που βρήκαμε φεύγοντας, των desperados kallithea, που έγραφαν «Ενάντια στη βιομηχανία κάνναβης- Ελεύθερη και ακατέργαστη για όλους»…
Ελλειψη στη Γερμανία
Τι γίνεται στη Γερμανία; Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2017, που ακολούθησε τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης, οι γιατροί συνταγογράφησαν περισσότερες από 10.600 μονάδες αποξηραμένων φύλλων κάνναβης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που αφορούν μόνο τη φαρμακευτική κάνναβη που πληρώνουν οι ασφαλιστικοί φορείς.
Τα φαρμακεία πούλησαν 12.500 φαρμακευτικά σκευάσματα βασισμένα σε συστατικά κάνναβης σε ασθενείς που πλήρωσαν οι ίδιοι, με αποτέλεσμα ήδη από το καλοκαίρι οι προμηθευτές να ξεμείνουν αφού είχαν υποτιμήσει τη ζήτηση.
Το δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλε κάνει λόγο για την εξάπλωση της αγοράς, τις προκλήσεις που θέτει για εισαγωγείς και παραγωγούς η απότομη αύξηση της ζήτησης αλλά και τις σοβαρές συνέπειες της έλλειψης στους ασθενείς, ενώ εισαγωγείς εξηγούν ότι «υπάρχει μόνο ένας παραγωγός φαρμακευτικής στην Ολλανδία για να ικανοποιήσει τη ζήτηση κάνναβης στην Ευρώπη, που είναι αδύνατο».
Οπως εκτιμά, περισσότεροι από 30.000 πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες θα στραφούν στη φαρμακευτική κάνναβη φέτος, με μόλις τους 10.000 να καλύπτουν τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, ενώ μελέτες υποδεικνύουν ότι σχεδόν 20.000 ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση λαμβάνουν ιατρική κάνναβη.
Επιπλέον αυτών υπολογίζεται ότι ακόμη 30.000 ασθενείς πληρώνουν το φάρμακο από την τσέπη τους.
Info:
Με στόχο να βάλουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της κάνναβης και να παίξει η ελληνική βιομηχανία κάνναβης πρωταγωνιστικό και εξαγωγικό ρόλο στην Ευρώπη διοργανώνεται τον προσεχή Ιούνιο η BalKannabis Expo (1-3 Ιουνίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι).