Μία πρόταση που φέρεται να προήλθε από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Αυστριακό καγκελάριο Ζεμπάστιαν Κουρτς, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα αναφορικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
Όπως ανέφερε ο Αυστριακός κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτερ Λάουνσκι-Τίφενταλ στην αλβανική σύνταξη της Deutsche Welle, διεξάγονται συνομιλίες με διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και η Αλβανία, για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
Σύμφωνα με τη DW, ο Έντρι Φούγκα σύμβουλος του Αλβανού πρωθυπουργού, διέψευσε ότι υπάρχει σχετικό αίτημα ή συνομιλίες, ωστόσο η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το μόνο που επιδιώκει είναι μια γρήγορη ένταξη στην Ε.Ε. με αντάλλαγμα τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών.
Οι αιτίες που θα μπορούσε να επιλεγεί η Αλβανία έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι στο Δυρράχιο υπάρχουν οι δυνατότητες για μεγάλα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων: εκεί η Frontex θα μπορούσε να οδηγήσει τα σκάφη με τους πρόσφυγες και μετανάστες για να γίνει η καταγραφή τους και να αποφασιστεί για την παραμονή ή όχι των αιτούντων άσυλο.
Επίσης, η Αλβανία δεν ανήκει στην Ε.Ε. και συνεπώς, δεν ισχύουν κανόνες της Ε.Ε., όπως το Σέγκεν ή ο Κανονισμός του Δουβλίνου. Παράλληλα, η Αλβανία έχει εμπειρία στη διαχείριση προσφυγικών κρίσεων, καθώς την περίοδο 1998-1999 δέχθηκε στο έδαφός της σχεδόν 1 εκατομμύριο Κοσοβάρους, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Κοσσυφοπέδιο.
Εξάλλου, το 2015 η Αλβανία κατασκεύασε προσφυγικούς καταυλισμούς, οι οποίοι ωστόσο δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, με αλβανικά ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι η υπάρχουσα υποδομή είναι ικανή για υποδοχή αρκετών χιλιάδων ανθρώπων.
Τέλος, η Αλβανία θεωρείται μία ασφαλής χώρα πλησίον της Ε.Ε., σε σύγκριση με άλλες, όπως π.χ. η Λιβύη.
Με πληροφορίες από DW