Κρίσιμες ημερομηνίες έχει ο Απρίλιος για τον Αλ. Τσίπρα τόσο στα εθνικά όσο και στην οικονομία
Στην Τήλο όπου θα βρεθεί τις μέρες του Πάσχα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει άπλετο χρόνο να σκεφτεί τις Συμπληγάδες που θα κληθεί να περάσει η κυβέρνηση στο προσεχές διάστημα. Ο Απρίλιος είναι ένας μήνας με κρίσιμες ημερομηνίες τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και την πορεία της οικονομίας, ειδικά τώρα που φαίνεται να ανοίγει για τα καλά η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
Λίγες μέρες πριν ο ίδιος είχε δώσει το στίγμα της εποχής, ξεκινώντας την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο με τη φράση «η συγκυρία είναι πυκνή, τα ζητήματα στα οποία καλείται να δώσει λύσεις η κυβέρνησή μας είναι πολλά και ταυτόχρονα».
Αρχίζοντας από τα εθνικά θέματα, την Τετάρτη του Πάσχα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί στην Οχρίδα με τον Νίκολα Ντίμιτροφ, τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ. Πρόκειται για μια κρίσιμη συνάντηση που αφορά το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας την ώρα που γίνονται παράλληλες συζητήσεις με την Αλβανία προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση-πακέτο για όλα τα ανοιχτά θέματα.
Η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει αυτά τα μέτωπα σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τεταμένες και την ώρα που κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει χρονικά την περίοδο αυτής της έντασης. Στόχος λοιπόν είναι να μη σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια να επιλύσουμε διαφορές με βόρειους γείτονές μας στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης» έχει πει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφορά σε όλα τα ανωτέρω αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός και στο Περιφερειακό Συνέδριο Δωδεκανήσου που θα λάβει χώρα στη Ρόδο στις 16 και 17 Απριλίου. Το μήνυμα εκεί αναμένεται να είναι διπλό. Τόσο σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας όσο και τα εθνικά θέματα -όπου σημειολογικά έχει ιδιαίτερη σημασία αφού η Ρόδος βρίσκεται πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια.
Οικονομία
Αυτό τον μήνα η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία με το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το 2017. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα νέο σημαντικό «ρεκόρ» πάνω από το 3,5%-3,6% του ΑΕΠ, χωρίς σε αυτό το ποσοστό να περιλαμβάνεται το «κοινωνικό μέρισμα» που διέθεσε τα Χριστούγεννα η κυβέρνηση. Αν συνυπολογιστεί και αυτό, τότε το πλεόνασμα εξακοντίζεται πάνω από το φράγμα του 4,1%!
Από την άλλη το οικονομικό επιτελείο έχει μόλις τέσσερις ημέρες στη διάθεσή του, ώς το EuroWorking Group της 12ης Απριλίου, προκειμένου να παρουσιάσει νέα δείγματα γραφής της δουλειάς που έχει κάνει με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.
Εχουν ήδη προηγηθεί οι κατευθυντήριες γραμμές από τον πρωθυπουργό -την περασμένη εβδομάδα- για επιτάχυνση των 88 μνημονιακών μέτρων από τους υπουργούς που εμπλέκονται με την τελευταία αξιολόγηση, δεδομένου ότι οι 4 επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 7 Μαΐου για τον δεύτερο κύκλο των διαπραγματεύσεων. Πηγές από τις Βρυξέλλες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τα προαπαιτούμενα που δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά να περιληφθούν στο μεταμνημονιακό «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων.
Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από το αναπτυξιακό σχέδιο με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 27ης Απριλίου που θα γίνει στη Σόφια. Θα προηγηθεί η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στις 20 Απριλίου στην Ουάσινγκτον, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στη βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι Γάλλοι και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ελάφρυνση ανάλογα με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας).
Οι συζητήσεις για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας θα κορυφωθούν στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο τον Ιούνιο.
Εφόσον σε αυτό το Eurogroup επέλθει πολιτική συμφωνία, η Ελλάδα θα λάβει άλλη μία δόση από τον ESM τον Ιούλιο, ύψους 11,7 δισ. ευρώ, η οποία θα συμπληρώσει το αποθεματικό ασφαλείας που «χτίζει» για την περίοδο μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα και θα το χρησιμοποιήσει ως ασφάλεια για φτηνότερο δανεισμό από τους επενδυτές. Εφόσον δεν αλλάξει κάτι στο προηγούμενο χρονοδιάγραμμα, στις 20 Αυγούστου θα έχουμε τη «φιέστα» εξόδου από τα μνημόνια.