Το υπερκέρδος είναι η αιτία του κακού της διαφθοράς στον χώρο της υγείας, σύμφωνα με τον Δημήτρη Κρεμαστινό, που κατέθεσε με δική του πρωτοβουλία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία, «ως ειδήμων» στα θέματα υγείας με την ιδιότητα και του πρώην υπουργού (εξωκοινοβουλευτικός την περίοδο 1993-1996) αλλά και του καθηγητή-ιατρού.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κρεμαστινό, το «μαύρο χρήμα» στον χώρο της Υγείας είναι μια πραγματικότητα που αντικατοπτρίζεται σε μεγάλα ποσά, ωστόσο δεν μπορεί να υπολογίσει σε τι νούμερα αυτό θα μπορούσε να αντιστοιχεί.
Όπως είπε, «τα καρτέλ των φαρμακευτικών υπήρχαν από την περίοδο που ο ίδιος ήταν υπουργός».
Ειδικά για το ΚΕΕΛΠΝΟ, υποστήριξε ότι όταν ανέλαβε υπουργός αντιλήφθηκε όλες τις αδυναμίες αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες του συγκεκριμένου οργανισμού και σημείωσε ότι ο ίδιος δεν άλλαξε τα μέλη που βρήκε στο Δ.Σ..
Έτσι, επί υπουργίας του, υπήρχαν μέσα στελέχη και της τότε κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με ένα από αυτά να ήταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Όσον αφορά τη διαφημιστική δραστηριότητα του Οργανισμού, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι «όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά να γίνουν καμπάνιες για επιδημίες ή λοιμούς εννοεί πολλαπλές δράσεις», διότι «σε περίπτωση επιδημιών η χώρα μπορεί, εάν δεν ενημερωθεί, να θρηνήσει πολλά θύματα. Αλίμονο εάν φύγουμε από αυτή την αρχή».
«Έτσι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και να δρα το ΚΕΕΛΠΝΟ γιατί δεν μπορούμε να παίζουμε με τους λοιμούς», τόνισε.
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για το θέμα των εμβολίων γρίπης και τι θα έπραττε ο ίδιος εάν ήταν υπουργός εκείνη την περίοδο, απάντησε λακωνικά: «Εάν έπρεπε να παραγγείλω εγώ τα εμβόλια θα σκεφτόμουν ιατρικά γιατί είμαι γιατρός».
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κρεμαστινό, για τη διαφθορά στον χώρο της υγείας ναι μεν «ευθύνεται το πολιτικό σύστημα», αλλά η αιτία του κακού είναι το «υπερκέρδος».
«Κόψε πρώτα το υπερκέρδος και μετά πήγαινε στο επόμενο βήμα», ενώ σχολίασε ότι τα «συνέδρια» ευνοούν αυτά τα φαινόμενα.
Όπως εξήγησε, «πρωτογενώς πρέπει η χώρα να καταγράφει πόσα φάρμακα πουλάει και όχι σε ποια τιμή» καθώς, όπως είπε, ένας υπουργός μειώνει την τιμή ενός φαρμάκου και η εταιρεία το επαναφέρει με άλλο όνομα και σε μεγαλύτερη τιμή».
Μάλιστα επισήμανε και την ιδιαίτερα αρνητική συμβολή του Τύπου, καθώς όπως είπε, «όταν οι εταιρείες παίρνουν στρατιές δημοσιογράφων σε ταξίδια με τα έξοδα πληρωμένα προκειμένου να παρακολουθήσουν τα συνέδριά τους, είναι λογικό αυτοί στη συνέχεια να γράφουν υπέρ των συμφερόντων των συγκεκριμένων φαρμακοβιομηχανιών».
«Εγώ πήγαινα να κάνω ένα βήμα ως υπουργός και την επομένη έγραφαν ότι κινδυνεύει από χολέρα η Ελλάδα εξαιτίας μιας επιδημίας γαστρεντερίτιδας στην Τουρκία», υπενθύμισε και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων συνεδρίων σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.
Απορρίφθηκε το αίτημα Νικολοπούλου
Άλλο σημαντικό γεγονός στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής ήταν η ένταση που δημιουργήθηκε με αφορμή το αίτημα που κατέθεσε στην επιτροπή η Λίνα Νικολοπούλου, σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία με το σκεπτικό ότι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο.
Το όνομα της κ. Νικολοπούλου αναφέρεται στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς η εταιρεία της, Mindwork business solutions, είχε συνάψει συμβάσεις με τον οργανισμό για επικοινωνιακές υπηρεσίες.
Η απόρριψη του αιτήματος προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης, που στη συνέχεια αποχώρησε, κατηγόρησε την πλειοψηφία λέγοντας ότι «επί ένα χρόνο πετάτε λάσπη σ’ αυτή τη γυναίκα και τώρα που σας ζητάει να καταθέσει το αρνείστε».
Κλήσεις προς Βορίδη και Πολάκη
Όπως ανακοινώθηκε, στις επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες ο πρώην υπουργός Υγείας επί Ν.Δ. Μάκης Βορίδης και στη συνέχεια ο νυν αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.
Μεταξύ άλλων, μετά από πρόταση του προέδρου της Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, αποφασίστηκε να ζητηθούν από τις υπηρεσίες και τους φορείς όλα τα στοιχεία και οι αποφάσεις που καθόρισαν την πολιτική του φαρμάκου και συνολικά την ιατρο-φαρμακευτική δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης και αυτής από την προμήθεια υλικών, τόσο για το Δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.
Σύνδεση με Novartis
Επίσης, αποφασίστηκε ότι στο επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς, σύμφωνα με τον Αντώνη Μπαλωμενάκη, «επιβεβαιώνεται η ύπαρξη έκνομων ενεργειών που συνδέονται και εφάπτονται σε πολλά σημεία με το σκάνδαλο Novartis».
Ως εκ τούτου, σημείωσε, «στοιχεία της υπόθεσης Novartis θα παραδίδονται στην Προανακριτική και αντίστροφα».