Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Όλαφ Σολτς θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο υπουργός Οικονομικών στην νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού. Θα είναι ο άνθρωπος δηλαδή που θα καθίσει στην καρέκλα που για χρόνια καθόταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κι όπως είναι φυσικό όλοι αναρωτιούνται πως θα κινηθεί. Το SPD τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών και κατά της λιτότητας και όπως σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, αυτό σημαίνει ότι η τοποθέτηση του Σολτς θα φέρει την απομάκρυνση από την σφιχτή δημοσιονομική πολιτική του Σόιμπλε κάτι που έχει συμφωνηθεί επίσης μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και τον Σοσιαλδημοκρατών. Ωστόσο, ο Σολτς ανήκει στην συντηρητική πτέρυγα του κόμματος. 

Σε γενικές γραμμές παρουσιάζει ένα χαλαρό προφίλ – εμφανίστηκε να εισέρχεται στην καγκελαρία χαμογελαστός και με φόρμες – και δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο 59χρονος Σολτς έφυγε γύρω στις 10 πμ τοπική ώρα από τα κεντρικά της CDU στο Βερολίνο μετά τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις χωρίς να προβεί σε κανένα σχόλιο. «Πάνω να κοιμηθώ», είπε.

Ο δήμαρχος του Αμβούργου, από το 2011 δεν είχε δείξει μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον διάθεση να εγκαταλείψει το πόστο του. Ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στο SPD και πιθανός υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος στις επόμενες εκλογές, αν και επανεξελέγη αντιπρόεδρος με ποσοστό μόλις 59% στο συνέδριο του περασμένου Δεκεμβρίου, θεωρείται συντηρητικός, εγκρατής και με αυτοπεποίθηση.

«Η μετακίνηση στο Βερολίνο για τον Σολτς του έρχεται γάντι», σχολιάζει η Morgenpost του Αμβούργου επισημαίνοντας ότι το τελευταίο διάστημα η δημοτικότητα του νέου τσάρου της γερμανικής οικονομίας είχε υποστεί πλήγματα στη μεγαλούπολη του γερμανικού βορρά λόγω των επεισοδίων που αμαύρωσαν τη σύνοδο G-20 το καλοκαίρι, αλλά και της αποτυχίας το 2015 στη διεκδίκηση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό συνασπισμού Τζαμάικα o Σολτς είχε ασκήσει δριμεία κριτική στη Μέρκελ χαρακτηρίζοντάς την αδύναμη ηγέτιδα. «Οι μεγάλοι συνασπισμοί δεν επιτρέπεται να αποτελούν μόνιμη κατάσταση. Εάν ο πολιτικός ανταγωνισμός δεν λαμβάνει χώρα μεταξύ των μεγάλων κομμάτων αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο για την δημοκρατίας μας», είχε πει ο  Σολτς στο περιοδικό Stern.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο 59χρονος Σολτς έχει εκφραστεί θετικά για την Ελλάδα. Σε συνέντευξή του το 2012 είχε πει ότι η Ελλάδα «αξίζει την αλληλεγγύη μας». Τότε είχε ταχθεί κατά της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγηθεί εκτός νομισματικής ένωσης, ούτε από τα λόγια των Γερμανών πολιτικών».

Ο Όλαφ Σολτς γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1958. Είναι παντρεμένος από το 1998 με την 57χρονη Μπρίτα Έρνστ, επίσης πολιτικό και μέλος του SPD, και δεν έχουν παιδιά. Είχε διατελέσει υπουργός Εργασίας της Γερμανίας τη διετία 2007 – 2009.