ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ενα πρωτοφανές περιστατικό έλαβε χώρα χθες, στη Βουλή, την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς εκφωνούσε το ακροδεξιό του μανιφέστο περί «λαθρομεταναστών» και «συμμοριών».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης, δέχτηκε σφοδρή φραστική επίθεση από άτομα που στο παρελθόν είχαν θητεύσει ως συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.
«Σας θάψαμε στον Γράμμο, θα σας θάψουμε ξανά», φώναζαν στον βουλευτή και αποκαλούσαν, μεταξύ άλλων, τους παριστάμενους «κατσαπλιάδες». Παρούσα ήταν και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Βαγενά.
Το επεισόδιο ήταν τόσο σοβαρό, που επενέβη η φρουρά προκειμένου να επικρατήσει ηρεμία και κατέγραψε το όλο γεγονός. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα άτομα που επιτέθηκαν με εμφυλιοπολεμικές εκφράσεις στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είχαν λάβει άδεια εισόδου στη Βουλή, έπειτα από αίτημα του γραφείου του Αντώνη Σαμαρά.
Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τους Κωνσταντίνο Τσιμάρα, Φώτη Σιάνη, Γιώργο Λουλουδάκη και Κωνσταντίνο Κόλλια, στελέχη της Ν.Δ. επί προεδρίας Σαμαρά, που είχαν καταλάβει κορυφαίες θέσεις στον κομματικό μηχανισμό.
Ο μεν Κ. Τσιμάρας έχει διατελέσει γενικός διευθυντής της Ν.Δ. από το 2012 μέχρι το 2016, ενώ ο Φώτης Σιάνης έχει υπάρξει επικεφαλής του Τομέα Εκλογικών Αντιπροσώπων στη Ν.Δ. (στις εσωκομματικές εκλογές ήταν προσκείμενος στον Αδωνι Γεωργιάδη).
Ο Γ. Λουλουδάκης ήταν γραμματέας Οργανωτικού της Ν.Δ. από το 2013 μέχρι την αποχώρηση Σαμαρά.
«Αν είσαι άνδρας…»
Αυτό δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό που αφορούσε τον πρώην πρωθυπουργό. Ιδιαίτερα εύθικτος έμοιαζε ο Αντώνης Σαμαράς που, ενώ μιλούσε, άκουσε κάποιον βουλευτή να δείχνει την απαρέσκειά του για τους ισχυρισμούς του ελεγχόμενου πρώην πρωθυπουργού.
Ο Αντώνης Σαμαράς διαμαρτυρήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος ζητούσε ήδη να επικρατήσει ηρεμία. «Πες το δυνατά, αν είσαι άνδρας», έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός, κάνοντας αρκετούς να θυμηθούν τον χαρακτηρισμό «τζάμπα μάγκας» που του αποδιδόταν όσο κυβερνούσε.
Ενταση επικρατούσε και στα ξεχωριστά πηγαδάκια που έστηναν στους διαδρόμους βουλευτές της Ν.Δ. μαζί με βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Οι δε δημοσιογράφοι ήταν περισσότεροι απ’ ό,τι συνήθως, καθώς «επιστρατεύθηκαν» όλοι οι συντάκτες του πολιτικού ρεπορτάζ, για να καλύψουν τα τεκταινόμενα στη Βουλή.
Εξω από την αίθουσα όπου εργάζονται οι δημοσιογράφοι περιδιάβαιναν διάφορα στελέχη των κομμάτων, τα οποία όμως δεν ήθελαν να δώσουν πληροφορίες, αλλά να πάρουν. Να μάθουν τι πρόκειται να πει ο πρωθυπουργός, να ακούσουν ποια είναι τα στοιχεία που μπορεί να θέσει στο τραπέζι ο ΣΥΡΙΖΑ, να πάρουν «κλίμα» για το τι πιστεύουν οι συντάκτες για το σκάνδαλο.
Το μυστήριο «παρών»
Στα κομματικά επιτελεία, πλην της Ν.Δ., βρίσκονταν σε εξέλιξη την ίδια ώρα απανωτές συνεδριάσεις για τη στάση που θα κρατούσαν στην ψηφοφορία. Θα ακολουθούσαν την πρακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με κίνδυνο να φανούν ως «ουρά» της ή θα κατευθύνονταν κανονικά στις κάλπες, με στόχο να υπερψηφίσουν την παραπομπή των εμπλεκόμενων στελεχών άλλων κομμάτων;
Η Ενωση Κεντρώων, πάντως, είχε αποφασίσει αρκετά νωρίς να συμμετάσχει στη διαδικασία και οι βουλευτές της να ψηφίσουν «παρών». Μια στάση που προκάλεσε νέα ερωτήματα για το σκεπτικό της. Οσοι ζήτησαν διευκρινίσεις, απάντηση δεν έλαβαν.
