Μια νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα «στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου» μπορεί και να δοκιμάζει τα όρια της «ασφαλούς προκλητικότητας». Και μπορεί επίσης να τεστάρει την ετοιμότητα, την αντίδραση, αλλά και τα όρια ψυχραιμίας της Αθήνας.

Προσμετρώντας αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά σταθμίζει την νέα πράξη στο παιχνίδι όξυνσης του Ερντογάν στο Αιγαίο, το περιστατικό με το τουρκικό ελικόπτερο στην Ρω, και το εντάσσει μεν στην «τακτική έντασης» της Αγκυρας -μια τακτική, όμως, που πλέον εμφανίζει αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας.

«Ο Ερντογάν κάνει συνεχώς ένα, προσεκτικό, βήμα παραπάνω. Δεν ξεπερνά τα όρια, αλλά τα αγγίζει επικίνδυνα. Και περιμένει να δει εάν θα χάσουμε την ψυχραιμία μας», έλεγε χθες το βράδυ έμπειρη διπλωματική πηγή προσθέτοντας: «Δεν κάνει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από το να ρίχνει συνεχώς δολώματα και να περιμένει εάν θα τσιμπήσουμε».

Η εκτίμηση αυτή αποτυπώνεται, ουσιαστικά, και στην χθεσινή διαρροή του Μαξίμου, και ειδικά στο σημείο εκείνο όπου επισημαίνεται: «Δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν, διότι δεν είχαμε παραβίαση.  Ωστόσο νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μίας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας, που εγκυμονεί όμως κινδύνους ατυχήματος».

Η «παγίδα» της Αγκυρας

Εδώ βεβαίως ο ερώτημα παραμένει μέχρι ποιου σημείου προτίθεται να τραβήξει αυτό το «παιχνίδι των ορίων» ο τούρκος πρόεδρος. Και οι απαντήσεις αρκετών κυβερνητικών στελεχών περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να επιδιώκει ένα θερμό επεισόδιο με «χειρουργικό τρόπο», έτσι ώστε να αποδώσει την ευθύνη στην ελληνική πλευρά και να «γκριζάρει» νέες περιοχές στο Αιγαίο.  Το χθεσινό μήνυμα, άλλωστε, του τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ ότι «δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο σε Αιγαίο και Κύπρο» θεωρείται ενδεικτικό της τουρκικής τακτικής και οδηγεί στην εκτίμηση ότι η προκλητικότητα της Αγκυρας δεν θα κλείσει άμεσα.

Ενώπιον αυτής της εικόνας, το μήνυμα που εκπέμπεται τόσο από το Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών είναι η ανάγκη απόλυτης ισορροπίας ανάμεσα στην ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η ελληνική αντίδραση στην περίπτωση της Ρω όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική φρουρά του νησιού έλαβε εντολή για «αποτρεπτικές τροχιοδεικτικές βολές». Συνολικά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι έλληνες καταδρομείς άδειασαν τρεις γεμιστήρες με στόχο την αναχαίτιση και όχι την κατάρριψη του τουρκικού ελικοπτέρου ενώ για τον χειρισμό της κατάστασης ήταν ενήμεροι οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ.  Ως προς την τελική έκβαση της υπόθεσης, δε, ως αξιοσημείωτο στοιχείο καταγράφεται και το γεγονός  ότι το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ φέρεται -όπως μετέδωσε η Χουριέτ- να μην επιβεβαιώνει το περιστατικό.

Το υπουργείο Αμυνας και η ΝΔ

Σε ό,τι αφορά πάντως την πολιτική διαχείριση, για μια ακόμη φορά η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας φάνηκε να κινείται κάποιους τόνους υψηλότερα απ’ ότι το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το πρωί πηγές του Πενταγώνου έκαναν λόγο για «επικίνδυνη κλιμάκωση» από την πλευρά της Αγκυρας, ενώ το Μαξίμου λίγη ώρα αργότερα διαμήνυε πως το περιστατικό δεν αξιολογείται ως μείζον.

Εικόνα διαφοροποιήσεων εντός της κυβέρνησης αλλά και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων έδιναν χθες το βράδυ και πηγές από την Νέα Δημοκρατία, κάνοντας μάλιστα λόγο για δύο «γραμμές»: Στην μία, εκείνη της ήπιας διαχείρισης, ενέτασσαν τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και στην άλλη, την πιο «σκληρή», τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΣ στρατηγό Στεφανή.

Επισήμως πάντως δεν υπήρξε τοποθέτηση από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, με κύκλους της Πειραιώς να διαμηνύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να εντάξει στην πολιτική αντιπαράθεση ευαίσθητα εθνικά θέματα.