Εντείνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ιταλία, όπου δεν έχει επιτευχθεί ακόμα ο σχηματισμός κυβέρνησης.
Χθες ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, για να τον ενημερώσει σε ποιο σημείο βρίσκεται η οριστική σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος και η επιλογή των υπουργών της νέας κυβέρνησης.
Η ξενοφοβική Λέγκα επιμένει στον διορισμό του 82χρονου ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα στο υπ. Οικονομικών, αλλά ο πρόεδρος Ματαρέλα -που έχει και τον τελικό λόγο για τους διορισμούς υπουργών- είναι αντίθετος.
Αρκεί να διαβάσει κανείς το βιογραφικό του Σαβόνα για να αντιληφθεί για ποιον λόγο ο Ματαρέλα δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από την υποψηφιότητά του.
«Δεν υπάρχει η Ευρώπη, μονάχα η Γερμανία που περιστοιχίζεται από φοβισμένες χώρες», έλεγε σε συνέντευξή του πριν από περίπου ένα χρόνο ο Σαβόνα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ.
Στην αυτοβιογραφία του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Σαν εφιάλτης και σαν όνειρο», ο Σαβόνα αυτοπροσδιορίζεται ως «φιλελεύθερος οικονομολόγος», γράφει ότι «το ευρώ είναι ένα γερμανικό κλουβί» και ότι «η Ιταλία χρειάζεται ένα σχέδιο Β’» για την έξοδό της από την ευρωζώνη με το μικρότερο δυνατό κόστος, αν κριθεί αυτό απαραίτητο, καθώς η είσοδός της ήταν ένα «ιστορικό λάθος».
Ο πιθανός διορισμός του δεν έχει αναστατώσει μόνο τις ιταλικές αγορές, που ήδη κλυδωνίζονται από τον επικείμενο σχηματισμό αντισυστημικής κυβέρνησης, αλλά και το βαρύ πυροβολικό της Ε.Ε., τη Γερμανία.
Spiegel
Το Κίνημα των 5 Αστέρων και η Λέγκα έχουν συμφωνήσει σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που συνδυάζει τη μείωση φόρων και την αύξηση δαπανών, την ώρα που το ύψους 2,3 τρισ. ευρώ χρέος της Ιταλίας, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, καθιστά τη χώρα ευάλωτη.
Κάνοντας σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας το Spiegel αναφέρει ότι η «επίθεση» από τη Ρώμη είναι πολύ πιο επικίνδυνη και εξηγεί:
«Η Ιταλία θα μπορούσε να στηριχθεί το πολύ για ένα-δύο χρόνια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης (ESM). Στη συνέχεια το ευρώ θα κυλούσε αναπόφευκτα σε μια κρίση που θα απειλούσε την ίδια την ύπαρξή του, συμπαρασύροντας στην άβυσσο τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε όλον τον κόσμο».
«Αν η Ελλάδα ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός, η Ιταλία είναι η πυρηνική βόμβα», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.
«Επιπλέον», συνεχίζει το Speigel, «η Ελλάδα ήταν μια φτωχή χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η οποία παρακάλεσε για βοήθεια σε ώρα ανάγκης. Αντιθέτως οι Ιταλοί διαθέτουν κατά μέσο όρο περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από τους Γερμανούς και είναι πολύ πλουσιότεροι από τους πολίτες της Λετονίας ή της Σλοβακίας – οι οποίοι όμως καλούνται να επωμισθούν το βάρος μιας φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα ωφελούσε κυρίως τους πλουσιότερους Ιταλούς. Εάν τελικά η νέα κυβέρνηση (της Ρώμης) περάσει αυτό που θέλει, θα καθιερώσει μια εξαιρετικά ύπουλη μορφή μεταφοράς πόρων στην Ευρώπη, από τους πιο φτωχούς στους πιο πλούσιους».
Moody’s
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s απείλησε χθες να υποβαθμίσει την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ιταλίας λόγω των φόβων που υπάρχουν ότι η νέα κυβέρνηση θα αποδυναμώσει τα δημοσιονομικά της και θα καθυστερήσει στις μεταρρυθμίσεις.
Ο Moody’s επιβεβαίωσε τον Οκτώβριο τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ιταλίας στo Baa2 με αρνητική προοπτική και σημείωσε ότι θα εξετάσει τη σταθεροποίησή της στη βαθμίδα αυτή μόνον αν πιστέψει ότι η Ρώμη μπορεί να μειώσει το δημόσιο χρέος της σε βάθος χρόνου.
Αντίθετα, μια αποτυχία να θέσει το χρέος της σε καθοδική πορεία θα πυροδοτήσει υποβάθμιση.
Βασικός λόγος της απόφασής του οίκου να θέσει την αξιολόγηση της Ιταλίας σε επανεξέταση ήταν η ανησυχία ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της νέας κυβέρνησης δεν θα μειώσουν το χρέος, αναφέρει ο Moody’s σε ανακοίνωσή του.