Η Φώφη Γεννηματά, χαμογελαστή, απέφευγε να απαντήσει με σαφήνεια τι θα πράξουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και επέλεγε να παραπέμψει στην ομιλία της στην ολομέλεια. Το Ποτάμι -από την άλλη- είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής πως θα υπερψηφίσει την πρόταση των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. Οσο, πάντως, έμενε ανοικτό το ζήτημα του αριθμού των καλπών, ουδείς διακινδύνευε να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις.
Σε κάποιο σημείο κυκλοφόρησαν μέχρι και φήμες πως οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν θα υπερψήφιζαν τη δική τους πρόταση για παραπομπή των Παναγιώτη Πικραμμένου και Ανδρέα Λυκουρέντζου.
Ενταση από νωρίς
Η ένταση που υπέβοσκε εκτός της αίθουσας μεταφέρθηκε αρκετές φορές εντός της. Πιο χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό στο οποίο συμμετείχαν ο Χαράλαμπος Αθανασίου και η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Η αντιπρόεδρος της Βουλής εξέφρασε εκτός μικροφώνου με τη γνωστή φράση για τον… διάολο τον εκνευρισμό της για το γεγονός ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. ζητούσε μετ’ επιτάσεως τον λόγο. Αμέσως μόλις ενημερώθηκε από δημοσιογράφους -που έχουν και μεγάλη εμπειρία στις καταγραφές-, ο Χαράλαμπος Αθανασίου έτρεξε να βρει το ηχητικό, ζητώντας να του το τυπώσει το αρμόδιο γραφείο της Βουλής.
Στη συνέχεια, ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού, ενώ η προεδρεύουσα αμέσως χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη καταγραφή στα πρακτικά ως λάθος και δήλωσε ότι η έκφραση ήταν απρεπής από όποιον κι αν ειπώθηκε. Ηταν προφανές ότι ούτε η ίδια συνειδητοποίησε ούτε ο Χ. Αθανασίου τής ανέφερε ότι επρόκειτο για δική της έκφραση.
Αγοραίες εκφράσεις
Το «βραβείο», πάντως, στη χρήση αγοραίων χαρακτηρισμών για τον Αλέξη Τσίπρα και τους μάρτυρες πήρε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «αρχισυμμορίτη», ενώ έκανε λόγο για «ρουφιάνους», «κουκουλοφόρους», «χαφιέδες», «άθλιους» και άλλους αντίστοιχους χαρακτηρισμούς.
Ο πρώην -υπηρεσιακός- πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος εκφράστηκε διαφορετικά. Δάκρυσε στην προσπάθειά του να πείσει τους βουλευτές πως οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι «μυθιστορηματικές».
Ο Νίκος Κοτζιάς παρενέβη στη συζήτηση μόνο και μόνο για να διαψεύσει τη δήλωση που του αποδόθηκε, πως «οι αναφερόμενοι στη δικογραφία πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ένοχοι». Η Ντόρα Μπακογιάννη, βέβαια, δεν ικανοποιήθηκε και του φώναξε πως υπάρχει και άλλη αντίστοιχη δήλωση, για την οποία δεν έχει μιλήσει. Φυσικά, άκρη δεν βγήκε.
«Αδωνι! Σ’ αγαπώ!»
Η φράση αυτή ειπώθηκε στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. από άτομο που περιφερόταν στη Βουλή, άγνωστο στους δημοσιογράφους.
Δεν είχε περάσει και πολλή ώρα από τη λήξη της χθεσινής έντονης ομιλίας του ελεγχόμενου για το σκάνδαλο Novartis. Ο Αδωνις Γεωργιάδης έδειχνε συναισθηματικά φορτισμένος, απάντησε λιτά «ευχαριστώ πολύ», αγκαλιάζοντας τον άγνωστο θαυμαστή του και συνέχισε την πορεία του έξω από την αίθουσα της ολομέλειας στη Βουλή.