22.02.2018, 01:13 | efsyn.gr
Έντονα πολιτική ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια για το σκάνδαλο της Novartis. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εστίασε στο νομικό σκέλος, ωστόσο διερωτήθηκε εάν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τα όσα συνέβαιναν όλα αυτά τα χρόνια στον χώρο της Υγείας. Άσκησε, ακόμη, κριτική επί του προσωπικού στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του εξελέγη για να αποδώσει δικαιοσύνη.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε σκωπτικό ύφος στις κατηγορίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πορεία της οικονομίας και για τα περί σκευωρίας.
«Τα πρώτα είκοσι λεπτά από τα σαράντα δεν μίλησε για το θέμα που συζητάμε, έκανε μια γενικότερη ανάλυση και μας είπε λίγο πολύ ότι εκτραχύνθηκε ο Ερντογάν επειδή μιλάμε για τη Novartis. Δεν γνώριζε ότι τη στιγμή που μιλούσε εδόθη ένα άλλο ύπουλο χτύπημα της διεθνούς συνωμοσίας του καπιταλισμού με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο Moodys» είπε ο πρωθυπουργός.
Δήλωσε ότι σέβεται απολύτως το αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, αλλά και το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά δήλωσε με νόημα «ο μέσος Έλληνας πολίτης έχει απορία, τελικά έχουμε σκάνδαλο ή είναι μία σκευωρία; Υπήρξε για δεκαετίες σκανδαλώδης σπατάλη στην Ελλάδα ή δεν υπήρξε;. Υπήρξε συστηματική παρέμβαση από πλευρά της Novartis ώστε να αυξάνει τις τιμές ή να τις συγκρατεί; Συνέβησαν όλα αυτά στον τόπο ή δε συνέβησαν; Μήπως είναι όλα μία μεγάλη σκευωρία;».
Παρέθεσε στοιχεία από το παρελθόν για την ύπαρξη του σκανδάλου επικαλούμενος την έκθεση του κ. Σούρλα τη χρονιά 2012-2013 στην οποία αναφερόταν «ο ΟΟΣΑ αναφέρθηκε σε πρόστιμα 350 εκατ. δολαρίων που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε πέντε πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Δωροδοκούσαν Έλληνες λειτουργούς προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Έτσι φτάσαμε στην χρεοκοπία».
«Αντίστοιχων συμπερασμάτων ήταν και έκθεση του κ. Ρακιντζή. Πέσαμε ξαφνικά όλοι από τα σύννεφα;» πρόσθεσε για να συνεχίσει «η αλήθεια είναι ότι στη σημερινή συζήτηση άκουσα πολλές ομιλίες και ομιλητές να μιλούν περί σκευωρίας. Ωστόσο δεν άκουσα κανέναν να έχει το σθένος να αρνηθεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου στο φάρμακο».
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας επικεντρώθηκε στο ζήτημα της πολιτικής ευθύνης.
«Πολιτική ευθύνη υπάρχει; Αφήστε την ποινική. Να δεχθώ όλα όσα ειπώθηκαν. Είναι φυσικό ότι αφού βρισκόμαστε στην αρχή της υπόθεσης και έτσι προβλέπει αυτός ο άθλιος νόμος και δεν τον φέραμε εμείς αυτόν τον νόμο. Είμαστε στην αρχή της έρευνας. Αφήστε την ποινική ευθύνη, πολιτική ευθύνη υπάρχει;» είπε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει «όσοι κυβερνάγατε αυτά τα χρόνια δεν παίρνατε χαμπάρι τίποτα; κάτω από τη μύτη σας γίνονταν όλα αυτά; μπορούσαν να τα κάνουν εν απόλυτη αγνοία;».
