koutipandoras | 21/3/2018
Χθες, Τρίτη, 20 Μαρτίου, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας,σε έκτακτη συνεδρίασή της, ακύρωσε την υπουργική απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, με την οποία άλλαξε ο τρόπος διδασκαλίας των Θρησκευτικών.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης
Το ΣτΕ έκρινε πως η νέα διδασκαλία των θρησκευτικών «είναι ικανή να παρέμβει στον ευαίσθητο ψυχικό κόσμο των μαθητών που δεν διαθέτουν την κριτική αντίληψη των ενηλίκων και να τους εκτρέψει από την Ορθόδοξη Χριστιανική συνείδηση».
Σύμφωνα λοιπόν με τους δικαστές, το νέο πρόγραμμα σπουδών παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις ως προς το περιεχόμενο της Ορθόδοξης Χριστιανικής διδασκαλίας, καθώς στη νέα διδασκαλία των θρησκευτικών “δεν γίνεται αναφορά στην Αγία Ομοούσιο και Αδιαίρετο Τριάδα την οποία επικαλούνται στην επικεφαλίδα τους όλα τα Ελληνικά Συντάγματα και στη Γ΄ τάξη του Δημοτικού ο Ιησούς Χριστός παρουσιάζεται ως ξένος, ως προσδοκώμενος Μεσσίας, ως δάσκαλος που όλοι θαυμάζουν, ως αγαπημένος φίλος, όχι όμως ως Σωτήρας του κόσμου.”
«Είστε άθεοι, μη μιλάτε για την εκκλησία», είχε πει πριν από λίγους μήνες –στη Βουλή- απευθυνόμενος σε αριστερούς βουλευτές, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου. Ένα νομοσχέδιο στο οποίο οι αναφορές για την εκκλησία από Βουλευτές της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής είχαν την τιμητική τους. Το ίδιο είχε συμβεί και με το σύμφωνο συμβίωσης, το ίδιο συμβαίνει τώρα και με το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ και το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη. Την ίδια στιγμή, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιοςδηλώνει πως αν είχε όπλο θα σκότωνε τους ομοφυλόφιλους, η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή, έχουν πάρει εργολαβία τις αναχρονιστικές θέσεις της Ιεράς Συνόδου και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανήμπορος να αντιδράσει, βρίσκεται έρμαιο της αδερφότητας της Χρυσοπηγής και του ακροδεξιού παρακράτους που εκτείνεται από τους ακραίους ιεράρχες και τρομοκράτες εθνικιστές μέχρι τις παρυφές (;) της ΝΔ.
Αντί η κρίση να μας κάνει σοφότερους, πιο αποφασισμένους και πιο ριζοσπάστες, συντηρητικοποίησε κι άλλο την κοινωνία.
Ήρθε όμως η ώρα να απαιτήσουμε να τελειώνει μια και καλή αυτή η «ανίερη», εξαμβλωματική σχέση Εκκλησίας και Κράτους. Να μάθουμε στα παιδιά μας την αλληλεγγύη και την αγάπη προς τον πλησίον, ως πανανθρώπινη προσφορά και όχι για την αποφυγή της κόλασης.
Ήρθε η ώρα να γράψουμε ένα νέο Σύμβολο της Πίστεως (το γνωστό «Πιστεύω»). Nα γράψουμε ιστορία:
Πιστεύω σε ένα κοσμικό κράτος, ορατών τε πάντων και αοράτων. Χωρίς θρησκευτικές εικόνες στα σχολεία, στα δικαστήρια και στις δημόσιες υπηρεσίες. Χωρίς θρησκευτικούς όρκους. Με πλήρη και καθολικό διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους.
Πιστεύω σε ένα κοσμικό κράτος όπου θα σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών του, αλλά στο Σύνταγμά του η θρησκεία δε θα έχει καμία θέση αναφοράς.
Πιστεύω σε ένα κοσμικό κράτος οπού το μάθημα των θρησκευτικών δε θα λειτουργεί ως προσηλυτιστικός μηχανισμός, αλλά σαν μια χρήσιμη θρησκειολογία όπου τα παιδιά θα μαθαίνουν για όλες τις θρησκείες ως μάθημα ιστορικό, με πολυπολιτισμική προέκταση.
Πιστεύω σε ένα κοσμικό κράτος, που η ντροπή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια που λέγεται υποχρεωτική πρωινή προσευχή στα σχολεία δε θα είναι αποδεκτή ούτε καν ως φάρσα, ως αστείο. Όπως και ο βάναυσος, υποχρεωτικός εκκλησιασμός για τους μαθητές.
Πιστεύω σε ένα κοσμικό κράτος που η εκκλησία δε θα έχει ούτε ένα δράμι ακίνητης και κινητής περιουσίας. Μια εκκλησία που σε κάθε Αμβρόσιο Καλαβρύτων θα αντιστοιχούν δέκα Αναστάσιοι Τιράνων.
Πιστεύω σε ένα κοσμικό κράτος, που η πίστη των πολιτών του δε θα είναι όπλο στα χέρια του κάθε ακροδεξιού πολιτικάντη.
Πιστεύω σε ένα κοσμικό κράτος που ο ιερέας δε θα διανοείται καν να επέμβει σε ζητήματα πολιτικών αποφάσεων
Πιστεύω σε ένα κοσμικό κράτος, που η εκκλησία θα είναι ένας φορέας που θα ζει και θα λειτουργεί αποκλειστικά με τη συνδρομή των πιστών. (Μια “Nova 3play” της θρησκείας. Παπάς/Εκκλησία/Λειτουργία, τρία σε ένα, με μηνιαία συνδρομή στα 26,71 ευρώ).
Πιστεύω στη δύναμη των ανθρώπων να σκέφτονται από μόνοι τους.
ΥΓ. Γιατί η εκκλησία της Ελλάδος δε δίνει τον ακριβή αριθμό και τα ονόματα των παιδιών που βρίσκονται στις εκκλησιαστικές δομές φιλοξενίας ανηλίκων παρά τις συνεχείς πιέσεις και αιτήματα της πολιτείας και των αρμόδιων υπηρεσιών;
Το παραπάνω ερώτημα το παραθέτω τώρα καλή τη πίστη… αργότερα θα γίνει απαίτηση και δημοσιογραφική έρευνα σε βάθος.