29.03.2018, 18:04 | εφρσυν
Διασύνδεση μεταξύ των φασιστικών ομάδων στην Ελλάδα διαπιστώνει η ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από τις συλλήψεις μελών της Combat 18 Hellas, που είναι επίσης μέλη των Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών (ΑΜΕ), ενώ συνδέονται στενά με στέλεχος της Χρυσής Αυγής.
Οπως σημείωσε ο υπαστυνόμος Α’ Δημοσθένης Κατσιαβάρας, που υπηρετεί στο τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσισμού της Ασφάλειας, μιλώντας χτες στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, οι φασιστικές ομάδες έχουν κοινά μέλη ή επικοινωνούν μεταξύ τους και ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και πρακτικές βίας.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, οι επιθέσεις από οργανωμένες ομάδες κατά μεταναστών, προσφύγων και των υποστηρικτών τους ενισχύθηκαν στην Αθήνα, την ευρύτερη Αττική και τα νησιά.
«Οι επιθέσεις έχουν συγκεκριμένο τρόπο εκτέλεσης εντολών με στοιχεία προαποφασισμένης οργάνωσης και αποτέλεσμα την πρόκληση σωματικών βλαβών», επισημαίνει η έκθεση.
Οι επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ εξακολουθούν να αποτελούν την πλειονότητα των καταγεγραμμένων περιστατικών, αν και παρουσιάζουν ελαφρά μείωση. Μικρή αύξηση εμφανίζουν οι καταγεγραμμένες υποθέσεις με δράστες ένστολους ή δημοσίους υπαλλήλους.
«Οι δημόσιοι υπάλληλοι επιτίθενται κυρίως σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα μέσα στον χώρο των δημόσιων υπηρεσιών, που θα έπρεπε να λειτουργούν προστατευτικά και ενδυναμωτικά για τους ΛΟΑΤΚΙ», σημείωσε η συντονίστρια του Δικτύου, Τίνα Σταυρινάκη.
Σταθερή αύξηση παρουσιάζουν οι αντισημιτικές επιθέσεις, κυρίως με τη μορφή βεβήλωσης μνημείων και ιερών χώρων.
Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά των αρχών για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων.
Οπως σημείωσε ο κ. Κατσιαβάρας, η ΕΛ.ΑΣ. έχει επιληφθεί 184 υποθέσεων ρητορικής μίσους με ρατσιστικό κίνητρο, που είτε διαπιστώθηκαν στην αστυνομική προανάκριση είτε προήλθαν από εισαγγελική παραγγελία.
Διευκρίνισε ότι δεν συνέβησαν όλες αυτές οι υποθέσεις το 2017, υπογράμμισε όμως ότι η αύξησή τους τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται στις αστυνομικές ακαδημίες και στο πλαίσιο της μετεκπαίδευσης των αστυνομικών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Γιώργος Σταυρόπουλος, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικά αλλά περιορισμένα τα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα στους αστυνομικούς και τους δικαστές και πρέπει να ενισχυθούν.
Η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας, Στέλλα Νάνου, επισήμανε ότι το Δίκτυο, στα επτά χρόνια λειτουργίας του, κατάφερε να αναδείξει την πραγματική διάσταση του φαινομένου του ρατσισμού, που μέχρι τότε ήταν υποτιμημένο.
Εκ μέρους της Κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ Νέων Αθήνας Colour Youth, ο Θανάσης Θεοφιλόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στα περιστατικά ρατσιστικής βίας που δεν καταγγέλλονται επειδή το θύμα φοβάται μήπως χάσει τη δουλειά του, μήπως υποστεί μπούλινγκ στο σχολείο ή μήπως στιγματιστεί στο περιβάλλον της επαρχίας.
Για την εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία της Αφγανικής Κοινότητας και τον ρατσισμό που υφίστανται οι μετανάστες μίλησε ο πρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας, Ταχίρ Αλιζαντά.
Η Νικολέτα Κυράνα από την οργάνωση Αρσις αναφέρθηκε στη βίαιη επίθεση που δέχτηκαν μέλη της οργάνωσης στη Σάμο και γενικότερα στη στοχοποίηση των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των υπερασπιστών των θυμάτων του ρατσισμού.