09:11 | 31 Μαρ. 2018 | tvxs
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, η κατανάλωση γευμάτων σε αλυσίδες fast food και γενικά οι συχνές επισκέψεις σε εστιατόρια, μπορούν να αυξήσουν την έκθεση του οργανισμού μας σε δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες, που προκαλούν ορμονικές διαταραχές. Αυτές είναι μάλιστα ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως ως μέσο για την αύξηση της ευελιξίας και της ανθεκτικότητας του πλαστικού.
Κατά την ερευνητική διαδικασία, σε εξετάσεις ανθρώπων που είχαν δειπνήσει την προηγούμενη μέρα σε αλυσίδα fast food, ανιχνεύθηκε 35% μεγαλύτερη συγκέντρωση φθαλικών ενώσεων (ή φθαλικών εστέρων), σε σύγκριση με εκείνους που είχαν γευματίσει στο σπίτι. Οι ενώσεις αυτές συνδέονται με το άσθμα, τον καρκίνο του μαστού, τo διαβήτη τύπου 2 και προβλήματα γονιμότητας.
Οι φθαλικές ενώσεις είναι συνδετικοί παράγοντες, που χρησιμοποιούνται συχνά σε συσκευασίες τροφίμων καθώς και σε ορισμένα άλλα προϊόντα, όπως υλικά και καθαριστικά δαπέδων, σαπούνια και σαμπουάν, ενώ ορισμένες μορφές των χημικών αυτών έχουν απαγορευτεί στις ΗΠΑ από προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά.
Ορισμένα τρόφιμα που εξετάστηκαν στην έρευνα, όπως τα burgers και τα σάντουιτς, συνδέονταν με υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων, αλλά μόνο εάν αυτά είχαν αγοραστεί σε αλυσίδες fast food, εστιατόρια ή καφετέριες.
Οι έφηβοι που γευμάτιζαν συχνά σε καταστήματα τέτοιου είδους μαζί με τους φίλους τους, είχαν 55% υψηλότερα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών από ό, τι οι νέοι που τρώνε στο σπίτι.
Η ερευνήτρια Dr Ami Zota του Πανεπιστημίου George Washington, δήλωσε στο Guardian: «Αυτή η έρευνα υποδεικνύει πως το φαγητό που παρασκευάζεται στο σπίτι έχει μικρότερες πιθανότητες να περιέχει υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων, χημικών δηλαδή που συνδέονται με προβλήματα γονιμότητας, επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και άλλα προβλήματα υγείας».
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν πως τα γεύματα εκτός σπιτιού είναι μια σημαντική, και προηγουμένως υποβαθμισμένη, πηγή έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις για τον πληθυσμό των ΗΠΑ».
Οι επιστήμονες ανάλυσαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ, από το 2005 μέχρι και το 2014.
Ένα σύνολο 10.253 ατόμων ερωτήθηκαν τι είχαν φάει και από που προερχόταν το φαγητό που είχαν καταναλώσει τις προηγούμενες 24 ώρες. Τα επίπεδα των φθαλικών ενώσεων μετρήθηκαν μέσω εξετάσεων ούρων.
Από όλη την ομάδα, το 61% ανέφερε πως είχε φάει εκτός σπιτιού την προηγούμενη ημέρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σύνδεση των φθαλικών ενώσεων και του φαγητού εκτός σπιτιού ήταν ορατή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, όμως ήταν ακόμη πιο έντονη στις πιο μικρές ηλικίες.
Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Environment International.
Η βασική υπεύθυνη της έρευνας Δρ Julia Varshavsky, από το Πανεπιστήμιο Berkeley, δήλωσε στο Guardian: «Οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι στις τοξικές επιδράσεις των χημικών ουσιών που προκαλούν ορμονικές διαταραχές, επομένως είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους για να περιορίσουμε την έκθεσή τους». «Οι μελλοντικές μελέτες πρέπει να ερευνήσουν πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την απομάκρυνση των φθαλικών ενώσεων από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε».