Ο νόμος Σταθάκη ίσως δημιουργεί εμπόδια στις μεταβιβάσεις δανείων από πιστωτικά ιδρύματα σε funds | EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Με τον απολογισμό της πορείας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τη Δευτέρα το πρωί, ξεκινούν οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα. Ειδικότερα θα εξεταστεί ο αριθμός των πλειστηριασμών που έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και η γεωγραφική κάλυψη, που είχε αποτελέσει ένα από τα βασικά ζητούμενα που είχαν θέσει οι δανειστές στην προηγούμενη επίσκεψή τους.
Μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια και τους επικεφαλής των δανειστών, στην Αθήνα έρχεται και η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νούι. Αναμένεται να δώσει τα… εύσημα στις ελληνικές τράπεζες για την επιτυχία στα stress tests, αλλά και να ζητήσει, ως συνήθως, ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, εστιάζοντας στην αναδιάρθρωση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων μέσω βιώσιμων λύσεων και στην πώληση προβληματικών χαρτοφυλακίων.
Γι’ αυτά τα θέματα επιμονή δείχνουν και οι θεσμοί. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων –σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων– είναι η διατραπεζική συνεργασία στις περιπτώσεις επιχειρηματικών δανείων που αφορούν περισσότερες των δύο τραπεζών αλλά στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως και η επανεξέταση των θεσμικού πλαισίου της αγοράς «κόκκινων» δανείων.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο οι θεσμοί «ανακάλυψαν» τον από καιρό ψηφισμένο και ισχύοντα νόμο Σταθάκη (4354/15) για μεταβιβάσεις δανείων από τις τράπεζες σε εταιρείες (funds) είτε για εξυπηρέτηση είτε για πώληση, που ίσως δημιουργεί «εμπόδια» για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και καιρό ορισμένοι ζητούν… φορολογικά κίνητρα, τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμα και «σκανδαλώδη».
Σημειώνεται ότι ο Ν. 4354 προβλέπει σαφώς ότι ισχύει η ίδια προστασία που προσφέρεται μέσω του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη ή Κώδικα Δεοντολογίας. Δηλαδή, όπως οι τράπεζες, έτσι και τα funds θα πρέπει να ακολουθούν τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας (εύλογες δαπάνες διαβίωσης) καθώς επίσης και τις αποφάσεις ένταξης στον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη.
Οι δανειολήπτες εξάλλου θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν τους όρους ρύθμισης των δανείων τους και να ζητήσουν διαγραφή του υπολοίπου που αποδεικνύεται αντικειμενικά ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν.
Υπογραμμίζεται εξάλλου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, ότι απαγορεύεται ρητά η επί τα χείρω τροποποίηση όρων της σύμβασης καθώς και του επιτοκίου.
Ο νόμος Σταθάκη εξάλλου έχει μία ακόμα πολύ σοβαρή διαφοροποίηση σε σχέση με ό,τι ισχύει σε άλλες χώρες προκειμένου να κρατήσει τα «κοράκια» μακριά από τα ελληνικά νοικοκυριά. Προβλέπει ότι τα funds που θα δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα πρέπει να έχουν έδρα στην Ελλάδα (και όχι για παράδειγμα στον Παναμά) καθώς και να έχουν νόμιμο εκπρόσωπο.