Ως πολίτης καταθέτω τις απόψεις μου για τα παρακάτω, διερωτώμενος ταυτόχρονα τι ισχύει καθ’ όσον:
1) Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) απετέλεσε στην αρχαιότητα τμήμα του Μακεδονικού Βασιλείου και πρέπει σήμερα να αναφέρεται ως Παιονία (Στίβεν Μίλερ, καθ. Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Μπέρκλεϊ).
2) Το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας ονόμαζε αυτή την επαρχία Βαρντάρσκα.
3) Επί Γιουγκοσλαβίας του Τίτο το 1945 ονομάστηκε η Βαρντάρσκα για πρώτη φορά Μακεδονία, διότι ο Στάλιν ήθελε τη δημιουργία Μακεδονικού Κράτους (φυσικά κομμουνιστικού) ώστε το σοβιετικό μπλοκ να βγει στο Αιγαίο.
4) Οι κάτοικοι της FYROM είναι στην πλειονότητά τους Σλάβοι και Αλβανοί και δεν μιλούν ελληνικά.
5) Ως αναγράφεται στα ΜΜΕ («Εφ.Συν.» 22/1/18) μεγάλο μέρος του πολιτικού μας συστήματος έχει δεχτεί μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων: «erga omnes». Ειδικότερα για το ΠΑΣΟΚ αναγράφεται ότι το 1993, που ανέλαβε εκ νέου την εξουσία, ο τότε αν. υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Η υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων είναι μία χαμένη υπόθεση» (Τ. Παππάς, «Εφ.Συν.» 30/1/18).
Βάσει των παραπάνω προκύπτει ότι:
1) Το Βασίλειο της Μακεδονίας ήταν ελληνικό (γλώσσα, παιδεία, θρησκεία) όπως αποδεικνύουν οι ανασκαφές σε Βεργίνα και Αμφίπολη. Ο Μ. Αλέξανδρος κατέκτησε την Περσία, Αίγυπτο, Αφγανιστάν κ.λπ., πλην όμως σήμερα δεν αναφέρονται ούτε ως Ελληνες ούτε ως Μακεδόνες.
2) Οι αλυτρωτικές βλέψεις της FYROM δεν ευσταθούν (και προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τις έχουν αποδεχθεί) και σήμερα στην Ε.Ε. δεν υφίστανται τέτοιες απόψεις. Σκεφτείτε τι θα προέκυπτε αν η Γερμανία έθετε θέμα Αλσατίας, Σιλεσίας, Αν. Πρωσίας, Πομερανίας, η Αυστρία θέμα νότιου Τιρόλου κ.λπ… Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι η Μεγάλη Βρετανία εισήλθε στην ΕΟΚ ως Ηνωμένο Βασίλειο κατ’ απαίτηση της Γαλλίας διότι έχει την επαρχία Βρετάνη.
3) Ως προαναφέρθηκε (5) το ΠΑΣΟΚ και κατά συνέπεια και ο τ. πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου έχουν αποδεχτεί το όνομα Μακεδονία και θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι ο νυν υπουργός Εξωτερικών διετέλεσε σύμβουλός του κ. Γ. Παπανδρέου για πολλά χρόνια, άρα εικάζεται μετά μεγάλης βεβαιότητος ότι και η νυν κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κινηθεί αποκλειστικά και μόνον σε αυτή την κατεύθυνση.
Συμπερασματικά. Η κυβέρνηση μπορεί, ως προαναφέρθηκε, να κινηθεί στο θέμα των Σκοπίων αποκλειστικά και μόνον προς μία κατεύθυνση και αναζητά τη μεθοδολογία του σερβιρίσματος του αποτελέσματος στον λαό, ώστε τυχόν αστοχίες της να τις χρεωθούν και άλλα κόμματα. Το συλλαλητήριο της 21/1/18 έδειξε ότι ο λαός αντιδρά σε αυτές τις μεθοδεύσεις και δεν δέχεται οιοδήποτε όνομα που να περιέχει τη λέξη Μακεδονία.
Ο αρχηγός της Ν.Δ. ως δέκτης του λαϊκού αισθήματος και ως ο απόγονος Μακεδονομάχων (ο παππούς του υπήρξε Μακεδονομάχος επικεφαλής τμήματος Κρητών) ευαισθητοποιήθηκε και έτσι στα ΜΜΕ διαβάζουμε: «Το βέτο της Ν.Δ. στον όρο Μακεδονία» («Παραπ.» 27/1/18).
Ταυτόχρονα η Ν.Δ. έχει προσφέρει στην κυβέρνηση ένα μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί καθόσον στο Βουκουρέστι πέτυχε την ομόφωνη απόφαση που αποτελεί και ευρωπαϊκή θέση, ότι δηλαδή τα Σκόπια δεν μπορούν να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. χωρίς την προηγούμενη επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα («Καθ.» 28/1/18). Αρα το πρόβλημα το έχουν οι άλλοι.
Δυστυχώς στη χώρα μας πολλά παραγράφονται, άλλα σκεπάζονται, άλλα δικολαβικά διαστρεβλώνονται κ.λπ. με την ανοχή μεγάλου μέρους του πολιτικού συστήματος, που σημαίνει ότι αυτό χωλαίνει, διότι απλούστατα όποιος ανέχεται τότε ενέχεται.
Επίσης η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή («Εφ.Συν.» 5-7/1/18) το συλλαλητήριο όμως της 21/1/18 απέδειξε ότι η ανοχή του λαού εξαντλήθηκε και η κυβέρνηση ας λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της ότι με κολοτούμπες, λαϊκισμούς, με πολιτικές πιρουέτες κ.λπ. η τετραετία δεν βγαίνει διότι «φωνή Λαού, οργή Θεού».
Επιτέλους ας γίνει αντιληπτό ότι η Δημοκρατία προτάσσει την ισονομία, την αξιοκρατία, την ελευθερία του λόγου και την πραγματική λαϊκή πλειοψηφία (νόμος Ευκράτη 336 π.Χ.) και όχι τις πλασματικές πλειοψηφίες με αποχή περίπου 48% συν 4% λευκά συν 6% μικρά κόμματα εκτός Βουλής.
Αλλιώς, όπως αναγράφεται στα ΜΜΕ ότι: «Είναι αστείο να αυτοαποκαλούνται αριστεροί αυτοί που υπέγραψαν μνημόνια…» (Γ. Σταματόπουλος, «Εφ.Συν.» 22/11/17) κατά τη γνώμη μου είναι αστείο και παραπλανητικό να μιλάς για λαϊκή κυριαρχία όταν με αναγωγή προκύπτει ότι έχεις λάβει στην ουσία περίπου την ψήφο μόνο του 18% του εκλογικού σώματος.
Δρ Γεώργιος Τσαρμακλής
τ. συν/στής δ/ντής ΕΣΥ, τ. ΔΙΥ / ΕΣΥ