«Μιλάμε για ποσά που επηρέασαν ευθέως τη δημοσιονομική πορεία της χώρας όταν η έκθεση Σούρλα μιλάει για 12 δισ. ευρώ ελλείμματα ευθέως» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε αντιπαραβολή με το σκάνδαλο Κοσκωτά το οποίο αφορούσε υπεξαίρεση 100 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι «Είχατε μία ευκαιρία να κάνετε μία υπέρβαση που ίσως αναλογεί σε ηγέτες μεγαλύτερου διαμετρήματος και βεληνεκούς. Είχατε την ευκαιρία εκ μέρους της παράταξής σας να αναλάβετε τουλάχιστον την πολιτική ευθύνη. Όχι μόνο δεν το πράξατε, αλλά υιοθετήσατε την παιδαριώδη και διχαστική θεωρία περί σκευωρίας. Ότι εμείς οργανώσαμε διεθνής επιχείρηση εξόντωσης. Είπαμε έχουμε ικανότητες, αλλά δεν είμαστε και πλανητάρχες».
Αναλύοντας περαιτέρω ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις ενέργειες του Ανδρέα Παπανδρέου μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά και του Κώστα Καραμαλνή μετά το σκάνδαλο Βατοπεδίου και έστρεψε τα πυρά του προς τον Αντώνη Σαμαρά.
«Αντί με θάρρος και παρρησία να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη έχουν εξαπολύσει πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέα παρέμβαση στο έργο πολιτικών και δικαστικών. Επίθεση που προσβάλει τους θεσμούς και τη δημοκρατία μας» είπε χαρακτηριστικά.
Λίγο αργότερα χαρακτήρισε τις ομιλίες Σαμαρά και Βενιζέλου ως το μεγαλύτερο δώρο για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία γιατί «θυμίζει στον ελληνικό λαό αυτή τη δραματική περίοδο της λεηλασίας, της μεγάλης κρίσης και της μεγάλης ύβρης απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και το χειρότερο είναι ότι εμφανίστηκαν και οι δύο υποσχόμενοι επιστροφή προκειμένου να πάρουν εκδίκηση».
«Ο κ. Σαμαράς πρέπει να είπε πάνω από είκοσι φορές ότι θα λογοδοτήσω, πρέπει να έφτιαξε πάνω από δέκα ειδικά δικαστήρια για εμένα» σχολίασε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ειδοποιός διαφορά με άλλα μεγάλα σκάνδαλα δεν είναι μόνο στο μέγεθος της ζημίας, αλλά στο γεγονός ότι η ζημία αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη διόγκωση των ελλειμμάτων και έφερε χρεοκοπία».
«Ε λοιπόν σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν τα φάγαμε μαζί γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι, γιατί δεν τα φάγαμε μαζί στον ΟΤΕ, στο χρηματιστήριο, στα ΕΣΠΑ, στις προμήθειες δημοσίου, στο φάρμακο. Ποιος τα έφαγε; Μια πολυάριθμη οικονομική και πολιτική ελίτ. Τα ονοματεπώνυμά τους θα τα βρείτε στις χρυσές λίστες των φορολογικών παραδείσων» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επανέλαβε κάτι που έχει αναφέρει και άλλες ομιλίες του ότι η εντολή της κυβέρνησής του ήταν και μία εντολή να αποδοθεί δικαιοσύνη. «Να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αναδειχθούν οι ευθύνες του παλιού συστήματος. Είχε και έχει δίκιο ο λαός για αυτή την απαίτηση που μετά την ύβρι ζητά την κάθαρση και τη νέμεση. Θα τηρήσουμε στο ακέραιο στην εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός».
«Ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα και την απαίτηση να βγουν όλα στο φως. Να μάθει τι συνέβη τα χρόνια της ευμάρειας. Ποιοι καταχράστηκαν την εξουσία που τους δόθηκε, ποιοι ευλόγησαν τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος και μάλιστα σε ένα τομέα τόσο ευαίσθητο όπως η δημόσια υγεία» είπε προς το τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός για να καταλήξει «Το οφείλουμε στη χώρα και τους πολίτες, αλλά πάνω από όλα το οφείλουμε στις νέες γενιές, στα παιδιά μας, γιατί μπορούμε αύριο να τα κοιτάξουμε στα μάτια και θα τα κοιτάξουμε στα μάτια».