30.03.2018, 13:10 |εφσυν
Τα στεγαστικά δάνεια παραμένουν το μεγάλο αγκάθι για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται εκείνα που «σκάνε» ή βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη.
Σύμφωνα με την Εκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τους επιχειρησιακούς στόχους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ/ΝPEs), τα «κόκκινα» στεγαστικά έχουν αυξηθεί στο 43,4% από το 41,5% που ήταν στο τέλος του 2016.
Κι όλα αυτά, τη στιγμή που το 30% των δανειοληπτών αυτής της κατηγορίας έχει ζητήσει την προστασία του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη, ενώ το 13,9% των μη εξυπηρετούμενων δανείων πάσης φύσεως τελούν υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία.
Παρ’ όλα αυτά ο στόχος για τη μείωση των μην εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων επετεύχθη το 2017, καθώς υποχώρησαν στα 95,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου 95,6 δισ. ευρώ.
Το τελευταίο τρίμηνο του έτους οι τράπεζες πάτησαν γκάζι και αυτό οφείλεται στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τις πωλήσεις δανείων και στους πλειστηριασμούς.
Ετσι, τα προβληματικά καταναλωτικά δάνεια μειώθηκαν στο 49,3% στο τέλος του 2017, έναντι 54% τον Δεκέμβριο του 2016 και τα επιχειρηματικά στο 41,8% από 44,6%.
Με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του 2019 οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 64,6 δισ. ευρώ, θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους καθώς έχουν δύο χρόνια περιθώριο για να «ξεφορτωθούν» τουλάχιστον άλλα 30 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων.
Βάσει των σχεδιασμών τους λοιπόν μέχρι το τέλος του 2019 θα προχωρήσουν σε πωλήσεις, διαγραφές και ρευστοποιήσεις δανείων.
Ειδικότερα: Ο κύριος όγκος των «κόκκινων» δανείων, δηλαδή 11,6 δισ. ευρώ, θα πωληθούν. Τα 7,3 δισ. ευρώ θα είναι επιχειρηματικά, 4,1 δισ. ευρώ καταναλωτικά και 200 εκατ. ευρώ στεγαστικά.
Διαγραφές 10,6 δισ. ευρώ θα κάνουν οι τράπεζες, εκ των οποίων τα 7,3 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρηματικά δάνεια, 2,4 δισ. ευρώ καταναλωτικά και 2,2 δισ. ευρώ στεγαστικά.
Οι ρευστοποιήσεις (πλειστηριασμοί) θα φτάσουν τα 10,6 δισ. ευρώ και ο κύριος όγκος, δηλαδή τα 7,5 δισ. ευρώ θα αφορούν το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, 2,9 δισ. ευρώ το στεγαστικό και 200 εκατ. ευρώ το καταναλωτικό.
Οι τράπεζες εξάλλου σχεδιάζουν να επαναφέρουν σε ορθή πορεία δάνεια ύψους 21,1 δισ. ευρώ που σήμερα είναι “κόκκινα” (9,9 δισ. επιχειρηματικά, 8,6 δισ. ευρώ στεγαστικά και 2,6 δισ ευρώ στεγαστικά).
Ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος, από τη Θεσσαλονίκη κάλεσε τις τράπεζες να διευρύνουν τις λύσεις ρύθμισης που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, «ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας το βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, το Πτωχευτικό Δίκαιο, ο εξωδικαστικός μηχανισμός κ.λπ.».