Ισχυρό μήνυμα κατά του ρατσισμού, του φασισμού και των πολέμων έστειλε το ιδιαιτέρως δυναμικό και μαζικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας από την Ομόνοια μέχρι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βασιλίσσης Σοφίας. Τις φωνές τους ένωσαν σήμερα (Σάββατο) συνδικάτα, φορείς, συλλογικότητες, κοινότητες μεταναστών και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών στην Αθήνα και σε δεκάδες άλλες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, κατά των πολιτικών που προωθούν τον ρατσισμό, τον φασισμό, τον πόλεμο και τη φτώχεια.
Αφορμή για τις διαδηλώσεις αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια ημέρα δράσης κατά του φασισμού και του ρατσισμού.
Τα αιτήματα που διαβάστηκαν έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώθηκαν στις ξενοφοβικές πολιτικές της Ευρώπης: να σταματήσουν οι απελάσεις, να καταργηθούν οι συμφωνίες αποτροπής προσφύγων και μεταναστών μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών προέλευσης ή ενδιάμεσων σταθμών, με το πρόσχημα ότι αποτελούν ασφαλείς χώρες, να καταργηθεί η πολιτική του γεωγραφικού περιορισμού για τους πρόσφυγες στα νησιά και να δημιουργηθούν ασφαλείς διάδρομοι για τον ερχομό των προσφύγων στην Ευρώπη.
Αναφορικά με το τραγικό ναυάγιο στο Αγαθονήσι με τους τουλάχιστον 16 νεκρούς, υπέδειξαν ως υπαίτια για τα ναυάγια την ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Σημειώνεται ότι στην αρχή της πορείας ήταν πρόσφυγες από τις καταλήψεις (City Plaza, Νοταρά κ.ά.) ενώ αισθητή ήταν η παρουσία των Κούρδων πολιτικών προσφύγων από το Πολιτιστικό Στέκι των Κούρδων στην Αθήνα, τόσο Κούρδων στην Αθήνα όσο και εκπροσώπων κουρδικών κομμάτων και οργανώσεων, καθώς και της Πρωτοβουλίας για το Προσφυγικό Κέντρο Αλληλεγγύης στους Κούρδους πρόσφυγες του Λαυρίου, οι οποίοι παραμένουν στην περιοχή χάρη στην αλληλεγγύη πολιτών και συλλογικοτήτων καθώς έκλεισε η δομή το φθινόπωρο.
Συνθήματα ακούστηκαν κατά του Ερντογάν και της δολοφονικής πολιτικής του απέναντι τους Κούρδους, όσο και κατά του καθεστώτος Άσαντ, αλλά και της πολιτικής της Ρωσίας.
Έντονη ήταν η καταδίκη με πλακάτ και συνθήματα της τουρκικής εισβολής στον κουρδικό θύλακο της Αφρίν.
Ξεχωριστό μπλοκ ήταν οι Σύροι απεργοί πείνας της πλατείας Συντάγματος, που διαμαρτύρονται για τη γερμανική πολιτική που επιβάλει πλαφόν στη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης από την Ελλάδα.
Να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και να καταδικαστούν σε ισόβια τα ηγετικά στελέχη της ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στα πανό της ΚΕΕΡΦΑ.
«Τσακίστε τους φασίστες» και να καταδικαστεί η ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης η υπόθεση της οποίας εκδικάζεται στο Εφετείου ήταν το σύνθημα στο τεράστιο πανό της ΚΕΕΡΦΑ που ακολουθούσε το μπλοκ των προσφύγων. «Ντόπιοι και μετανάστες μαζί ενάντια στον φασισμό και τη φτώχεια» ήταν το σύνθημα στο πανό του Αντιφασιστικού Συντονισμού.
Μαζική ήταν η παρουσία φοιτητικών συλλόγων και παρατάξεων, όπως και δημοτικών παρατάξεων από δήμους του λεκανοπεδίου, όπως «Ανοιχτή Πόλη» της Αθήνας και «Παράταξη Κόντρα στο Ρέυμα, Νίκαια-Ρέντης».
Στο μπλοκ της ΛΑ.Ε. κυριάρχησαν συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ, ενώ συνθήματα κατά τους ρατσισμού ακούστηκαν στο μπλοκ της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό και Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, ενώ στο μπλοκ της ΛΑ.Ε. φώναζαν: «Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες – Έξω το ΝΑΤΟ».
Λίγα λεπτά νωρίτερα από την πορεία είχε ξεκινήσει το μπλοκ της Λαϊκής Αντίστασης με αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Η Λαϊκή Αντίσταση είχε ζητήσει η πορεία να καταλήξει στην αμερικανική πρεσβεία, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα το μπλοκ της Λαϊκής Αντίστασης να κανει πορεία προς το Σύνταγμα και μετά να επιστρέψει στα Προπύλαια.
Ποιοι καλούσαν
Μεταξύ των οργανώσεων, κινημάτων και συλλογικοτήτων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Αθήνας, ήταν οι ΚΕΕΡΦΑ, Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και την προσφυγική κατάληψη του City Plazza, ΛΑ.Ε., Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, Πρωτοβουλία Ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.
Αντιρατσιστικά, αντιφασιστικά και αντιπολεμικά συλλαλητήρια διοργανώθηκαν επίσης σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ξάνθη, Βόλο, Ηράκλειο, Χανιά, Πρέβεζα και στη Μόρια της Λέσβου.
Στις άλλες πόλεις
Στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, από μέλη της Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ). Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, συλλογικότητες και κοινότητες μεταναστών. Στον ίδιο χώρο, βρέθηκαν και Κούρδοι που διαμαρτυρήθηκαν κατά της τουρκικής εισβολής στην πόλη Αφρίν.
Συλλαλητήρια διοργανώθηκαν επίσης σε έντεκα κράτη της Ε.Ε. (Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Αυστρία, Βρετανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Κύπρος), στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), στον Καναδά, στη Νότια Κορέα και την Αυστραλία. Στην πράσινη γραμμή το συλλαλητήριο στην Κύπρο, με συμμετοχή του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και εκπροσώπους τουρκοκυπριακών συνδικάτων.